Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 15:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 119 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 16 września 2010, 22:42 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
Witam wszystkich. Potrzbuję małą (malutką :roll: ) Młynko-odszypułkowarkę, ale nie wiem którego producenta są wygodne w myciu i zabiegach serwisowych itp. Wobec tego proszę o ocenę tego co posiadacie - wady i zalety. Dziękuję za wszelkie rady Leszek.

PostNapisane: piątek, 17 września 2010, 09:59 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Leszek_B napisał(a):
...Potrzbuję małą (malutką :roll: ) młynko-odszypułkowarkę...

Leszek, mała młynkoodszypułkowarka, najmniejsza jaką znam - ręczna Molinara z Enotecnica Pillan - ma wydajność 1800 kg/h. Każda następna jest juz większa i droższa.
Używam takiej młynkoodszypułkowarki od trzech czy czterech lat. Jest bardzo skuteczna, szybka, wygodna w użyciu (porównania z ręcznym odszypułkowaniem nie ma żadnego), za to beznadziejna w myciu. Jednak myje sie ją 1-2 razy w roku, więc to nie tragedia.
Budowa tego sprzętu jest prosta, jak budowa cepa. Wykonanie pod względem jakości i staranności jakby chińskie, ale w razie czegokolwiek -samodzielna naprawa jest bardzo prosta. W ciągu tych kilku lat zatarło mi się jedno z łożysk wału; rozkręciłem ustrojstwo na części pierwsze w ciągu 15 minut, łożysko zdjąłem bez żadnych ściągaczy, nowe (jakieś firmowe, superszczelne) kupiłem za 20zł w zwykłym sklepie z łożyskami (do wyboru miałem z pięć różnych tego rozmiaru), założyłem i złożyłem całość w kolejne pół godziny.
Wydaje mi się, że do półamatorskich celów takie coś jest zupełnie wystarczające, a uwzględniająć ceny - w zasadzie jedyne rozsądne.

PostNapisane: piątek, 17 września 2010, 11:45 
Kiper
Kiper

Maciej napisał(a):
Leszek_B napisał(a):
...Potrzbuję małą (malutką :roll: ) młynko-odszypułkowarkę...

Leszek, mała młynkoodszypułkowarka, najmniejsza jaką znam - ręczna Molinara z Enotecnica Pillan - ma wydajność 1800 kg/h. Każda następna jest juz większa i droższa.
Używam takiej młynkoodszypułkowarki od trzech czy czterech lat. Jest bardzo skuteczna, szybka, wygodna w użyciu (porównania z ręcznym odszypułkowaniem nie ma żadnego), za to beznadziejna w myciu. Jednak myje sie ją 1-2 razy w roku, więc to nie tragedia.
Budowa tego sprzętu jest prosta, jak budowa cepa. Wykonanie pod względem jakości i staranności jakby chińskie, ale w razie czegokolwiek -samodzielna naprawa jest bardzo prosta. W ciągu tych kilku lat zatarło mi się jedno z łożysk wału; rozkręciłem ustrojstwo na części pierwsze w ciągu 15 minut, łożysko zdjąłem bez żadnych ściągaczy, nowe (jakieś firmowe, superszczelne) kupiłem za 20zł w zwykłym sklepie z łożyskami (do wyboru miałem z pięć różnych tego rozmiaru), założyłem i złożyłem całość w kolejne pół godziny.
Wydaje mi się, że do półamatorskich celów takie coś jest zupełnie wystarczające, a uwzględniająć ceny - w zasadzie jedyne rozsądne.

Dzięki Macieju
Powiedz coś na temat wałków i innych podzespołów ruchomych - czy one są ze stali nierdzewnej a czy jakieś plastiki.
Czy po za Browamatorem ktoś taniej tą Molinare sprzedaje?
Jest jeszcze tańsza młynkoodszypułkowarka GRIFO DMA 400zł taniej ale nylonowe wałki... czy coś o tej maszynce słyszałeś?

PostNapisane: sobota, 18 września 2010, 19:00 
Ekspert
Ekspert

Mam Grifo z nylonowymi wałkami , bezproblemowa . Nie ma łożysk , zakończenia w teflonie . Jeśli nie planujesz wielu ton , wystarcza .Był już temat zdaje sie budowa . Zbyszek

PostNapisane: sobota, 18 września 2010, 23:29 
Kiper
Kiper

zypsek napisał(a):
Mam Grifo z nylonowymi wałkami , bezproblemowa . Nie ma łożysk , zakończenia w teflonie . Jeśli nie planujesz wielu ton , wystarcza .Był już temat zdaje sie budowa . Zbyszek

Dzięki za informacje..
Są jeszcze inne dostępne młynkoodszypułkowarki.
WIND INOX - jako opcja oraz inna typ "BABY mano" też inox wałki aluminiowe...
Jak się maja wałki aluminiowe do winogron? Bo do wina to wiem, że aluminium nie pasuje....

No i mam problem z nadmiarem towaru do wyboru - cena podobna ale która jest warta zakupu?

PostNapisane: niedziela, 19 września 2010, 08:23 
Ekspert
Ekspert

Wałki nylonowe spisują się znakomicie, sito musi być z nierdzewki - ale chyba we wszystkich modelach już tak jest.
Wersja INOX to dla celów hobbystycznych zbytek, ale jak to mówią: Kto bogatemu zabroni? :lol:
Ważna rzecz, żeby do młynkoodszypółkowarki zakupić myjkę ciśnieniową jeśli jeszcze nie masz :lol:

PostNapisane: niedziela, 19 września 2010, 19:58 
Kiper
Kiper

Misza napisał(a):
Wałki nylonowe spisują się znakomicie, sito musi być z nierdzewki - ale chyba we wszystkich modelach już tak jest.
Wersja INOX to dla celów hobbystycznych zbytek, ale jak to mówią: Kto bogatemu zabroni? :lol:
Ważna rzecz, żeby do młynkoodszypółkowarki zakupić myjkę ciśnieniową jeśli jeszcze nie masz :lol:

Dzięki za informację
Co do opcji inox zastanawiam się właśnie w ramach oszczędności by mi zabawka (odszypułkowarka) wystarczyła na jakieś 22 lata -do emerytury znaczy.... :lol:
Widzę, że nie za wiele odszypułkowarek jest u kolegów z winogrona.org - decyzję podejmuję jutro i zdam relacje z pierwszego maszynowego odszypułkowania :shock:

PostNapisane: niedziela, 19 września 2010, 20:43 
Kiper
Kiper

Ja zakupiłem/zamówiłem (jeszcze nie dostałem) [url=http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Mlynkoodszypulkowarka_reczna_PILLAN_Molinara&przedm=4125866&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F165994%2F777390%2F6496269&sortuj=kod]Pillan Molinara[/url]
Wydała mi się najrozsądniejszym rozwiązaniem dla moich potrzeb, a przy okazji ma ją paru winiarzy, więc w razie czego można wymienić doświadczenia.

PostNapisane: niedziela, 19 września 2010, 22:07 
Kiper
Kiper

Ja też używam Molinarę Pillana. Wałki aluminiowe, sito malowane, a inox w zapasie. W tym roku III sezon zaliczy. Jestem bardzo zadowolony, choć wielkie to trochę (i drogie!). Nie wyobrażam sobie odszypułkowania ręcznie.
Natomiast w zeszłym roku chciałem odszypułkować, ale nie mielić. Chodziło mi o Rondo, gdyż wydaje mi się (i nadal tak myślę), że ma dobry potencjał na wino wybitnie owocowe w stylu południowoburgundzkim i chciałem spróbować fermentacji półwęglanowej. Może w przypadku Regenta by się to powiodło, ale Niestety Rondo ma na tyle duże jagody i grona, że wszystkie zostały rozgniecione. Część tylko minimalnie, ale jednak wałków nie mogłem rozsunąć tak, aby nie rozgniatały się, bo inaczej zębatki się nie zazębiały :-( Ciekawy jestem czy w którymś modelu można rozsunąć wałki tak szeroko.
Pozdrawiam! Nikodem

PostNapisane: poniedziałek, 20 września 2010, 19:10 
Kiper
Kiper

Zamówienie poszło i czekam na dostawę.... Jak przyjdzie zrobię opis i test w winnicy. Będzie pomoc dla następnych chętnych.
Dzięki za podpowiedzi.... 8)

PostNapisane: czwartek, 23 września 2010, 13:54 
nowicjusz
nowicjusz

Witam
Czy ktoś ma i może podzielić się opinią na temat Młynkoodszypułkowarka ręczna Grifo DMA. Kosztuje 990 zł, jest o 400 zł tańsza od PILLANA.

