Teraz jest środa, 13 sierpnia 2025, 15:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 13 kwietnia 2004, 13:12 
Ekspert
Ekspert

Można kupić albo podglądnąć:
http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?Vie ... gory=29077

PostNapisane: środa, 14 kwietnia 2004, 20:20 
Kiper
Kiper

Coś tych dziur przymało :(
PP.

PostNapisane: czwartek, 15 kwietnia 2004, 07:57 
Ekspert
Ekspert

A te prasy :?:
Obrazek

Przepraszam właściciela za wykorzystanie zdjęcia. Niemniej to chyba dobra reklama? A propos czy producent zagląda do tego forum?
Pewnie wszyscy już znają te prasy. Czy ktoś poza właścicielem z nich korzystał? Mówiąc szczerze noszę się z zamiarem zamówienia i chciałem poznać odczucia użytkowników. Może da się to cudo jeszcze bardziej udoskonalić :lol: .
Pozdrawiam,
Paweł

PostNapisane: czwartek, 15 kwietnia 2004, 12:49 
Ekspert
Ekspert

Ja się posługuje podobną 20 litrową choć nie ramową. Ramowa jest o tyle lepsza od mojej, że śruba nie pływa w miazdze. Jedynie co można udoskonalić to dodać do środka worek np lniany, żeby mniej farfocli wypływało z sokiem.
Heniek

PostNapisane: czwartek, 15 kwietnia 2004, 22:44 
Kiper
Kiper

[quote="Pawel"]A te prasy :?:
Czy ktoś poza właścicielem z nich korzystał? Mówiąc szczerze noszę się z zamiarem zamówienia i chciałem poznać odczucia użytkowników. Może da się to cudo jeszcze bardziej udoskonalić :lol: .
Pozdrawiam,
Paweł

Ja ostatnio kupiłem taką 18-ke. Konstrukcja solidna. Nowe modele teraz produkowane są już po testach wcześniejszych użytkowników więc niedociągnięcia usunięto. Kupiłem za 420,- na miejscu, więc nie wiem ile za przesyłkę.
PP.

PostNapisane: czwartek, 15 kwietnia 2004, 23:03 
Ekspert
Ekspert

[quote="1stgreen"]Ja ostatnio kupiłem taką 18-ke. Konstrukcja solidna. Kupiłem za 420,-

Nooo! Za taką dobrze zbudowaną 18-ke na stałe to nie drogo. :lol: :lol:
Janusz

PostNapisane: czwartek, 15 kwietnia 2004, 23:36 
Kiper
Kiper

A jaka ładna, aż kusi by przez nią coś przepuścić :)
PP.

PostNapisane: czwartek, 15 kwietnia 2004, 23:51 
Ekspert
Ekspert

Uważaj. Bo przez ładną osiemnastkę najłatwiej Ci będzie przepuścić pieniądze. :lol: :lol: :lol:
Janusz

PostNapisane: sobota, 17 kwietnia 2004, 21:09 
nowicjusz
nowicjusz

Witam wszystkich
Zacznę może po kolei.
Zapewne tak jak większość z was również ja jestem zapalony winiarzem a ‘winoroślarzem” jeszcze bardziej. Owszem czasem na forum zaglądam ale przyznam się iż bardzo rzadko (brak czasu) jeżeli już znajdę chwilę to jakoś bliższe jest mi forum na wino.art.pl gdzie się więcej udzielam i mam sporo znajomych.
Pawle nie mam nic przeciwko do prezentowania moich fotek tak jak napisałeś w końcu to reklama a na pewno jest mi potrzebna. Nie wiem co chciałbyś w nich udoskonalać, tak jak napisał 1stgreen po zeszłorocznym sezonie kontaktowałem się z większością klientów aby zdali mi relację jak się prasa sprawdza w praktyce. Ja oczywiście wcześniej testowałem jej rozwiązania ale czym więcej niezależnych osób to robi i na większej gamie owoców tym lepiej. Pochwalę się iż nie miałem żadnej reklamacji i zdecydowana większość użytkowników jest zadowolona z zakupu. Kila osób podpowiedziało mi iż można by było wprowadzić parę usprawnień co po przemyśleniu uczyniłem. Są to w zasadzie detale (zwiększenie wysokości nóżek, zwiększenie nieco średnicy tacy nierdzewnej, wzmocnienie beli poprzecznej, zmniejszenie nieco szczelin w koszu, możliwość przykręcenia prasy na stałe do podłoża itp.).
Mim celem jest stworzenie produktu jak najbardziej uniwersalnego a przede wszystkim takiego aby był solidny, trwały, niezawodny a użytkownik z niego zadowolony, dlatego jestem otwarty na wszelkie propozycje.
Co do ceny to staram się aby była rozsądna dla obydwóch stron, moim zdaniem cena w porównaniu do dostępnych na naszym rynku pras nie jest wysoka z tym ze jak to zauważył Heniek jest to prasa ramowa czyli nie ma co ja porównywać z prasami Robixu typu bs tylko typu as, które mają kilka zalet oraz dużą wadę jaka jest ich cena. Przyznam się iż produkcję pras jest bardzo pracochłonna ja ją traktuję jako dodatkowe źródło dochodu poza pracą, więc dzięki temu koszty mam zdecydowanie mniejsze. Jeżeli chciałbym opłacać pełną składkę ZUS to pomimo iż jestem znany i niedrogi to przy takiej sprzedaży i marży już bym dawno musiał zwinąć interes gdyż przez większą część w roku nie zarobił bym nawet na sam ZUS.
Jeżeli wszystko pójdzie zgodnie z planem początkiem maja skończę nową stronę www gdzie podam więcej informacji o produktach jak również ich ceny oraz koszt wysyłki. Niestety w ostatnich dniach musiałem nieco podnieść ceny ze względu na szalejące sceny stali konstrukcyjnej ( 70-80% wzrosłą już w tym roku) a prasę 18L którą sprzedałem za 420 zł była w starej cenie gdyż miałem ją zrobioną jeszcze w grudniu.
Pozdrawiam i zachęcam do zakupów oraz odwiedzenia wkrótce mojej strony.
Mariusz Wójtowicz

