Zima się zbliża, trzeba coś mieć na wieczory

Z nowszych publikacji:
"Ochrona Winorośli" Janusz Mazurek
Bardzo obszerna książka na temat chorób i szkodników winorośli. Bardzo ciekawie i obszernie opisująca problematykę. To na 100% warto mieć i się zapoznać. Są porządne opisy podstawowych chorób - SzP, MP, MRz. Ale jednak znaczna większość tej książki to choroby i szkodniki nietypowe, z którymi na co dzień się nie stykamy.
"Technologia produkcji wina" - Yair Margalit
Ciekawa książka. Opisuje wiele aspektów produkcji wina. Obszernie omawia też tematykę produkcji masowej, stosowanych metod i środków - co mnie osobiście mniej interesuje... Ale można znaleźć w tej książce bardzo wiele cennych uwag na temat procesu produkcji wina, bogato opisane są także różne praktyki korygowania parametrów, klarowania i poprawiania wina na różne sposoby. Bardzo dużo wzorów, szczegółowych opisów poszczególnych składników wina. Pozycja "dla zaawansowanych".
"Winorośl i wino. Wiedza i praktyka" cz. 1 i cz. 2
To tak jakby wznowienie i udoskonalenie dawnego wydawnictwa Romana Myśliwca. Praca zbiorowa. Są tutaj rozdziały o historii (b. ciekawy), o produkcji wina (dla mnie nieco zawiły). Jest także wzbogacona część na temat uprawy winorośli i doboru odmian. Tutaj pojawiają się opisy nowszych odmian oraz Vinifer - np. Chardonnay czy Cabernet Sauvignon. Jest także bardzo ciekawy rozdział na temat nawożenia winorośli oraz ochrony. Są także informacje na temat degustacji oraz o wadach. A także na temat produkcji i sprzedaży.
Ogólnie to wznowione i udoskonalone wydawnictwo jest bardzo ciekawe i ładnie wydane. Są elementy naprawdę podstawowe ale i bardziej zaawansowane.
Coś jeszcze jest wartego przeczytania?