pozdrawiam

PostNapisane: czwartek, 23 września 2010, 15:33 
Ekspert
Ekspert

Ja mam . Opis powyżej . Zbyszek

PostNapisane: czwartek, 23 września 2010, 15:36 
nowicjusz
nowicjusz

Rzeczywiście, przeoczyłem. Dzięki

PostNapisane: niedziela, 10 października 2010, 14:15 
Kiper
Kiper

Witam po testach odszypułkowarki którą wybrałem dzięki informacjom jakie uzyskałem tu na forum.
Zakupiłem odszypułkowarkę BABY MANO INOX za 1689,00zł.
Walce zgniatające aluminiowe -zębate osadzone na osiach stalowych (-chyba inox) osadzone na panewkach teflonowych, podobnie wałek inox w zsypie regulujacy ilość gron wpadających w walce zgniatające też jest osadzonych w panewkach teflonowych - wyglądają wszystkie na solidne.
Wałek przegarniający szypuły po sicie jest osadzony na łożyskach szczelnych. Zębatki wałków zgniatających i wałka w zsypie są teflonowe natomiast zębatka napędowa jest stalowa -osadzona na wałku sita, przenosząca napęd na jeden z wałków zgniatający wyposażony również w zębatkę stalową - przeniesienie napędu przy pomocy łańcucha - (łańcuch jak rowerowy). Wszystkie mechanizmy pracują płynnie co rokuje na długowieczą zabawę.. :lol:
Pozostałe elementy tj.: zsyp, obudowa , wszystkie wałki, sito, osłony są inox.
Konstrukcja bardzo dobrze pomyślana tzn. tak by łatwo można było rozebrać odszypułkowarkę do mycia i by nie było zakamarków niedostępnych zatrzymujący resztki winogron które by się tam psuły i pleśniały. Elementy które powinny być wykonane przy pomocy prasy są tak zrobione, a tam gdzie powinna być prowadnica sita zostało zrobione wygięcie w jednym kawałku blachy inox i nie tworzą sie w ten sposób zakamarki - nie zbieraja się resztki.
Ogólna moja ocena pracy odszypułkowarki jest taka.
Wykonanie knstrukcji przekracza możliwości zrobienia tego we własnym zakresie - domowymi sposobami. Czas rozebrania i mycia pod bieżącą wodą to około 15 minut wraz z wytarciem :lol: niesamowicie szybko - wszystko naprawdę jest czyste. Pod tym względem jest ekstra zrobiona!
Co do zgniatania i odszypułkowania - to robi co ma robić i nie ma co z tym polemizować - zakładam, że wszystkie inne odszypułkowarki są równie sprawne bo koledzy je chwalili - więc tylko można powiedzieć, że od dziś nie istnieje problem zbiorów i czasochłonnego odszypułkowywanie - robi to w tempie sypania winogron do zsypu - :shock:
Jedyna uwaga to, że chyba dla naszych winogron sita powinny być z mniejszymi otworami - w tej odszypułkowarce są o średnicy 25 mm. To pozwala na szybkie oddzielenie jagód od szypułek ale i na to że część odłamanych szypułek przelatuje przez sito. Jednak zapewne producent to testował i wybrał odpowiednią średnicę.... a ja tylko wybrzydzam :lol:
Zdjęcia dołączę za kilka dni....
Reasumując wszystkie tzw. domowe wynalazki do odszypułkowania należy sobie wybić z głowy to poprostu trzeba mieć jak się chce robić wino gronowe :idea:
I na koniec powiem, że było by około 150 litrów dobrego czerwonego wina gdyby złodzieje nie oberwli winogron z mojej winnicy... - zostawiono mi tylko 15 litrów Bianki. Więc sprzęt to nie wszystko ...... Służę pomocą w odszypułkowaniu w zamian za odstąpienie winogron na czerwone wino.....

PostNapisane: niedziela, 10 października 2010, 18:56 
Ekspert
Ekspert

Leszek_B napisał(a):
Witam po testach odszypułkowarki którą wybrałem dzięki informacjom jakie uzyskałem tu na forum.
Zakupiłem odszypułkowarkę BABY MANO INOX za 1689,00zł.

Mnie też taki wydatek czeka - plony wzrastają, więc dobrze jest znać opinię na temat takiego sprzętu.
Cytuj:
...... Służę pomocą w odszypułkowaniu w zamian za odstąpienie winogron na czerwone wino.....

Za późno to przeczytałem. :lol:
Robiłem to niestety ręcznie(ostatni rok mam nadzieję) :!:
Leszku
jak oceniasz , czy nie było by problemu przy odszypułkowywaniu z zielonym groszkiem, który występuje u takich odmian jak MF i LM ? :?:
Przy odszypułkowywaniu ręcznym to makabra :!:
Ciekawe jest dla mnie, jak sobie radzą z tym problemem amerykanie, którzy produkują duże ilości wina z tych odmian :?: :?: :?:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 119 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1