Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 06:00

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Kwasowość
PostNapisane: środa, 18 sierpnia 2021, 17:13 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Witajcie, trochę nietypowe mam pytanie i nie wiem czy w dobrym dziale... Pytanie szybkie i dla niektórych pewnie proste :D Czy jeżeli rozpuszczę 8g kwasu winowego w 1000ml wody destylowanej, to po badaniu kwasowości tego roztworu wyjdzie mi kwasowość 8g? :problem:

Oczywiście zbadałbym to sam, ale nie posiadam kwasu, a są tu pewnie ludzie znający się bardziej na chemii i roztworach :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kwasowość
PostNapisane: środa, 18 sierpnia 2021, 22:05 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 17 lutego 2019, 15:20
Posty: 368
Lokalizacja: śr Mazowsze
Dawno chodziłem do szkoły ale w robocie trochę miareczkowałem, więc spróbuję.

Kwasowość to ilość NaOH potrzebnych do zobojętnienia wina lub moszczu.

Dla 8 gram kwasu winowego (mol 67gr) potrzeba 4,8 grama NaOH (mol 40 gram).

Więc z moich wyliczeń wychodzi że po dodaniu 8gr kwasu winowego do litra wody destylowanej otrzymamy kwasowość 3,6gr/litr.
4,8gr x0,75(przelicznik dla kwasu winowego)=3,6gr


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kwasowość
PostNapisane: czwartek, 19 sierpnia 2021, 07:20 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Wroniarz napisał(a):
Dla 8 gram kwasu winoego (mol 67gr) potrzeba 4,8 grama NaOH (mol 40 gram).


Zakładając, że powyższe stwierdzenie jest prawdziwe;

8 g kwasu = 4,8 g NaOh

4,8 g NaOH przy roztworze 0,1 Mol to 1200 ml (4g/l)

Czyli na 1 l roztworu kwasu zużyjemy 1,2 l roztworu NaOH 0,1 mol

Czyli na "standardowe" 10 ml --- 12 ml NaOH 0,1 Mol

I dopiero te 12 ml mnożymy x 0,75 -> 12x0,75 = 9...

To by dało kwasowość = 9 g/l

Ale tego też pewny nie jestem

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kwasowość
PostNapisane: czwartek, 19 sierpnia 2021, 17:29 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Mocno to skomplikowane... :shock: A jeszcze w kwestii miareczkowania... Chcę kupić suchy błękit bromotymolowy jako wskaźnik. Wiem, że trzeba go rozpuścić w alkoholu. Ile %? Może być spirytus? Jaki roztwór powinien być do miareczkowania? 0,1%? 1%? Rozumiem, że wkroplenie 1 czy 2 kropli nie ma wpływu na wynik badania kwasowości? Chcę do próbki wina dawać krople barwnika i później dodawać 0,1 mol NaOH aż do zmiany koloru.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kwasowość
PostNapisane: czwartek, 19 sierpnia 2021, 23:28 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 17 lutego 2019, 15:20
Posty: 368
Lokalizacja: śr Mazowsze
Sorry, pomyliłem przy obliczaniu masy 1 mola kwasu winowego.
Dla C4H6O6 powinno wyjść 150 gram (12x4+1x6+16x6)
8gram kwasu winowego to 8/150 masy molowej
do zobojętnienia kwasu potrzeba 8/150 masy molowej wodorotlenku sodu to jest 2,13 grama (8/150x40)
Czyli dodając do 1 litra czystej wody 8 gram kwasu winowego otrzymamy bardzo małą kwasowość 1,6 gr/litr

Jako początkujący skorzystam z rady ze strony http://www.winnicepolskie.pl/index.php? ... =12zestawu
Alternatywą dla miareczkowania może być gotowy zestaw do oznaczaniu kwasowości. Zasada pomiaru jest taka sama, sam pomiar jednak znacznie prostszy. W skład zestawu wchodzi cylinderek miarowy wyskalowany w jednostkach kwasowości g/l oraz gotowy roztwór miareczkujący o odpowiednim stężeniu i składzie będącym tajemnicą producenta. Cylinderek napełnia się badanym moszczem lub winem do linii oznaczonej „0”, następnie dolewa powoli roztworu miareczkującego. Po zmianie barwy (szczegóły opisane są w instrukcji) odczytuje się wynik bezpośrednio na skali cylinderka.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kwasowość
PostNapisane: poniedziałek, 30 sierpnia 2021, 15:05 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): poniedziałek, 7 października 2019, 10:00
Posty: 172
Lokalizacja: Skołyszyn (Podkarpacie)
Odnośnie kwasowości to kupowaliscie w tym sezonie 0.1m NaOH?
W eurowin i u lubery nie ma?

Macie jakieś inne propozycje gdzie można dostać?

Wysłane z mojego Moto G (5) przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Mateusz


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kwasowość
PostNapisane: poniedziałek, 30 sierpnia 2021, 15:46 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): czwartek, 25 października 2012, 21:20
Posty: 163
Lokalizacja: Wielopole/Poznań
Tutaj masz suche 40g do rozpuszczenia do 1L r-ru:
https://pol-aura.pl/sodu-wodorotlenek-0 ... -1129.html
https://chemix.olsztyn.pl/pl/p/SODU-WOD ... TYCZNA/381
lub gotowy 1L:
https://pol-aura.pl/sodu-wodorotlenek-0 ... 12514.html

Tutaj gotowy r-ór z "szybką wysyłką" 1L, ale nie widzę ceny bez zakładania konta:
https://www.witko.com.pl/segmenty/sodu- ... solve,9134
lub:
https://pl.vwr.com/store/product/712024 ... ny-supelco

_________________
Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kwasowość
PostNapisane: poniedziałek, 30 sierpnia 2021, 16:58 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): poniedziałek, 7 października 2019, 10:00
Posty: 172
Lokalizacja: Skołyszyn (Podkarpacie)
PaulCraft napisał(a):
Dzięki wielkie.
Te 40g bardzo mi się podobają. 1 l i więcej widziałem ale jak dla mnie to za dużo bo aż tyle nie miareczkuje.

Wysłane z mojego Moto G (5) przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Mateusz


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kwasowość
PostNapisane: poniedziałek, 30 sierpnia 2021, 17:15 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
NaoH kosztuje grosze, woda destylowana też. Wystarczy w miarę dokładna waga i najlepiej zrobić sobie samemu. 4g/L


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kwasowość
PostNapisane: poniedziałek, 30 sierpnia 2021, 17:38 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): poniedziałek, 7 października 2019, 10:00
Posty: 172
Lokalizacja: Skołyszyn (Podkarpacie)
mihuu napisał(a):
NaoH kosztuje grosze, woda destylowana też. Wystarczy w miarę dokładna waga i najlepiej zrobić sobie samemu. 4g/L
Zgadza się. Jednak wydaje mi się, że dokładne odważnie 4g w warunkach domowych będzie obarczone zbyt dużym błędem. Co przełoży się na błąd miareczkowania.

Wysłane z mojego Moto G (5) przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Mateusz


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kwasowość
PostNapisane: poniedziałek, 30 sierpnia 2021, 20:05 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Jeżeli komuś zależy na dokładności setnych procenta, to pewnie ciężko. Można rozrobić też 40g/L i później 100ml tego dopełnić ponownie do litra... Może będzie dokładniej.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kwasowość
PostNapisane: wtorek, 31 sierpnia 2021, 07:38 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Ja zamawiam NaOH 0,1 mol - w tym roku 24,14 netto za 1 litr. W okolicach dużych miast jest sporo sklepów chemicznych, z odczynnikami i sprzętem. Trzeba poszukać, zamówić mailowo lub telefonicznie i odebrać później osobiście.

Przy takiej cenie, to się chyba nie opłaca robić. Jak się kupi NaOH, to później za rok nie wiadomo, czy to się ciągle nadaje i ma 100% zawartości NaOH w NaOH :-)

Błękit Bromotymolowy - to już droższa sprawa - 41,72 - ale to starcza na kilka lat.

Do tego od razu kupuje strzykawki 10 ml - 100 szt kosztuje 18,20.... Także je traktuję jako jednorazowe, do nabierania 10 ml soku i odmierzania roztworu NaOH.

PS. Przykładowy sklep: Archem, Łany k./Wrocławia

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kwasowość
PostNapisane: wtorek, 31 sierpnia 2021, 08:20 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): poniedziałek, 7 października 2019, 10:00
Posty: 172
Lokalizacja: Skołyszyn (Podkarpacie)
Świeży roztwór to podstawa. Wystarczająco ciepły mamy sezon żeby jeszcze podnosić sobie ciśnienie starym NaOH ;-)

Do tej pory kupowałem w eurowin lub u Lubery w przystępnej cenie i w butelkach po 150ml więc ideał.

A jak się okazało w tym roku pytam u jednego i drugiego i dostałem odpowiedź, że się wycofali ze sprzedaży z racji zmiany przepisów. Formalności które muszą spełnić spowodowały że im się to nie opłaci...

No i trzeba szukać gdzie indziej ;-)

Wysłane z mojego Moto G (5) przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Mateusz


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kwasowość
PostNapisane: niedziela, 5 września 2021, 15:37 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
A czy pirosiarczyn potasu lub wskaźnik błękitny mają wpływ na pomiar kwasowości lub pomiary cukru (zawyżają lub zaniżają)? Nawet jeżeli, nie są to pewnie duże różnice, ale pytam z czystej ciekawości.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kwasowość
PostNapisane: środa, 14 września 2022, 09:58 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 5 lipca 2016, 10:18
Posty: 360
Lokalizacja: 07-106 / pogranicze mazowiecko-podlaskie
Jakie pH powinien mieć prawidłowo wykonany roztwór NaOH?

_________________
Winniczka Nadbużańska
Bug, humus, winnica

https://www.facebook.com/Winniczka-Nadbużańska-105433567973437


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO