Teraz jest niedziela, 27 kwietnia 2025, 07:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 241 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 4 stycznia 2023, 13:38 
czeladnik
czeladnik

Czy ktoś ma doświadczenie z osprzętem sprawdzonym w winnicy do Kuboty b 1241 ?

PostNapisane: środa, 4 stycznia 2023, 16:11 
Ekspert
Ekspert

przemar napisał(a):
(...) nawet w tak prozaicznej czynności jak podpinanie różnych maszyn się przydaje jak nie wiem. Zdarza się, że trzeba podjechać kilka razy, poprawić się i wówczas to jest niezwykle pomocne. Przy manewrach na ograniczonej przestrzeni - niezastąpione.
(...)

Piszesz o rewersie na wałku, czy o wstecznym biegu?
Sorry, może to głupie pytanie, ale nie rozumiem, co ma rewers na wałku z manewrowaniem wspólnego :?:

PostNapisane: środa, 4 stycznia 2023, 18:48 
Ekspert
Ekspert

Jfire napisał(a):

To już taki nowoczesny traktor. Pod względem konstrukcji mocny "downsizing".
Przykładowy Yanmar FX165 (16 KM) ma większe wymiary i większe koła niż b 1241 (24 KM)...

Moc Kuboty na pewno jest OK - 24 KM to sporo - (zaleta do urządzeń pracujących na WOM) ale waga mała (730kg) i to będzie największy problem...
Przytoczony FX165 ma problem taki, że np. jak kultywator da się na maxa w ziemię, to koła w miejscu boxują. Nie chodzi o to, że ma za mało mocy, ale za mało wagi...

PS. A co do tej Kuboty chcesz podpiąć?

PostNapisane: środa, 4 stycznia 2023, 18:51 
Kiper
Kiper

kuneg napisał(a):
Mam pytanie do posiadaczy traktorów z rewersem. Jak często z niego korzystacie i w jakich sytuacjach?

Zastanawiam się, czy nie odpuścić przy zakupie.

-- Pn sty 02, 2023 10:49 am --

Kto ma rewers?

Czyżby nikt??? :shock:

kuneg napisał(a):
przemar napisał(a):
(...) nawet w tak prozaicznej czynności jak podpinanie różnych maszyn się przydaje jak nie wiem. Zdarza się, że trzeba podjechać kilka razy, poprawić się i wówczas to jest niezwykle pomocne. Przy manewrach na ograniczonej przestrzeni - niezastąpione.
(...)

Piszesz o rewersie na wałku, czy o wstecznym biegu?
Sorry, może to głupie pytanie, ale nie rozumiem, co ma rewers na wałku z manewrowaniem wspólnego :?:

Hmm byłem pewny, że chodzi Ci o rewers jako wsteczny włączany wajchą na wszystkich biegach do przodu. Wtedy ciągnik ma ogólnie tyle biegów do przodu co i do tyłu, bo tym mianem określa się "rewers" w ciągnikach. Jeśli chodzi Ci o odwrotne obroty wałka wom, to raczej nie jest to spotykane w ciągnikach, bo jest do niczego nie potrzebne. raczej jak ktoś mówi o rewersie w zakresie ciągników rolniczych, to zapewne chodzi o rewers jako wsteczny nie włączany konkretnym położeniem dźwigni zmiany biegów, a wajchą do jazdy przód - tył. Tak że dopytaj może dokładnie, co sprzedawca miał na myśli.

PostNapisane: czwartek, 5 stycznia 2023, 00:41 
Ekspert
Ekspert

O.K. Dzięki, dooytam. :)

W opisach ilość biegów do przodu i do tyłu u tego sprzedawcy jest w osobnych pozycjach. Rewers zajmuje też odrębną pozycję. Myślałam więc, że chodzi o obroty na wałku. Koniecznie zatem dopytam.

PostNapisane: czwartek, 5 stycznia 2023, 11:05 
czeladnik
czeladnik

ZbyszekTW napisał(a):

PS. A co do tej Kuboty chcesz podpiąć?

