mihuu napisał(a):
Trochę odkopię temat. Lepiej kupić czyste NaOH i odważyć 4g i dopełnić litrem wody, czy może np. kupić gotowy roztwór 20% i wtedy o ile dobrze przeliczam dać 20ml na litr wody? Co wyjdzie dokładniejsze? Odważki analityczne ciężko dostać i są dość drogie w porównaniu do ceny samego NaOH...
Problem z NaOH i jego roztworami polega na tym, że szybko reaguje z zawartym w powietrzu dwutlenkiem węgla. W miarę dokładny pomiar można przeprowadzić po skalibrowaniu takiego roztworu - na przykład za pomocą roztworu kwasu szczawiowego.
W związku z tym uważam, że stosowanie do naszych celów odważek analitycznych nie ma sensu - dokładnie znane stężenie roztworu będzie tylko na początku a po pewnym czasie i tak należałoby ten roztwór skalibrować albo zrobić nowy.
Tę samą wadę mają gotowe zestawy kupowane w sklepach winiarskich. A nawet gorzej bo nie mamy żadnej pewności, że nowo kupiony roztwór ma takie stężenie jakie powinien mieć. Ale są za to bardzo wygodne. Nie trzeba nic wiedzieć, nic liczyć, wystarczy zaobserwować "magiczną" zmianę koloru.
Czysty NaOH ma podstwową zaletę - jest bardzo tani i łatwo dostępny. Trzeba mieć jednak świadomość, że również szybko reaguje z dwutlenkiem węgla. Musi być więc przechowywany w szczelnie zamkniętych pojemnikach a i tak lepiej nie brać z wierzchniej warstwy.
Wodne, stężone roztwory NaOH są znacznie droższe ale i bardziej trwałe.
Ja zdecydowałem się na najbardzie bardziej pracochłonne rozwiązanie.
1. Kupiłem kwas szczawiowy dwuwodny i przygotowałem 0,5 molowy roztwór (31,516g rozpuścić w 450 ml zdemineralizowanej wody, dopełnić do 500 ml). Do miareczkowania używam roztworu 0,05 molowego (10 ml rozcieńczam do objętości 100 ml).
2. Około 1g czystego NaOH rozpuszczam w 0,25 l zdemineralizowanej wody. Stężenie tego roztworu określam przez reakcję z kwasem szczawiowym. Do 20 ml 0,05 molowego roztworu kwasu szczawiowego dodaję kilka kropel wskaźnika (0,1 g fenoloftaleiny rozpuszczam w 80 ml etanolu 95% i rozcieńczam wodą do objętości 100 ml). Do tego wkraplam badany roztwór NaOH aż do zmiany barwy na różową. Na podstawie ilości dodanego roztworu NaOH obliczam dokładne stężenie molowe roztworu NaOH.
P.S.
Na tym forum mamy chemików, biochemików, itp. więc jeśli piszę bzdury (nie jestem chemikiem ale elektronikiem) to proszę skorygować.