Teraz jest sobota, 26 kwietnia 2025, 22:36

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 24 marca 2020, 12:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Z czego pompa próżniowa?
Próbował ktoś agregat od lodówki użyć?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 24 marca 2020, 13:43 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): środa, 22 czerwca 2016, 13:51
Posty: 38
Lokalizacja: Włoszakowice
Odpowiadam na pytanie Canina oraz drugiego kolegi zadane na PW:

Pompka próżniowa ściągnięta od chińczyków, jeżeli dobrze pamiętam kosztowała ok. 10$ i w zeszłym roku z przesyłką wyszło to niecałe 50 zł.
Pompka jest mała, ale daje na tyle radę, że na dwie butelki trzeba mieć wszystko przygotowane pod ręką i nieźle napocić żeby wyrobić i wino nie uciekało do słoja..
Najdroższe były KITy od Enolmatic, wziąłem dwa po 220 zł każdy + przesyłka.
Resztę elementów można zrobić mniej lub bardziej prowizorycznie. Ja zastosowałem podstawę z blachy #10mm, więc całość jest ciężka i się nie przemieszcza po stole przy wkładaniu butelek.
Rurki metalowe kwadratowe 30x2 i 25x2 mm, jedna włożona w drugą więc jest możliwość regulacji wysokości "ramienia", z tyłu pokrętłem jak w oryginale.
Całość cynkowana i malowana proszkowo.
Nie liczyłem dokładnie, ale myślę że koszty mojego klona wyszły ok. 800 zł więc niemało. W porównaniu do oryginału (podstawowej wersji) mam jednak tę przewagę że rozlewam na dwie butelki..
Wersję budżetową na jedną butelkę można zrobić dużo taniej, pewnie w granicach 400-500 zł.

Rafał


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 25 marca 2020, 07:45 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2853
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
To ja pytałam o Twoją nalewarkę. Dziękuję za informacje. :)

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 25 marca 2020, 22:08 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): środa, 22 czerwca 2016, 13:51
Posty: 38
Lokalizacja: Włoszakowice
Przepraszam, oczywiście nie pytał kolega, a koleżanka :)

Pompka, którą kupiłem to SAILFLO 12V, wydajność wg producenta 8l/min.
Na pewno nie będzie miała takiej trwałości jak silnik w oryginale (tam jest taki silnik jak się stosuje np. w wentylatorach - asynchroniczny), ale na kilkaset godzin pracy wystarczy.

I jeszcze jedno zdjęcie, z profilu,

Ps. Wybaczcie, że się wciąłem w wątek o Enolmatic, ale rok temu stałem przed tym samym wyborem, tj. co kupić i dlaczego tak drogo.. Pokazuję tylko, że można sobie poradzić inaczej,

Rafał


Załączniki:
Komentarz: Nalewarka
IMG_20200325_215937.jpg
IMG_20200325_215937.jpg [ 250.85 KiB | Przeglądane 3145 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 25 marca 2020, 22:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
RafalB napisał(a):
Wybaczcie, że się wciąłem w wątek o Enolmatic

To bardzo dobre miejsce.
Próbowałeś do niego założyć filtr świecowy (od Enolmatica albo inny)?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 25 marca 2020, 22:50 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): środa, 22 czerwca 2016, 13:51
Posty: 38
Lokalizacja: Włoszakowice
Póki co nie miałem możliwości, bo ten filtr od Enolmatic jest przesadnie drogi..

Ale to nie znaczy że próżnuję ;)
Zaprojektowałem i wypaliłem blachy na wzór filtru Pulcino i planuję podpiąć z 1-2 płytami i sprawdzić czy to zadziała przy takiej małej pompce..
Przewaga nad filtrem świecowym byłaby oczywiście cenowa, bo filtry płytowe są tanie i ogólnodostępne..

Rafał


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 26 marca 2020, 00:35 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
RafalB napisał(a):
Przewaga nad filtrem świecowym byłaby oczywiście cenowa, bo filtry płytowe są tanie i ogólnodostępne..

Nie przekonałeś mnie :)
- filtry kartonowe mają filtrowanie takie "mniej więcej" to znaczy średnica porów nie jest precyzyjna i wyjdzie co wyjdzie
- no i ten zapach kartonu! Trzeba je wypłukać - albo wodą (potem mamy rozwodnione pierwsze butelki) albo winem (szkoda) albo kwasem winowym (i tak straty)
na filtrze świecowym nie masz tych problemów - pory precyzyjne, zapachu brak, wielorazowy (umyjesz i jest ok).
Dlatego w dużych winiarniach, oprócz filtrów kartonowych, do końcowej filtracji używa się filtrów świecowych.