Potrzebuję kosić trawę w winnicy, sadzie i powiedzmy "na łące" razem ok 1 ha - więc myślałem o kosiarce bijakowej ciężkiej 125 cm z młotkami o wadze 0,7 kg i glebogryzarce separacyjnej 125 cm do uprawy pod warzywa, równania działki i od czasu do czasu winnicy. To sprzęty podstawowe a w przyszłości może jakąś bronę talerzową albo kultywator a może nawet pielnik hydrauliczny.

PostNapisane: czwartek, 5 stycznia 2023, 11:44 
Ekspert
Ekspert

Jfire napisał(a):
Potrzebuję kosić trawę w winnicy, sadzie i powiedzmy "na łące" razem ok 1 ha - więc myślałem o kosiarce bijakowej ciężkiej 125 cm z młotkami o wadze 0,7 kg

Dużo nad tym też rozmyślałem. Szczególnie w aspekcie tego, czy na 2x czy na 1x będzie trzeba kosić międzyrzędzia...
Ostatecznie kupiłem kosiarkę pielęgnacyjną - szer 150 cm (taka z 3 "śmigłami-nożami" do koszenia). To jest kosiarka do koszenia trawy i znanego terenu, bez np. samosiejek, pniaków czy kamieni.
Myślę, że ta pielęgnacyjna jest najdelikatniejsza, ale po "łące" pójdzie ze 3 x szybciej niż bijakowa.
Yanmar 16.5 KM daje rady z tą kosiarką, chociaż jest mu już ciężko. Przydało by się więcej mocy. Ale za to fajnie pasuje między rzędzy 200 cm.

Jfire napisał(a):
glebogryzarce separacyjnej 125 cm do uprawy pod warzywa, równania działki i od czasu do czasu winnicy. To sprzęty podstawowe a w przyszłości może jakąś bronę talerzową albo kultywator a może nawet pielnik hydrauliczny.

Nie wiem czy aż separacyjna jest do tego potrzebna.
Znowu, trzeba przemyśleć czy na 2x czy na 1x trzeba będzie jeździć...
Ja mam:
Kultywator 125 cm przerobiony na 160 cm - dodane zęby i gęsiostopki. Yanmar 16 KM ciąga go bez problemu.
I glebogryzarkę zwykłą 140 cm - i tutaj Yanek daje rady, chociaż trzeba wolno jechać, na 1 biegu "żółwiu".

Kultywatorem praca idzie 4x szybciej. I 160 cm ładnie robi robotę.
Ale glebogryzarką dokładniej, i zmieli np. ścięte pasierby.

Ziemia ciężka i morka. Spadek lekki, może ze 2%.(to dużo wpływa na użytkowanie)

PostNapisane: piątek, 6 stycznia 2023, 16:32 
Kiper
Kiper

Jfire napisał(a):

Jacek,
bardzo sobie chwalę ten traktorek.
Ciągam kosiarkę pielęgnacyjną CARONI 150cm (3 śmigła) z tylnym wyrzutem (obecnie z mulczowaniem), ciągam glebkę SICMA 125cm dedykowaną dla Kuboty (zęby zakrzywione), doczepiam wiertnicę, opryskiwacz sadowniczy wentylatorowy i parę innych drobiazgów.

Zmieniłem traktorek, bo mi się powiększył areał.
Wcześniej była Kubota B7001 4x4 i spoko przez 10 lat obskakiwała 30 arów.
Jedyne uwagi, jakie mam do poprzedniego sprzętu, to:
- "stara" glebka Kuboty ma "proste" zęby. W uprawianym terenie było OK, ale np ciężko było zmielić kilkuletni trawnik za jednym przejazdem - trzeba było trochę pojeździć...
- po doczepieniu wiertnicy, albo opryskiwacza koniecznie są obciążniki na przód bo traktorek dęba stawał!
Ale te 16KM w B7001 też robotę robią! I oczywiście 4x4!

PostNapisane: poniedziałek, 16 stycznia 2023, 18:46 
Ekspert
Ekspert

Mam kolejne pytanie w stylu "blondynki-kretynki" ;)

Kolega zasiał mi pewną wątpliwość odnośnie kosiarki bijakowej z młotkami. Stwierdził, że będzie uszkadzała korzenie w sadzie. Gałązki i łozę po cięciu powinna zmielić, ale jak miałaby uszkadzać korzenie jabłoni i winorośli? Jakim cudem? Młotki mają kosić zielsko nad ziemią, a nie mulczować razem z korzeniami... Co Wy na to?

