Teraz jest niedziela, 22 czerwca 2025, 02:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Moja piwnica
PostNapisane: czwartek, 17 września 2009, 20:05 
Kiper
Kiper

Postanowiłem nieskromnie pokazać Wam moje zmagania z adaptacją oraz rozbudową budynku gospodarczego. Adaptacja polegać miała na przystosowaniu dawnej obory nie posiadającej tzw. mediów, stropów i posadzek do celów produkcji winiarskiej. Rozbudowa natomiast to dostawienie piwniczki 3 x 6 m i połączenie jej korytarzem z istniejącym przedwojennym budynkiem.

Obrazek
Prace murarskie rozpoczęły się w czerwcu, potężne opady i wlewająca się do wykopu woda nie nastrajały optymistycznie.

Obrazek
Aby połączyć "winiarnię" z piwnicą trzeba było wykuć solidną "dziurę" i ją zasklepić.

Obrazek
Trzeba było też wykonać komin, aby kominek lub "kozę" do niego można było " po fachowemu" podłączyć.

Obrazek
Z dalszej perspektywy wyglądało to jak wyżej.

Obrazek
Moim założeniem miały być stropy łukowe, "fachmani" robili je pierwszy raz i ...... języki zębami sobie poprzycinali przez to skomplikowane zadanie. Niestety stropy nie wyszły tak jakbym sobie tego życzył.

Myślę, że z czasem część dalsza prezentacji nastąpi.
Chyba mnie nasi adminowie do Muratora nie odeślą ?
:lol:

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 września 2009, 21:31 
Ekspert
Ekspert

No pięknie, pięknie. Teraz musisz winnicę rozbudować. Ze 2ha przynajmniej dokupić żeby piwnica pustkami nie świeciła :lol:

Paweł

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 września 2009, 08:27 
mistrz
mistrz

Super pomysł! Właśnie mam dylemat, czy pod budynkiem gospodarczym który wyremontuję (wybuduję na nowo) i będzie w przyszłości winiarnią wybudować piwnice czy nie? Mam problem z wodą gruntową. Wytrzymałość stropu pod zbiornikami też musi być odpowiednia i pewnie bez projektanta się nie obejdzie a to znowu koszty. Zresztą piwnica to spory dodatkowy koszt (ale i dodatkowa powierzchnia ...). Po lekturze książki "Naturalne piwnice" zakupionej u naszego kolegi Moskwy okazało się też, że wahania temperatur zima-lato w takich niezbyt głęboko zagłębionych (?) piwnicach są bardzo znaczne co potwierdzam obserwując swoją piwniczkę pod domem. Może obsypanie takiej wolnostojącej piwnicy grubą warstwą ziemi pozwoli wyrównać trochę te wahania. Czy, Macieju, starałeś się o jakieś pozwolenia na budowę tej piwniczki, czy jest to niekonieczne?
Pozdrawiam. Artur,

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 września 2009, 08:36 
Kiper
Kiper

[quote="Art"] Czy, Macieju, starałeś się o jakieś pozwolenia na budowę tej piwniczki, czy jest to niekonieczne?
Pozdrawiam. Artur,

Wszystko zależy od planu zagospodarowania przestrzennego opracowanego dla Twojej miejscowości. Budynki do 30 m kw. /chyba, nie pamiętam dokładnie/ można realizować na zgłoszenie, jeżeli wyżej wspomniany plan nie stanowi inaczej. U mnie właśnie tak było i musiałem robić projekt na modernizację i rozbudowę co podniosło koszty o 700 zł.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 września 2009, 18:45 
Kiper
Kiper

[quote="Art"]Czy, Macieju, starałeś się o jakieś pozwolenia na budowę tej piwniczki, czy jest to niekonieczne?

Przerabiałem to niedawno. Ustawa mówi, że bez zezwolenia, ale na zgłoszenie możesz wybudować:

- parterowych budynków gospodarczych związanych z produkcją rolną
o pow. zabudowy do 35m2 i rozpiętości konstrukcji do 4,80m, uzupełniających zabudowę zagrodową w ramach istniejącej działki siedliskowej,
- wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, wiat i altan
oraz przydomowych oranżerii (ogrodów zimowych) o pow. zabudowy
do 25m2

przy czym musi to być zgodne z planem zagospodarowania przestrzennego.
W praktyce zgłoszenie, to jakiś miesiąc oczekiwania, żadnych opłat (no, może za mapkę, jeśli nie masz żadnej). Najlepiej jeśli w urzędzie gminy/miasta pójdziesz i porozmawiasz o co Ci chodzi.
Powodzenia!
Nikodem

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 września 2009, 19:38 
Kiper
Kiper

Kilka kolejnych fotek.

Obrazek
Sklepienie piwniczne - dwa łuki ceglane po 1,5 m. wsparte na belce stalowej 160 mm. Ta z kolei w połowie swojej długości wspiera się na słupie wykonanym z rury stalowej 100 mm.

Obrazek
Łącznik z "winiarnią" i schody do niej prowadzące.

Obrazek
Widok od strony winnicy.
Wszystko szare, paskudne bo nieotynkowane.

Obrazek
Wejście do piwnicy z "winiarni"( będą jeszcze drzwi) po wyczyszczeniu i zafugowaniu białego kamienia, z którego obórka była dawno, dawno temu wybudowana.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 19 września 2009, 07:27 
mistrz
mistrz

Robi wrażenie! Super! A wejście do piwnicy... urocze. Ile czasu zajęło wymurowanie sklepienia?

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 19 września 2009, 08:50 
Ekspert
Ekspert

Super, naprawdę!!!

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 19 września 2009, 09:18 
Ekspert
Ekspert

A kiedy ją zapełnisz ?

Pozdrawiam - Grzesiek

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 19 września 2009, 09:18 
mistrz
mistrz

Pozazdrościć.

Chyba sobie kupię tę książkę "Naturalne piwnice"

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 19 września 2009, 09:46 
Kiper
Kiper

[quote="micki64"][quote="Art"] Czy, Macieju, starałeś się o jakieś pozwolenia na budowę tej piwniczki, czy jest to niekonieczne?
Pozdrawiam. Artur,

Wszystko zależy od planu zagospodarowania przestrzennego opracowanego dla Twojej miejscowości. Budynki do 30 m kw. /chyba, nie pamiętam dokładnie/ można realizować na zgłoszenie, jeżeli wyżej wspomniany plan nie stanowi inaczej. U mnie właśnie tak było i musiałem robić projekt na modernizację i rozbudowę co podniosło koszty o 700 zł.
Jednak nie do końca jest tak Maćku. MPZP określa politykę przestrzenną danego terenu ze wszystkimi wytycznymi dot. m.in zabudowy. Ja bym za bardzo nie liczył na to, że taki plan istnieje ponieważ w mniejszych miejscowościach jest to jeszcze rzadkość. Nawet jeśli takowy jest nie będzie determinował tego czy możesz lub nie możesz postawić sobie piwniczki. Jedynie może być w nim zapis dotyczący tzw. linii zabudowy albo linii ograniczających jej lokalizację, ale to przeważnie dotyczy budowy obiektu od frontu działki (czyt. od ulicy). Tak więc jeśli nawet jest MPZP to nie jest to problem w w wybudowaniu piwniczki. Arturze, jeśli chcesz budować idź do urzędu miejskiego w swojej miejscowości i złóż wniosek o budowę . Jeśli jest plan dostaniesz z niego wypis i wyrys, jeśli nie to decyzję o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu i poczekaj jakiś miesiąc czasu, aż dokument wrócą ze starostwa z odpowiedniego wydziału. Niestety budowa najprawdopodobniej będzie wymagała zatrudnienia człowieka z uprawnieniami budowlanymi.
BTW: Macieju, jakie masz odległości między rzędami?

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 19 września 2009, 13:08 
Kiper
Kiper

[quote="blk"]Macieju, jakie masz odległości między rzędami?

Rzędami cegieł w sklepieniu? Nie mierzyłem :lol:
Jeżeli chodzi Ci o winnicę (przypominam, że wątek jest o piwniczce) to 180 cm :wink:
Na moim osiedlu MPZP stanowi, że wszystkie pomieszczenia tj. garaże, piwnice i inne pomieszczenia gospodarcze należy umiejscawiać w kubaturze budynku mieszkalnego. Stąd, chcąc nie chcąc, musiałem zlecić wykonanie projektu na modernizację i rozbudowę budynku gospodarczego....

[quote="dominikams"]Super, naprawdę!!!

Dominiko to jeszcze nie koniec "pokazu", najlepsze jeszcze przed nami :lol:

[quote="Art"]Robi wrażenie! Super! A wejście do piwnicy... urocze. Ile czasu zajęło wymurowanie sklepienia?

Jak już wspominałem murarze nie mieli kompletnie doświadczenia w murowaniu łuków, rozpytałem wśród starych fachowców, zamówiłem u stolarza odpowiednie "kopyto" i zaczęło się......
Murowali chyba z 10 dni .... :lol:

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 października 2009, 11:22 
Kiper
Kiper

Już czas na kilka kolejnych fotek, które mogą się komuś z Was przydać w niedalekiej lub odleglejszej przyszłości.

Obrazek

Obrazek
Izolacja termiczna ze styropianu 8 cm - ściany, 10 cm - strop. Problemem było przyklejenie płyt do stropu. Oczywiście płyty nie chciały się wygiąć, stosownie do łuku, więc zostały pocięte wzdłuż na 50 cm odcinki i następnie przyklejone. Powstałe na łączeniach szczeliny wypełniłem pianką.

Obrazek
Piwnica już prawie gotowa, brakuje oświetlenia bocznego i .... wina :lol:

Obrazek
Posadzka ceglana wykonana z najtańszej cegły kl. II /troszkę już zabrudzona/

Obrazek
Salka degustacyjna, jeszcze bez terakoty, mebli i gości ......
...ale za to z niezłym bajzlem :wink:

Ostatnio edytowano niedziela, 18 października 2009, 20:40 przez micki64, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 października 2009, 12:22 
Ekspert
Ekspert

Hmm... w starych piwnicach był taki mikroklimat właśnie dlatego że nie było izolacji termicznej i przeciwilgociowej (no może u nas było by za mokro bez przeciwilgociowej)
Tak mi się przynajmniej wydaje.

PS, Stare zdjęcia przestały być widoczne, szkoda.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 października 2009, 13:05 
mistrz
mistrz

Ale pewnie ta izolacja jest dlatego, ze piwnica wystaje ponad poziom gruntu

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1