Od kogoś dostałem filtr świecowy 0,2um do przetestowania z Enolmaticem ale nie pasowała średnica filtru - poszukaj - może znajdziesz na sieci takie wkłady - wtedy dorobisz sobie pojemnik z króćcami i będziesz miał za mniejsze pieniądze (ja do swojego muszę dorobić pierścień pośredni aby dopasować do Enolmatica)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 27 marca 2020, 19:53 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): środa, 22 czerwca 2016, 13:51
Posty: 38
Lokalizacja: Włoszakowice
Popróbujemy z tymi filtrami świecowymi i zobaczymy co z tego wyjdzie,

Rafał


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 27 maja 2020, 14:12 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 10 listopada 2005, 01:00
Posty: 113
Lokalizacja: Dolny Śląsk - Pogórze Bolesławieckie
A jaka jest mniej więcej wydajność filtrowania w l/godz na tym filtrze świecowym?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 28 maja 2020, 07:10 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Szału jakiegoś nie ma, ale źle też jakoś nie. Jedna osoba przy nalewaczce wyrabia się na bieżąco, bez zadyszki ale i bez czekania:
butelka z suszarki, wymienić z tą napełnioną, korek, korkownica, zakorkować, odstawić, wziąć nową z suszarki.... itd
Będę butelkował następną partię to mogę czas zmierzyć.
Ale dwie osoby by się nudziły :mrgreen:
Filtr może mieć większą wydajność - tu wydaje mi się, ogranicza wydajność nalewaczki (a raczej jej pompy próżniowej)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 30 maja 2020, 09:26 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 10 listopada 2005, 01:00
Posty: 113
Lokalizacja: Dolny Śląsk - Pogórze Bolesławieckie
Dzięki za info.
A używasz może filtra świecowego ze stali nierdzewnej. Są dosyć drogie, ale może w dłuższej perspektywie jest to opłacalna inwestycja?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 30 maja 2020, 16:41 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Myślę, że ktoś z odpowiednim parkiem maszynowym i wiedzą powinien zacząć robić takie nalewarki DIY jak kolega RafalB na potrzeby forumowiczów :D Chętnie sam bym się w taki egzemplarz zaopatrzył 8)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 30 maja 2020, 20:14 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
KAZUYA napisał(a):
A używasz może filtra świecowego ze stali nierdzewnej. Są dosyć drogie, ale może w dłuższej perspektywie jest to opłacalna inwestycja?

Nie, korzystam z enomatica na jedną butelkę - nie mam potrzeby korzystać z filtrów o większej wydajności.
Na swoje potrzeby zalewam wino do KEGów, filtruję na filtrach kartonowych 0,8um. Do butelek przepuszczam jeszcze przez membranowy od enomatica 0,5um.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 1 czerwca 2020, 13:18 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 10 listopada 2005, 01:00
Posty: 113
Lokalizacja: Dolny Śląsk - Pogórze Bolesławieckie
Czyli korzystasz z dwóch typów filtrów. Myślałem, że da się wszystko załatwić enolomaticiem ( przy 700-1000 litrach wina)?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 1 czerwca 2020, 14:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Jeśli całość butelkujesz i dobrze wyklarujesz grawitacyjnie przed rozlewem to tak - to po prostu kwestia ile czasu będziesz butelkował te 1000litrów =1333butelki po 20sekund na butelkę = 8godzin butelkowania non stop (co nie jest możliwe bo trzeba przygotować butelki, odstawiać - czasem umyć filtr, umyć zbiorniki) powiedzmy 3-5 dni - ale to jest wykonalne.
Ja swoje nalewam do KEGów (na własny użytek) i gdybym musiał czekać 10-20 minut aż się 30litrów przefiltruje enomaticem (pomijając kwestie uszczelek do kega, itd) - to mi się nie chce :)
Poza tym wino po klarowaniu grawitacyjnym i przepuszczeniu przez filtr tekturowy 0,8um znacznie mniej zatyka filtr enomatica 0,5um niż tylko po klarowaniu grawitacyjnym.
No i ja jeszcze filtruję wino jesienią (ale tylko większe ilości >100l) przed zlaniem na leżakowanie w piwnicy (drugie filtrowanie znad grubego osadu) a ponieważ i tak muszę przepompować wino pomiędzy winiarnią a piwnicą, więc wpięcie filtra 80um jest tylko formalnością


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO