Teraz jest niedziela, 8 lutego 2026, 08:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 12 stycznia 2013, 20:20 
Kiper
Kiper

gruber napisał(a):
Ricci napisz proszę czy zmiana tego regulatora ciśnienia na korek umożliwiający osiągnięcie 6 Barów jest szybka i bezproblemowa? Czy korzystasz z tego rozwiązania czy cały czas pracujesz z korkiem przy max ciśnieniu?
Regulatora ciśnienia nie wykręcałem, opryskiwacz pracuje przy ustawieniu regulatora na 0,4 Mpa ( 4 bar); nie chciałem obciążać pompy na maxa.

PostNapisane: niedziela, 13 stycznia 2013, 12:10 
przedszkolak
przedszkolak

Mietek nie wiem czy to szczęście czy zasługa nie najgorszej pogody w dwóch ostatnich latach ale udało mi się uniknąć większych infekcji. Nie wiem jednak czy oprysk środkami kontaktowymi zwykłym ciśnieniowym opryskiwaczem jednak coś daje czy tylko "poprawiłem sobie samopoczucie" tymi opryskami :wink: . Trzy lata temu był mokry rok i mączniaki mocno zmasakrowały mi krzewy. Ale nie wiem czy posiadanie turbiny coś by zmieniło gdy deszcz leje tygodniami uniemożliwiając opryski. Trochę poczytałem w sieci i trafiłem na kilka wypowiedzi potwierdzających Twoją opinię, że przy środkach kontaktowych żadne ciśnienie nie zastąpi turbiny. I tu nasuwa się pytanie czy jeśli wielkość ciśnienia nie ma większego znaczenia to czy jest sens płacić dwa razy więcej za Solo? Oczywiście jeśli nie zrezygnuję z zakupu opryskiwacza ciśnieniowego w ogóle...
Ile krzewów Mietek jest w Twojej winnicy?

Ricci Twoja L-2 jest praktycznie tej samej wielkości co mój winny ogródek. Czy gdybyś nie zwiększył uprawy (L-3) to kupiłbyś mimo to turbinę? Czy jednak Twoim zdaniem można jakoś ogarnąć taką ilość przy pomocy Solo 425. Napisz proszę co Cię skłoniło do zakupu akurat tego opryskiwacza biorąc pod uwagę jego wysoką cenę?

PostNapisane: niedziela, 13 stycznia 2013, 12:25 
Ekspert
Ekspert

gruber napisał(a):
Ile krzewów Mietek jest w Twojej winnicy?

W szpalerach - 310.

PostNapisane: niedziela, 13 stycznia 2013, 13:33 
Kiper
Kiper

Przepraszam ,że się wcinam w dyskusje ale mam pytanie dotyczące opryskiwacza Solo. Dzisiaj wyciągnąłem ze strychu taki dawno zapomniany opryskiwacz spalinowy, plecakowy. Jest to opryskiwacz firmy Solo 40110. Generalnie wygląda , że jest cały, brakuje tylko końcówki na lancy. Nie mam niestety żadnej dokumentacji ani instrukcji obsługi. Czy ktoś ma taki model lub podobny i mógłby wypowiedzieć się co jest wart i czy nadaje się do oprysków winorośli. Chciałbym go uruchomić i dokupić brakujące części ale nie chce sam kombinować aby czegoś nie popsuć . Może ktoś ma instrukcję obsługi?

