Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 18:23

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 22 września 2010, 13:59 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 11 stycznia 2006, 01:00
Posty: 653
Lokalizacja: Mamaroneck, NY
Chcę zrobić prosty i tani generator CO2. Mam zamiar do pustego baniaka po wodzie 5l wsypać kilka łyżek sody i podobną ilość kwasku cytrynowego. Zalać to ok 1/3 objętości wody i przez wcześniej przygotowaną w zakrętce rurkę włożoną przez nawiercony otwór puścić do zbiorników z miazgą przed tłoczeniem (białe) i zanim ruszy fermentacja (czerwone). Pomysł na ten mini generator jest zasłyszany gdzieś z netu i jako osoba chcąca go dopiero sprawdzić w działaniu mam pytanie o ewentualne szczegóły budowy czy spostrzeżenia praktykujących :P

_________________
2011 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 6047357265
2012 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 8713606449
2013 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 3534170225


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 23 września 2010, 09:12 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
RobertM napisał(a):
Pomysł na ten mini generator jest zasłyszany gdzieś z netu i jako osoba chcąca go dopiero sprawdzić w działaniu mam pytanie o ewentualne szczegóły budowy czy spostrzeżenia praktykujących :P



Robert - no weź przestań - "gdzieś z netu" :lol: Pierwszy mój post o tym ustrojstwie zaginął już dawno wraz z którąś poprzednią wersją forum wino.org.pl (wówczas chyba jeszcze wino.kocham.pl), ale masz tu powtórkę: http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=3107 (na końcu wątku).
Dodam tylko,że z reakcji w wodzie 64 g kwasku cytrynowego i 84 g sody oczyszczonej powstaje 22,4 l CO2. Z kolegów, którzy wypróbowali to "cóś" z dobrym skutkiem wiadomo mi o KrzychuG i Mordimerze - no i oczywiście moja skromna osoba.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 23 września 2010, 09:32 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 11 stycznia 2006, 01:00
Posty: 653
Lokalizacja: Mamaroneck, NY
Dzięki Darek :lol: . Ja wiedziałem że na wino.org to gdzieś było, no ale 6 lat temu? Osobiście skojarzyło mi się z jakąś stroną o akwarystyce i z całym projektem pojechałem "na czuja".
Mam jednak pytanie czy przy puszczaniu CO2 do zbiornika z moszczem lepiej położyć wężyk na powierzchni miazgi czy zanurzyć na dno? I druga sprawa czy niezupełnie szczelny zbiornik fermentacyjny (pokrywa) miałby jakiś znaczący wpływ na skuteczność całego "zabiegu"?

_________________
2011 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 6047357265
2012 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 8713606449
2013 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 3534170225


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 23 września 2010, 09:43 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4618
Lokalizacja: Rybnik
W jakim celu ta cała zabawa?

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 23 września 2010, 09:44 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
Jesli chodzi o miazgę białych to najlepiej napuścic CO2 do pustego fermentatora i wrzucać miazgę. CO2 jest cięzszy od powietrza. Jesli bedziesz używał młynkoodszypułkowarki to po napuszczeniu CO2 do zbiornika na miazgę można go przykryć częściowo, aby tylko był otwór wystarczający do wlotu miazgi. Potem mozna poprawić jeszcze na wierzch. Szczelność pokryw nie jest konieczna - raczej trzeba zachować odpowiednio dużo pustej przestrzeni nad miazgą, aby poduszka CO2 miała wystarczającą grubośc (nie mam tu poparcia teoretycznego - ale na czuja, myślą, że jak w fermentorze jest pustego miejsca na wysokość równą połowie średnicy to O.K.
Przypomniało mi się, ze CO2 używa też Jurek Siemaszko - tyle, że chyba raczej sprężonego z butli.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 23 września 2010, 09:48 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
Misza napisał(a):
W jakim celu ta cała zabawa?

Mój pomysł to był raczej sposób na zbyt duże dymiony nie wypelnione pod szyjke po ustaniu fermentacji - zamiast "szklanych kulek" :lol: . No ale i jako hiper ochrona przed utlenieniem moszczu przed fermentacją może się sprawdzic (w zastepstwie azotu, ale z pewnością nie w zastepstwie SO2). Może to i nie potrzebne w większości przypadków, bo wiadomo, że drożdze początkowo potrzebują tlenu w nastawie i, że w czasie burzliwej fermentacji CO 2 wytwarza sie od huka, ale pewnie i nie zaszkodzi. A jak Robert chce się bawić - to jakie mamy prawo go od zabawy odwodzić ? :mrgreen:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 23 września 2010, 16:42 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
A nie lepiej kupić spożywcze naboje do syfonu (nie te do pompek rowerowych) i korzystając ze starego syfonu napuścić CO2 do fermentatora/kadzi/whatever ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 23 września 2010, 18:49 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 12 maja 2009, 01:00
Posty: 2276
Lokalizacja: okolice Alwerni
To te naboje można jeszcze kupić ? :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam Marcin
Profil w Wiki


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 23 września 2010, 20:38 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Zdaje mi się, że gdzieś widziałem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 23 września 2010, 21:36 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
W sklepach piwowarskich, np.
http://twojbrowar.pl/prestashop/579-kar ... 6gram.html
http://twojbrowar.pl/prestashop/588-kar ... ztuka.html
Ja bym zainwestował jednak w butlę CO2, a właściwie to zrobiłem, bo przydaje się do piwa, wina, pompowania materaca, czy do opryskiwacza.

Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 27 września 2010, 13:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
Canin napisał(a):
A nie lepiej kupić spożywcze naboje do syfonu (nie te do pompek rowerowych) i korzystając ze starego syfonu napuścić CO2 do fermentatora/kadzi/whatever ?

22,4 l CO2 = 44 g czyli tyle ile z 3 szt. naboi CO2 (mozna też kupić je w MAKRO). 3 szt. naboi to circa 6 zł. Kwasek i soda na tę samą ilość CO2 to 3,7 zł jesli kupujemy małe opakowania w sklepie spożywczym.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 29 września 2010, 06:39 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 11 stycznia 2006, 01:00
Posty: 653
Lokalizacja: Mamaroneck, NY
Ostatecznie użyłem butli szklanej 5l, korka gumowego, w to kawałek prostej szklanej rurki, wężyk i ...poszło szybko (aż za szybko) i sprawnie. Cała reakcja wytworzenia CO2 w ilości 22l obj. (80g soda , 60g kwasek) trwała ok 20 sekund, więc trzeba mieć refleks. :lol:

_________________
2011 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 6047357265
2012 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 8713606449
2013 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 3534170225


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO