Teraz jest czwartek, 1 stycznia 2026, 19:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 241 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 3 lutego 2022, 16:41 
Kiper
Kiper

ZbyszekTW napisał(a):
Co do pługów - to z nimi taki kłopot, że po pługu potrzebne są brony, bo orka robi bruzdy które są trudne do przejechania traktorkiem i np. kultywatorem. I już trzeba mieć 2 maszyny...

Także, na początek, traktor + glebogryzarka, to podstawa.

Po pługu jaki jest problem z przejazdem traktorkiem z kultywatorem? "Trzy na zającu" i ogień w poprzek. Po kultywatorze ziemia nie jest ładnie wyczesana, ale spokojnie da się uprawiać bez bronowania.

U mnie te 20 czy 25 cm ziemia jest dość jednorodna, dopiero głębiej robi się martwe i to nawet w miejscach gdzie był nieużytek. Glebogryzarki używam w warzywniku, wyłącznie dlatego że moja lubi sadzić w takim pyle. Dla siebie wolę kultywatorem lecieć i mieć grudkowatą ziemię.

Poplon przykopie, ale bez twardych łodyg. Jak się przegapi twardnienie i pojawienie się mocnych włókien to szybko glebogryzarka owija się łodygami i nie jest fajnie. Wtedy trzeba przelecieć kosiarką, mam tylko rozdrabniającą co trochę utrudnia. Ale jak już mam rozdrobnione to szybciej przysypię pługiem.
Tak że ten, kupiłem z glebogryzarką bo się naczytałem że musi być. Dziś bym glebogryzarki nie kupił, a zamiast KR brałbym bijakową.

PostNapisane: czwartek, 3 lutego 2022, 18:12 
Ekspert
Ekspert

newrom napisał(a):
Tak że ten, kupiłem z glebogryzarką bo się naczytałem że musi być. Dziś bym glebogryzarki nie kupił, a zamiast KR brałbym bijakową.

...ale o co chodzi?
Co to jest KR?
Czyli ewentualnke zamiast glebogryzarki - pług i co jeszcze ?
Tylko tak łopatologicznie poproszę :)

Budzik, zapisuję sobie tą bijakową, dzięki :) W sumie myślałam o takiej, co zmieli wszystko. Na tazie siano mi nie potrzebne, a przyda się "mielonka" na ściółkowanie gleby w sadzie i winnicy oraz na kompost.

PostNapisane: piątek, 4 lutego 2022, 08:33 
Kiper
Kiper

KR - kosiarka rozdrabniająca. Czasami sprzedawana jako sadownicza.

Glebogryzarka IMHO nie zastąpi pługa, np nie zrobi skiby na zimę.

Na dziś bym brał
1 pług obrotowy dopasowany do ciągnika i raczej bym szukał lemkena niż kupował polskie wynalazki.
2 kultywator
3 brony
4 kosiarkę bijakową, jeśli traktor większy to na wysięgniku by dało się ciąć żywopłoty, rowy itp. Przy małym czy górkach jak u mnie to nie zadziała bo będzie niestabilne. Ale bym chciał.
Jeśli chcesz zbierać na kompost to może zgrabiarka gwiazdowa się przyda? Nie używałem to nie wiem, ale zgrabiałem ręcznie z dużej powierzchni i to jest porażka ;-)

ułatwiacze w razie gdybym miał dużo luźnych papierków:

wiertnica
pielnik w tym stylu https://youtu.be/q-h5YvKGVg0

PostNapisane: piątek, 4 lutego 2022, 10:57 
Ekspert
Ekspert

Ja mam z pługiem takie doświadczenia (tzn. nie swoim, ale wykonującym orki u mnie na polu);
Po orce, skiby, są takie wielkie, że traktorek mój buja na boki bardzo mocno. Jak z tyłu jest kultywator, to w ogóle, lewa/prawa strona w powietrze wychodzi. Do tego jeszcze trafia się bruzda na łączeniu skib góra/dół (nie wiem jak to nazwać, ale jak się orze pługiem nie-obrotowym - to na śroku pola po długości będzie albo duża dziura albo duży kopiec - a po bokach pola dziury). Oraz te same głębokie bruzdy na końcach pola na nawrotach. I tego już kultywatorem nie idzie wyrównać. Zostają spore zagłębienia.
Ja jak po orce chciałem uprawić pole, to najpierw zaczepiłem dwa słupki betnowe do traktora (poziomo, leżąco w poprzek) i taką "zgarniarko równarką" objeździłem pole, żeby je wyrównać. I dopiero kultywator....
Dodam, że u mnie ziemia ciężka i jak za pługiem jest skiba, to nie rozsypuje się ona na wiór, tylko stoi dęba taka zbrylona.