Ostatnio edytowano niedziela, 18 kwietnia 2004, 09:20 przez MariuszW, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: niedziela, 18 kwietnia 2004, 07:46 
Kiper
Kiper

Jak już przy prasach jesteśmy.
Czy po wcześniejszym używaniu prasy do wyciskania ciemnych winogron, czarnej pożeczki lub jagód można później wyciskać jasne winogrona :?:
Czy moszcz nie będzie się barwił od zciemniałego drewna :?:
PP.

PostNapisane: niedziela, 18 kwietnia 2004, 09:32 
nowicjusz
nowicjusz

Zastanawiałem się na tym i zawsze jest takie ryzyko, niestety ze względu na porę dojrzewania różnych owoców nie możemy tak zaplanować używanie prasy aby najpierw wyciskać sok jasnych owoców a potem z ciemnych. Rozwiązań jest kilka:
Zabezpieczenie drewna aby się nie przebarwiało – malowanie lakierem ze względu na chemie odpada pozostaje więc woskowanie lub parafinowanie. Bawiłem się kiedyś w woskowanie naturalnym woskiem pszczelim ale zrezygnowałem z kilku powodów podstawowy to że przy wyciskaniu moszczu z białych winogron zawsze jest niewielkie ryzyko iż jego zapach przejdzie do wina.
Innym rozwiązaniem jest zakup drugiego kosza (ewentualnie razem z tłok), rozwiązanie to polecam szczególnie osobom posiadającym większe prasy oraz kilka odmian owoców. Mając np. prasę 18, 24L czy większą polecam zakup np. 12L kosza dzięki czemu nasza prasa stanie się naprawdę uniwersalna. :)

PostNapisane: czwartek, 31 października 2019, 12:35 
mistrz
mistrz

Co Byście polecali w temacie? Nie przewiduję by w przyszłości kiedykolwiek (choć przecież nigdy nie mów nigdy) przekroczyć 100 kg owoców.

PostNapisane: czwartek, 31 października 2019, 13:26 
Ekspert
Ekspert

Przemku, coś takiego , ale szukaj w rozsądnej cenie - mnie kosztowała 330 pln z przesyłką. https://archiwum.allegro.pl/oferta/pras ... 59489.html
Były też mniejsze i trochę większe do wyboru.
Może ze wschodu przy okazji jakiegoś tam pobytu......

PostNapisane: czwartek, 31 października 2019, 13:44 
mistrz
mistrz

dziadek2 napisał(a):
Przemku, coś takiego , ale szukaj w rozsądnej cenie - mnie kosztowała 330 pln z przesyłką. https://archiwum.allegro.pl/oferta/pras ... 59489.html
Były też mniejsze i trochę większe do wyboru.
Może ze wschodu przy okazji jakiegoś tam pobytu......

Romku – dziękuję. Czyli generalnie polecasz stalową (z nierdzewki), a nie te drewniane jak
https://allegro.pl/oferta/wyciskarka-pr ... d6604cf017
?
A ze wschodu, to Masz na myśli Ukrainę? Czy wschód Polski?

PostNapisane: czwartek, 7 listopada 2019, 08:18 
Ekspert
Ekspert

Na myśli mam raczej Ukrainę, albo jakiś bazar blisko granicy.....

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1