Szkółka winorośli nr 08/02/3387

PostNapisane: niedziela, 13 stycznia 2013, 22:39 
Kiper
Kiper

gruber napisał(a):
Ricci Twoja L-2 jest praktycznie tej samej wielkości co mój winny ogródek. Czy gdybyś nie zwiększył uprawy (L-3) to kupiłbyś mimo to turbinę? Czy jednak Twoim zdaniem można jakoś ogarnąć taką ilość przy pomocy Solo 425. Napisz proszę co Cię skłoniło do zakupu akurat tego opryskiwacza biorąc pod uwagę jego wysoką cenę?
Trudno mi jest powiedzieć co bym zrobił; pewnie może sezon, dwa, opryskiwał bym SOLO 425, gdyby efekty były niewystarczające, kupiłbym turbinę. Do zakupu SOLO 425 skłoniły mnie opinie i marka ( mam glebogryzarkę SOLO 503); cena też jest do przyjęcia ok. 300zł ( dwa razy więcej przy tysiącach zł to jest duża różnica, a przy setkach można to przeboleć :wink: ).

@krys
Tutaj znalazłem co nieco, może będzie pomocne :wink:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2332374.html

PostNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2013, 12:43 
mistrz
mistrz

Dotarłem do momentu, w którym zwykły "pompowany" Kwazar na ramię przestaje wystarczać W związku z tym mam pytanie, czy coś takiego: http://www.norbidnet.pl/opryskiwacz-spa ... p-203.html ma rację bytu, czy to może być badziewka, która po tygodniu nieodwracalnie się popsuje. Niestety nie stać mnie na wydanie 2 tys. na opryskiwacz.

Ostatnio edytowano poniedziałek, 14 stycznia 2013, 14:22 przez bombadil, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2013, 13:48 
Ekspert
Ekspert

Cena jest ...atrakcyjna .

PostNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2013, 14:20 
mistrz
mistrz

No właśnie, pytanie brzmi: czy jakość jest wprost proporcjonalna do ceny?

PostNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2013, 20:31 
Ekspert
Ekspert

Być może ktoś ma już tego typu sprzęt kilka sezonów i może coś powiedzieć na ten temat. :?
Myślę również aby coś podobnego zakupić.http://allegro.pl/opryskiwacz-turbinowy ... 30318.html

PostNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2013, 21:11 
przedszkolak
przedszkolak

Też mnie kusi ceną taka maszynka. Cena pięciokrotnie niższa niż markowego opryskiwacza. Nawet gdyby służył tylko 2 lata, tyle co gwarancja teoretycznie za równowartość Stihla mamy 10 lat gwarantowanej pracy. Ale zakup takiego cacka to loteria. Może pracować bezawaryjnie lub większość czasu podróżować między naszym garażem a serwisem. I co z tego, że gwarancja 2 lata i naprawy za darmo kiedy sprzętu nie będzie kiedy potrzebny a dojazd do serwisu też kosztuje. Często słyszałem, że mechanicy w serwisach przy firmowych salonach sprzedaży nie chcą się "ubierać" w naprawy takich cacek. Sam byłem świadkiem jak fachowiec mówił do gościa, że trzeba było kupić u nas Stihla. A "sprzęta" niech panu naprawia ten co to panu sprzedał...
Ale jak ktoś ma szczęście i trafi dobrze no to jest wygrany :wink: Ja patrzę z perspektywy osoby nie umiejącej dokonać naprawy silnika i reszty podzespołów. Na forum na pewno są jednak koledzy, którzy większość rzeczy będą umieli naprawić sami. I dla takich majsterkowiczów to będzie chyba dobra alternatywa.

PostNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2013, 21:18 
Ekspert
Ekspert

Stelaż wygląda na platikowy :shock:
Silniki jakieś słabawe :roll:
Ja bym przed kupnem wolał to widzieć na własne oczy i założyć na plecy, żeby zobaczyć jak jest wyważony.

PostNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2013, 21:52 
Ekspert
Ekspert

jano napisał(a):
Być może ktoś ma już tego typu sprzęt kilka sezonów i może coś powiedzieć na ten temat. :?
Myślę również aby coś podobnego zakupić.http://allegro.pl/opryskiwacz-turbinowy ... 30318.html

Nawet taki by wystarczył http://allegro.pl/opryskiwacz-spalinowy ... 54230.html ale max 5000obr/min - może mało

PostNapisane: wtorek, 15 stycznia 2013, 12:01 
Ekspert
Ekspert

Z usług podanej wyżej w linku allegro firmy to raczej nie skorzystam.
Kupiłem tam jakiś czas temu opryskiwacz plecakowy 16 l. Zwykły tani szmelc to był. Do starego opryskiwacza tylko dysze z niego się przydały reszta nie działa. Nawet tego szajsu za 80 zł. nie reklamowałem, bo kurier by mnie więcej wyniósł.
Natomiast znalazłem ciekawą ofertę opryskiwaczy w firmie w której w ub. roku zakupiłem elektryczny pistolet do malowania. Pomalował już kilkaset m2, działa bez zarzutu.
U nich te opryskiwacze są nieco droższe, ale parametry wydają się trochę lepsze, niż wyżej cytowane. Odżałuję te 500 zł, gdyż mam problem z opryskiem wysokich czereśni, a i do winorośli się przyda.
Link : http://www.powermat.com.pl/pl/opryskiwa ... y-14l.html

PostNapisane: wtorek, 15 stycznia 2013, 12:21 
Kiper
Kiper

Do czego służą te dwie wajchy z lewej strony opryskiwacza (obsługiwane lewą ręką kiedy opryskiwacz jest na plecach)?

J

PostNapisane: wtorek, 15 stycznia 2013, 18:15 
mistrz
mistrz

dziadek2 napisał(a):
...
Nawet taki by wystarczył http://allegro.pl/opryskiwacz-spalinowy ... 54230.html ale max 5000obr/min - może mało

Już gdzieś pisałem na forum że zaryzykowałem i kupiłem takie coś na wiosnę tego roku tyle że wersję ze zbiornikiem 20 litrów.
Wniosków mam na razie niewiele- poza dotarciem silnika- wykonałem raptem trzy opryski.
I tak jakość wykonania- taka sobie silnik na wolnych obrotach chodzi trochę nierówno ale nie gaśnie.
Te wajchy z boku to do regulacji obrotów silnika i ilości podawanej cieczy roboczej.
Na samej rurze wlotowej jest jeszcze dodatkowy zaworek gie samą ciecz można odciąć.
Co do samej pracy urządzeniem to żeby to fajnie pokrywało cieczą to obroty muszą być dosyć wysokie (min 3/4 skali).
U mnie sprawdziło się zamontowanie tej rury kątowej, idąc wzdłuż szpaleru z rurą skierowaną na krzaki pod lekkim kątem do góry. Przy prostej rurze uniesienie końcówki dyszy na wysokość barków powodowało zatrzymanie dopływu cieczy, i to chyba podstawowa wada. Chyba że coś robię nie tak jak trzeba, ale wychodzi na to, że podciśnienie powietrza nie chce już zasysać płynu, jak dysza jest niżej to ciecz spływa praktycznie grawitacyjnie. Regulacja ilości cieczy działa chyba na zasadzie podciśnienia w w zbiorniku- im wyżej wajcha tym bardziej otwarty zaworek podający powietrze pod nakrętkę zbiornika.
Z pewnością do większych powierzchni to się nie nadaje bo pewnie padnie po 1-2 sezonach, ale jak ktoś ma kilka- kilkanaście arów to powinien obskoczyć.
Natomiast jakość pokrycia cieczą wszystkich powierzchni rośliny ( w tym spodnich stron liści) jest nieporównywanie lepsza niż w przypadku opryskiwaczy ciśnieniowych z lancą, no i sam oprysk trwa też dużo krócej.
I to chyba był główny argument by kupić coś takiego- innym wariantem jaki rozważałem był zakup używanego np stihl-a. Jak ktoś się trochę na sprzęcie spalinowym zna lub ma zaufanego mechanika też warto się nad takim wariantem zastanowić.
To chyba tyle, może komuś pomoże.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1