PostNapisane: piątek, 4 lutego 2022, 16:22 
Kiper
Kiper

U mnie też ciężka, nie mam problemu z rozkruszeniem skib. Oczywiście nie mogą być wyschnięte na kamień. Pługiem za traktorkiem nie zrobisz skib jak dużym i ciężkim z solidnym pługiem do głębokiej orki.
Oczywiście nie rozkruszę na jeden przejazd, ale dzięki prędkości idzie dość szybko.
I jak pisałem, w poprzek do orki. Wtedy łapiesz te dziury równo kołami i zasypujesz.

PostNapisane: piątek, 4 lutego 2022, 20:44 
przedszkolak
przedszkolak

Czytam Wasze posty z uwagą, dużo rozjaśniają. Dzisiaj oglądałem ciągnik, który mam za kilka dni kupić, odebrać. Wszystko w zasadzie ok, oprócz tylnych opon. Mocno zniszczone, popękane, sprzedawca twierdzi że jeździłby na nich aż się rozlecą :)
A ja myślę żeby od razu kupić nowe i wymienić. Co doradzacie ?

Druga sprawa, glebogryzarka, u mnie rozstaw rzędów to 200 cm, jaką szeroką kupić, kolega podpowiada mi że 120. ?
Jaki model, chcę na to przeznaczyć około 3-4 tysiące.

PostNapisane: piątek, 4 lutego 2022, 21:53 
Kiper
Kiper

Nie za bardzo kumam. po co pług w winnicy?, to jedynie chyba do przygotowania ziemi pod nowe nasadzenia.
filar napisał(a):
Czytam Wasze posty z uwagą, dużo rozjaśniają. Dzisiaj oglądałem ciągnik, który mam za kilka dni kupić, odebrać. Wszystko w zasadzie ok, oprócz tylnych opon. Mocno zniszczone, popękane, sprzedawca twierdzi że jeździłby na nich aż się rozlecą :)

Druga sprawa, glebogryzarka, u mnie rozstaw rzędów to 200 cm, jaką szeroką kupić, kolega podpowiada mi że 120. ?

Zrób fotki tych opon, jak głębokie są te pęknięcia i co to za ciągnik?? - co tez jest istotne przy doborze glebogryzarki.
Rozstaw międzyrzędzi jak piszesz masz 2m, jak chcesz je uprawiać?

PostNapisane: piątek, 4 lutego 2022, 22:07 
Ekspert
Ekspert

Oglądałam na stronie sprzedawcy spod Leszna traktorki i osprzęt.
Blisko 5 dyszek trzeba będzie na dzień dobry wystrugać skądś...

Traktorek 20 KM - 30k
Kosiarka bijakowa z młotkami 105cm - 4,6k
Glebogryzarka 105cm - 4,6k
Brona zwykła 100cm - 1,4k
pług 2 skiby - 1,5k
Przyczepka - 4k

przemar, pług do okrywania młodych krzewów. Sadzisz skośnie, na jesień kładziesz na glebie, a potem jedna skibka z jednej strony, druga skibka z drugiej strony i krzewy zakopane na zimę.

PostNapisane: piątek, 4 lutego 2022, 22:33 
Kiper
Kiper

kuneg napisał(a):

Traktorek 20 KM - 30k
pług 2 skiby - 1,5k
Przyczepka - 4k

przemar, pług do okrywania młodych krzewów. Sadzisz skośnie, na jesień kładziesz na glebie, a potem jedna skibka z jednej strony, druga skibka z drugiej strony i krzewy zakopane na zimę.

Kurcze, ceny lekko z kosmosu,
używaną bronę kupisz za 500zł, przespawanie 2 rur żeby były węższe góra 50zł, pług dwuskibowy grudziądz 700zł, za polską glebogryzarkę po remoncie dałem 2100zł, 4000 dałem za swoją kosiarkę bijakową z młotkami z przesuwem hydraulicznym szerokości 120cm.
W tamtym roku kupiłem za 30k ciągnik 30kM Same Solaris=Lamborghini=Deutz Fahr agrokid z przebiegiem 1800mth z kabiną fabryczną z ogrzewaniem z przednim tuzem, wom 540, 1000 i zależny od prędkości, drugi wom pod ciągnikiem do podczepienia kosiarki podciągnikowej.
Trzeba poszukać pług czy nowy, czy używany jak nie pogięta rama to nie ma znaczenia, brona to już nie wspomną.
Na FB jest grupa
https://www.facebook.com/groups/922014848544592/?hoisted_section_header_type=recently_seen&multi_permalinks=1143686163044125 czasami fajne rzeczy można znaleźć jak l;udzie ogłaszają, tylko chwila czasu i cierpliwości.

I robisz sobie tym pługiem piękną podeszwę płużną przy samych krzewach, a jak ziemia ciężka a nie pył i uwalisz taką skibę na krzew, to powodzenia, żeby to potem doprowadzić do porządku. Czym będziesz w szpalerze te dwie skiby z powrotem w międzyrzędzia wrzucać???. Wiem co mówię z własnego doświadczenia, użyłem do tego tylko raz jednoskibowego pługu i to był raz ostatni :) .
Do tego zrobiłem sobie obsypnik z talerza z piastą do brony talerzowej, można go ustawić pod różnym kątem, zależy jak bardzo chcesz obsypać - i takie maszyny do tego służą a nie pług !!.

PostNapisane: piątek, 4 lutego 2022, 22:48 
Ekspert
Ekspert

Dzięki za adres grupy :) Przyda się :)
Rok temu, to i w mojej okolicy ceny były mniejsze o jakieś 20%.

Z tym odkrywaniem, to się można przemęczyć przez 2-3 sezony, póki krzewy młode. Ja planuję tylko ok. 150 krzewów w nowym miejscu, a ziemię mam średnią do lekkiej.

PostNapisane: sobota, 5 lutego 2022, 09:43 
Ekspert
Ekspert

kuneg napisał(a):

Traktorek 20 KM - 30k
pług 2 skiby - 1,5k
Przyczepka - 4k

Gosia, ja rok temu zjeździłem wszystkie firmy w okolicy Wrocławia. Wnioski takie mam:
Strony internetowe firm są nieaktualne, na placach stoją całkiem inne maszyny i w innych cenach
Ogłoszenia na OLX itp są tylko żeby przyciągnąć uwagę klienta, a na placach tych maszyn nie ma; albo ceny inne; albo +VAT itd
Trzeba jeździć, oglądać, pytać się i targować
Rok temu za traktorek w dobrym stanie wychodziło +/- 1 tyś pln za 1 KM
Glebogryzarki japońskie, używane, dodają w dobrych cenach, 1-2 tyś pln, czasem nawet w cenie traktorka
Ważne, żebyś kupiła traktorek nie malowany (to widać jak jest malowany - lepiej obity, porysowany, ale w wiadomym stanie)
Ważne, żeby w cenie był serwis i przygotowanie do pracy - wymiana filtrów, olejów itd
Najlepsza cenowo i serwisowo moim zdaniem firma to Seltech k/Trzebnicy - ja u nich kupiłem
Bardzo dobry serwis i najwięcej osprzętu ma Zampol w Wiszni, ale tutaj akurat traktorki sporo droższe...
Bardzo fajne oferty miał jeszcze handlarz, który przywozi traktorki z winnic z Francji - piękniutkie, garażowane, ale niestety bez serwisu, to mnie zniechęciło.
Jest jeszcze kilka firm koło Milicza, ale tam to w ogóle dziwnie było...
Patrz też na to, żeby było blisko, bo jak Ci coś później padnie, to żeby ktoś chciał przyjechać, zabrać traktor na lawetę, naprawić, oddać....

PostNapisane: sobota, 5 lutego 2022, 09:48 
Ekspert
Ekspert

filar napisał(a):

Te oryginalne, japońskie opony, mają bardzo wysoki bieżnik, chyba po to żeby lepszy uciąg mieć w błocie.
Ja wymieniłem na nowe, "chińskie" - takie z bieżnikiem jak w Ursusach itp. Od razu przy zakupie, co mnie kosztowało chyba 500 czy 700 pln (za 4 opony)

A jeśli chodzi o glebogryzarkę - to po co te 120 cm... w sensie, na 2 razy będziesz każdy rząd jeździł?
Ja mam 140 cm i spokojnie jeszcze szerszą bym brał jakbym mógł (tzn. moc traktorka i tak mi na to nie pozwala)
150 cm spokojnie pojedzie między rzędami, i na raz będzie zrobione bardzo ładnie.
A może i 160 cm - do pomierzenia dokładne wymiary
Jak planujesz traktorek 25 KM to się mocą nie martw, będzie wystarczająco. Tylko sobie przemyśl co i jak chcesz tym robić...

