Feliks napisał(a):
I w tym momencie pojawia się pytanie jak należy postępować z filtrem świecowym przed kolejnym butelkowaniem???? W jaki sposób przygotowujecie filtr przed ponownym użyciem?
Ja najpierw przepuszczam kilka litrów samej wody przez nalewarkę z obudową Tandem (ale bez filtra) żeby przepłukać cały system. Następnie wkładam filtr do obudowy i przepuszczam z balonu 5-litrowego ok. 4-5 litrów roztworu pirosiarczynu potasu, żeby zdezynfekować filtr i cały system. Następnie po przepuszczeniu i zlaniu całego roztworu zostawiam wszystko bez rozbierania do następnego dnia żeby opary siarki zrobiły robotę i w następnym dniu rozkręcam i wylewam resztki roztworu, który się zgromadził na dnie filtra, pojemników, w wężach itp.
Skutkiem ubocznym tego sposobu może być to, że pierwszych kilka butelek wina może być bardziej zasiarkowanych (celowego siarkowania przy butelkowaniu dotąd nie przeprowadzałem, muszę w końcu kiedyś znaleźć czas na zabawy w pomiary SO2).
Jednak też jestem ciekaw jak inni postępują z filtrem świecowym przed kolejnym butelkowaniem, dlatego przyłączam się do pytania kolegi z poprzedniego postu.