Już wiem, co to jest rewers. :D Przemar, miałeś rację :)

Traktorek mam zarezerwowany. O ten: https://www.traktorki-japonskie.pl/prod ... shi-mt240/

Jakieś uwagi do mojego wyboru?

PostNapisane: wtorek, 17 stycznia 2023, 12:14 
Kiper
Kiper

kuneg napisał(a):
Przemar, miałeś rację :)
Jakieś uwagi do mojego wyboru?

Inaczej być nie mogło 8)

Problem takich małych traktorków może być jeden - problem z podłączeniem narzędzi które nie są specjalnie do nich dedykowane. Jest to podyktowane rozstawem ramion do których zapinasz sprzęt. Często zwykłe sprzęty rolnicze, typu kultywator, talerzówka, kosiarka itp. mają "bolce" na które nakłada się "oczka" w tych ramionach tak szeroko rozstawione, że nie da się tego podpiąć do takiego traktorka. Dodatkowo jakby trzeba zwrócić uwagę na ich wysokość o ziemi. Musisz na to zwrócić uwagę kupując jakikolwiek osprzęt, jak i na to, że on ma tylny podnośnik na pewno kat. I, czyli małą średnicę wewnętrzną tych "oczek". Normalny sprzęt ma zazwyczaj kat. II - czyli większej średnicy "bolce" które nie wejdą do ramion tego ciągnika. W niektórych sprzętach można je wymienić. Ogólnie jest to o tyle istotne, że "normalne" sprzęty są ogólnie dostępne, używki są tanie, sprzęt zaś dedykowany do tych małych nie wiadomo czemu ;) jest droższy. Jak będziesz bazować na osprzęcie dedykowanym do takich traktorków to problemu nie ma.

PostNapisane: wtorek, 21 lutego 2023, 10:14 
nowicjusz
nowicjusz

Mam pytanie do użytkowników traktorków - czy ktoś używa traktorek z oponami komunalnymi zamiast opon rolniczych?
Zamierzam kupić prawdopodobnie którąś Kubotę o mocy ok. 24 KM, jednak problem mam taki, że dojazd na winnicę mam przez posesję z trawnikiem i niestety mam przypuszczenie graniczące z pewnością, że typowym rolniczym "agresywnym" bieżnikiem zniszczę sobie trawnik.
Natomiast opony komunalne są szerokie, przystosowane właśnie do pracy na trawnikach.
Nie wiem tylko jak takie opony sprawdzają się przy pracach rolniczych z glebogryzarką, kultywatorem, pługiem. Stąd pytanie do praktyków, czy to w ogóle może być jakiś istotny problem?

PostNapisane: środa, 22 lutego 2023, 15:37 
Kiper
Kiper

Glebogryzarkę pewnie uciągną, bo to nie jest problem, z resztą wg mnie nie ma najmniejszych szans. No chyba że kultywator zagłębisz 3 cm i tak będziesz jeździł tam i z powrotem żeby coś zrobić. Albo trawnik, albo robota, wybór należy do Ciebie :) .

PostNapisane: czwartek, 23 lutego 2023, 08:46 
nowicjusz
nowicjusz

przemar napisał(a):
Glebogryzarkę pewnie uciągną, bo to nie jest problem, z resztą wg mnie nie ma najmniejszych szans.

Dzięki za konkretną odpowiedź. :thumbup:
No trudno, w takim razie trawnik będzie trochę cierpiał...

PostNapisane: czwartek, 23 lutego 2023, 10:06 
Kiper
Kiper

Może rozkładaj jakieś OSB przed przejazdem przez trawnik?

PostNapisane: czwartek, 2 marca 2023, 08:16 
Ekspert
Ekspert

tak, trawnik ucierpi, tak, opony komunalne będą się ślizgać (dlatego traktorki z przednim napędem mają również jodełkę na przednich oponach.
Aby jak najmniej zniszczyć trawnik unikaj ciasnych zakrętów.
Można też ułożyć przejazd w postaci dwóch pasków z płyt ażurowych, zagłębionych w ziemię i obsianych trawą

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 241 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1