PostNapisane: sobota, 5 lutego 2022, 11:19 
Ekspert
Ekspert

Zbyszku, Twoje rady są dla mnie bezcenne. Dzięki :)

Ostatni raz, to ja w traktorze siedziałam 30 lat temu i był to C360. O mało wujasowi drugiej przyczepy do rowu nie wpakowałam, bo nieco zakręt ścięłam... bo pierwszy raz miałam podpięte dwie przyczepy :ROFL: i to pełne słomy... :ROFL: W sumie jego wina, jak sobie pomocnika zrobił.z miastowej panienki, która na wakacje przyjeżdżała :ROFL:

Zakup będę robić w tej samej okolicy, bo przecież odległość od Ciebie to tylko kilkanaście km. W Wiszni byliśmy latem i sprzedawca wprost stwierdził, że stronka nie jest na bieżąco aktualizowana, bo za dużo jest tego wszystkiego. Bez wycieczek się nie obędzie.

Powiedz mi, jak blisko krzewów da się przerobić ziemię glebogryzarką i czy one mają punkt zaczepienia po środku, czy może przesunięte na bok?

PostNapisane: sobota, 5 lutego 2022, 16:04 
Kiper
Kiper

Odpowiem częściowo za Zbyszka,
Glebogryzarka ma zaczep w osi symetrii, ale . . . zależy jakie dolne ramiona ma ciągnik i jaki wewnętrzny, a tym samym i zewnętrzny rozstaw kół tylnych. Ciągniki sadownicze są wąskie, dedykowane do winnic jeszcze węższe. Np. w kubocie to oznaczenie N - narrow, Deutz fahr "V" chyba od vitis :), Claas to nectisy. Takie ciągniki mają dolne cięgna wygięte na końcach, aby przy małym rozstawie wewnętrznym kół można było podpiąć nie koniecznie maszyny dedykowane do winnic, czyli z wąskim rozstawem zaczepów dolnych. Szczytem ideału jest, aby w dolnych cięgnach w takim ciągniku można było rozsuwać punktu mocowań maszyn. Takie jak tu https://www.otomoto.pl/oferta/massey-ferguson-mf3707v-nowy-ciagnik-sadowniczy-massey-ferguson-3707v-ID6EpZGb.html?#gallery-open. Zatem kupując ciągnik musisz brać pod uwagę oprócz jego szerokości zewnętrznej to, jak szeroko rozchylają się dolne ramiona wewnątrz tylnych kół, bo od tego zależy jakie maszyny będziesz mogła podpiąć !!. Może się zdarzyć, że jak nie zwrócisz na to uwagi i kupisz wąski ciągnik z prostymi dolnymi ramionami, to może się okazać, że nie podepniesz do niego "normalnych" maszyn, tylko 3-4 razy droższe dedykowane specjalnie do sadów, czy winnic.
Od rozwiązania dolnych ramion w trzypunktowym układzie zawieszenia, bo taki zapewne rozpatrujesz zależy miejsce między ramionami, a wewnętrznym bokiem opony jest również istotne, jeśli chcesz maszynę jak choćby glebogryzarkę czy kosiarkę przesunąć od osi symetrii w jedną, czy drugą stronę. Realizuje się to przez z jednej strony poluzowanie napinacza jednego ramienia i skręceni napinacza ramienia przeciwnego, wówczas jest jakaś nieduża możliwość ustawienia maszyny nie osiowo za ciągnikiem. Mam nadzieję że w miarę jasno to pisze.
Tu znaczenie ma też, czy te ramiona na końcu mają haki do podczepienia maszyn, czy zwykłe kule, bo wtedy potrzeba jeszcze więcej miejsca między kołami, bo najpierw trzeba je szerzej rozsunąć, żeby potem nasunąć na bolce maszyny, a w hakach tylko podnosisz ramiona.

Jak blisko glebogryzarką do krzewów, mnie wychodzi gdzieś nie więcej jak 8 - 10cm od pnia krzewu, ale to nie należy się spieszyć :) , a dodatkowo przy stronie glebogryzarki, która idzie przy krzewach warto zrobić nawet za kawałka blachy taką odbojnicę, żeby odpychała krzew na zewnątrz, a żeby nie wszed przypadkiem pod obudowę glebogryzarki.

PostNapisane: niedziela, 6 lutego 2022, 22:19 
Kiper
Kiper

Można dospawać uchwyty do narzędzi by były węższe, tak mam np w rozsiewaczu nawozów. Prawie każde narzędzie da się tak modyfikować. Wygodnym rozwiązaniem są haki kat-2, nie zwiększy to udźwigu ale ułatwi używanie najpopularniejszych/najtańszych używek.

Jeśli chodzi o szerokość narzędzi typu glebogryzarka, kultywator czy kosiarka najlepiej by były szersze lub równe ciągnikowi.

Ryżowe opony nie są złe, można ich używać. Podobno gorzej u nich z przyczepnością choć nie widzę zmiany na plus po zmianie opon na "europejskie". Popękane nie powinny przeszkadzać do czasu aż przetną dętkę, tak mi się stało w jednej.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 241 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1