Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 13:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 6 października 2013, 21:22 
Ekspert
Ekspert

Wiertarka + mieszadło do farby. Załatwia za jednym razem odszypułkowanie i miażdżenie. Tylko trzeba później wybrać szypułki. Na fermentor owoców to tak z 5-10 minut schodzi :)

PostNapisane: niedziela, 6 października 2013, 22:59 
Ekspert
Ekspert

marjanek6 napisał(a):
Odkurzam ten wątek, żeby pochwalić się własnym patentem.
Pierwszy proces - odszypułkowanie - żadna rewelka - trzeba zmobilizować rodzinę, która chce potem uczestniczyć w testowaniu osiągnięć rodzinnego winiarza.
Ale do miażdzenia w użyłem w tym roku maszyny za 11,99, którą kupiłem w markecie budowlanym. Jest to "tarnik do styropianu" czyli mała packa jak do zacierania tynku, która na części roboczej ma blachę ocynkowaną podziurkowaną tak jak tarka do ziemniaków. Do tego miska z tworzywa, najlepiej prostokątna. Do miski wsypać niewielką ilość jagód, tak ze 2 cm grubości i naciskając tym tarnikiem bez problemu miażdży się jagody gdyż ostre zadziory na blasze przecinają skórkę ułatwiając rozgniatanie. Moje tegoroczne osiągi: 40kg Aurory - 50 min, 60 kg Ronda (trochę twardsze) 1h40min. W poprzednich latach kombinowałem z tłuczkiem do zimniaków + mikser i takie ilości trwały godzinami.
Oczywiście nie jest to patent dla obszarników, nawet tych klikuarowych ale hobbystów kilkukrzaczkowych jak ja - w sam raz.
PS.
Promień rozbryzgu: zero.

Dobry pomysł jak napisałeś "nie jest to patent dla obszarników",ale jest jeden problem ! Powierzchnia tarnika do styropianu jest z blachy ocynkowanej a ocynk przy zetknięciu z kwasami nie jest bierny dla naszego zdrowia :sick: . Jeżeli tak ci się sprawdził ten sposób miażdżenia gron to zmodyfikuj to narzędzie i zastąp powierzchnie cierną z ocynku na blachę nierdzewną .

PostNapisane: poniedziałek, 7 października 2013, 07:41 
przedszkolak
przedszkolak

Zbyszek mieszając na lewych obrotach większość szypułek zostaje na mieszadle.
Widziałem kiedyś w sieci mieszadło z kwasówki ale nie mogę teraz go namierzyć. Wiem, że mieszadło z ocynku nie poprawia zdrowia :) ale przecież nie prowadzę zdrowego trybu życia.

PostNapisane: poniedziałek, 7 października 2013, 10:14 
przedszkolak
przedszkolak

Tu jest ze stali nierdzewnej.
http://www.eurowin.pl/pl/p/Rozdrabniacz-do-owocow./12
pozdrawiam Jarek

PostNapisane: poniedziałek, 7 października 2013, 18:42 
Ekspert
Ekspert

Ja na razie pojechałem mieszadłem ocynkowanym. Cóż, moje zdrowie będzie jakoś to musiało przecierpieć :D Najzdrowiej, to nie pić w cale :D

PostNapisane: poniedziałek, 7 października 2013, 18:59 
przedszkolak
przedszkolak

Jarek ten w eurowinie widziałem ale nie mam przekonania, że oprócz rozdrabniania będzie też wybierał szypułki. Ma inną konstrukcję niż typowe mieszadło.

PostNapisane: wtorek, 8 października 2013, 12:55 
Kiper
Kiper

Jak następnym razem pojadę do starego znajomego to zrobię zdjęcia jak przerobił on z hekslera
do cięcia gałęzi na rozdrabniarkę,tylko nie pytałem jak z obrotami od tego,
na norze które normalnie tną gałęzie przykręcił dwa klocki metalowe moim zdaniem z plastiku
były by lepsze.Jagody zrywa palcami jak grabie bezpośrednio z winogron,duże wiadro,pojemnik ma stać na ziemi.Jabłka na wino rozdrabnia też tym.
pozdrawiam
georg

PostNapisane: środa, 9 października 2013, 19:50 
przedszkolak
przedszkolak

gruber napisał(a):
Jarek ten w eurowinie widziałem ale nie mam przekonania, że oprócz rozdrabniania będzie też wybierał szypułki.

Na pewno nie będzie wybierał szypułek.
Ja używam takiego ale już do odszypułkowanych jagód. Mam zamiar eksperymentalnie rozdrobnić i później próbować jakby przetrzeć na jakimś sicie ale z kolei mam obawy, czy pomimo przytępionych ostrzy nie nastąpi zbytnie rozdrobnienie również szypułek, co na pewno mogło by mieć wpływ na niechciane posmaki - zwłaszcza przy zbiorach "z przymusu" (osy).
pozdrawiam Jarek

PostNapisane: niedziela, 20 października 2013, 17:45 
nowicjusz
nowicjusz

Ja mam młynkoodszypułkowarkę Eno 3 - kosztuje 900 zł i jestem zadowolony. Przykre, że niektórzy się wymądrzają, że to są 2 różne urządzenia. Moja maszyna oddziela jagody od szypułek, nawet mniejsze, niedojrzale jagody też zostają osobno, zgniata je, a potem wystarczy tylko do prasy i jest ok.

Załączniki:
Komentarz: Ja mam coś takiego.
Młynko.jpg
Młynko.jpg [ 30.24 KiB | Przeglądane 1261 razy ]

PostNapisane: niedziela, 20 października 2013, 22:19 
mistrz
mistrz

Ja kupiłem młynkoodszypółkowarke przed samym zbiorem za 1200 -, z dostawą do domu.Marka Grifo.Sprawdziła się super.Dwie tony w 2 godziny.Niestety napęd jest ręczny i trochę namachać się trzeba.

PostNapisane: poniedziałek, 21 października 2013, 13:46 
Kiper
Kiper

Ja w tym roku zanabyłem drogą kupna taką jak ma Wacek - i zycie stało się prostsze :) .

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1