Teraz jest poniedziałek, 28 kwietnia 2025, 23:15

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 12 listopada 2020, 15:52 
nowicjusz
nowicjusz

Hej,

Chce w przyszłym roku założyć małą winnicę ok. 500 m2 i produkować wino na własne potrzeby - białe i czerwone.

Ponieważ jestem na etapie projektowania domu, który będzie stal obok winnicy zastanawiam się jakie pomieszczenie będzie mi
potrzebne w domu bo rozumiem że zbiorniki do przechowywania wina muszą gdzieś stać.

Nie jestem ekspertem od produkcji wina ale mam na to jeszcze czas. Odszypułkowanie itd mogę robić na dworze mam dużą działkę chodzi mi o fermentację i przechowywanie to chce robić w stalowych kadziach i gdzieś muszą stać.

Czy dobrze rozumuje ze z 500 m2 obsadzonych 50/50 wyjdzie mi ok. 100 litrów czerwonego i 100 litrów białego wina czyli potrzebuje w domu miejsce na dwa zbiorniki po 100 litrów? Czy jestem w błędzie ? Dzięki za podpowiedź.

Wojtek

PostNapisane: czwartek, 12 listopada 2020, 16:12 
Ekspert
Ekspert

Oooo Wojtek,
Ciężki temat :D

Ja mam piwniczkę 15 m2 + garaż 25 m2 + teraz dobudowałem szopke 15m2 - wszystko zajęte na sprzęt winiarsko - ogrodniczy :D

A jak na twoje potrzeby;

Potrzebujesz pomieszczenie z wejściem z dworu na brudne sprzęty typu glebogryzarka, opryskiwacz, gumowce. Na same winniczne sprzęty z 10 m2. Jak do tego dojdzie kosiarka, rowery, opony zimowe, drabina, jakieś elektronarzędzia, narzędzia do ogrodu - to w 25 m2 ciężko to upchnąć.
I oprócz tego pomieszczenie na winiarnię - też z 10 m2 minimum.
Optymalnie piwnica ze względu na niższą temperaturę.

Bardzo bardzo przydaje się woda i zlew w winiarni.

Jak zrobisz jakieś ogrzewanie typu pompa ciepła, to możesz to wszytko połączyć z kotłownią.

Jak bym jeszcze raz dom budował, to bym od razu więcej pomieszczeń gospodarczych stawiał. Oraz cały taras, który mam teraz około 20 m2, na filarach około 1-1,5 m nad ziemią - to bym robił jako pomieszczenie "pół piwniczne" z tarasem na płaskim dachu. W cenie by było taniej niż drewniany taras.

PostNapisane: czwartek, 12 listopada 2020, 16:26 
Ekspert
Ekspert

medykj1 napisał(a):
Czy dobrze rozumuje ze z 500 m2 obsadzonych 50/50 wyjdzie mi ok. 100 litrów czerwonego i 100 litrów białego wina

Co to znaczy 50/50? że chcesz krzewy sadzić co 50 cm i rzędy mają być od siebie co 0,5m? :shock:
Tak się nie da.Odległość między rzędami powinna być min. 2m a odległość między krzewami 0,8- 1,2m w zależności od formy prowadzenia. Inaczej nie będzie odpowiedniego doświetlenia i odpowiedniego przewiewu, nie mówiąc o zastosowaniu jakichkolwiek narzędzi.
Jeśli dotyczy to proporcji nasadzeń to ok.

Ostatnio edytowano czwartek, 12 listopada 2020, 16:57 przez vanKlomp, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: czwartek, 12 listopada 2020, 17:58 
Kiper
Kiper

Dwa zbiorniki po 100l zmieścisz na 2m2... :wink:
Ale przy zabawie w produkcję wina potrzeba jeszcze masę innych rzeczy...
Na pewno musisz mieć trzeci zbiornik "buforowy" do przelewania.
Z pewnością będziesz chciał spróbować innych odmian niż tylko 2...
Zatem przydadzą się mniejsze balony szklane (5l - 40l.)
Chyba każde pomieszczenie z czasem robi się za małe...
Ważna jest woda w pomieszczeniu i kratka odpływowa oraz możliwość utrzymania niskiej temperatury, gdy już będzie Twoje winko dojrzewało...
Ja mam na obecną chwilę 450 krzewów. Myślę o winiarni o pow 35m2, ale wszystkie narzędzia i sprzęty będą w innym budynku gospodarczym...
Nie wiem, czy nie będzie za mała, bo cały czas chcę coś dosadzać...
I taka to historia... :crazy: :crazy: :crazy:

Strefa czasowa: UTC + 1