Teraz jest poniedziałek, 28 kwietnia 2025, 02:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Kwasomierz
PostNapisane: niedziela, 11 listopada 2007, 13:19 
mistrz
mistrz

Czy ktoś mógłby mi doradzić w kwestii pomiaru kwasowości moszczu. Widziałem w OBI zestaw do miareczkowania prod. Biowin. Jest to zwykła probówka z podziałką. Dokładność może być kiepska. Ilość odczynnika nie jest zbyt duża. W załączonej ulotce Biowin obiecuje możliwość dokupienia go, ale w ofercie internetowej nie widziałem. A może ktoś zna skład tego odczynnika? Na pewno jest to roztwór zasady sodowej z dodatkiem wskaźnika.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 listopada 2007, 13:52 
Ekspert
Ekspert

Są jeszcze zestawy innych firm, ale pomiar jest wykonywany w podobny sposó. Ten biowinowski jest chyba dość niefortunny.
Jeśli masz zamiar wykonywać systematycznie pomiary kwasowości to radziłbym ci zainwestować w biuretę, kolbę miarową i kolbę stożkową. Można na allegro trafić w bardzo atrakcyjnych cenach. Odczynniki (NaOH, błękit bromotymolowy) zawsze da się jakoś załatwić ;-).

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 listopada 2007, 15:18 
mistrz
mistrz

Czy mógłbyś przybliżyć temat, bo jak dla mnie nazwy tego sprzętu brzmią dość egzotycznie. 8O

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 listopada 2007, 15:51 
Ekspert
Ekspert

http://pl.wikipedia.org/wiki/Miareczkowanie
http://pl.wikipedia.org/wiki/Biureta

Poszukaj jeszcze na www.wino.org.pl/forum tam jest cała fura o miareczkowaniu

Tytuł: Re: Kwasomierz
PostNapisane: niedziela, 11 listopada 2007, 19:03 
czeladnik
czeladnik

[quote="vladi1"]Czy ktoś mógłby mi doradzić w kwestii pomiaru kwasowości moszczu. Widziałem w OBI zestaw do miareczkowania prod. Biowin. Jest to zwykła probówka z podziałką. Dokładność może być kiepska. Ilość odczynnika nie jest zbyt duża. W załączonej ulotce Biowin obiecuje możliwość dokupienia go, ale w ofercie internetowej nie widziałem. A może ktoś zna skład tego odczynnika? Na pewno jest to roztwór zasady sodowej z dodatkiem wskaźnika.

Troszeczkę kryptoreklamy nigdy nie zaszkodzi. W ofercie posiadamy zestaw Mini laboratorium winiarza. Jest to zestaw który niemal każdy winiarz na morawach posiada. Sprawdzone i skuteczne. Poza kwasowością można wykonać również inne pomiary. W ofercie posiadamy roztwory do dokupienia.
Zestaw posiada instrukcję w języku polskim z dokładnie opisanymi testami do wykonania. Roztwór do mierzenia kwasowości to roztwór K
http://sklep.winiarz.pl/product_info.php?cPath=13&products_id=1335

pozdrowienia
Moskw@
Winiarz.pl

PostNapisane: niedziela, 11 listopada 2007, 19:52 
[quote="vladi1"]Czy ktoś mógłby mi doradzić w kwestii pomiaru kwasowości moszczu. Widziałem w OBI zestaw do miareczkowania prod. Biowin. Jest to zwykła probówka z podziałką. Dokładność może być kiepska. Ilość odczynnika nie jest zbyt duża. W załączonej ulotce Biowin obiecuje możliwość dokupienia go, ale w ofercie internetowej nie widziałem. A może ktoś zna skład tego odczynnika? Na pewno jest to roztwór zasady sodowej z dodatkiem wskaźnika.

Jeśli zestaw który masz na myśli jest taki sam jaki ja kupiłem również w Obi z firmy Biowin to szczerze odradzam Ci zakupu. To zwykłe oszustwo. Już przy pierwszym pomiarze okazało sie że skala na próbówce starła się. W efekcie kupiłem najdroższy nic nie warty zestaw w historii sprzedaży.

ps. @Moskwa napisz coś więcej o waszym zestawie, a przede wszystkim jak zrobiona jest próbówka, czy skala pokryta jest równie szitową farbom ja ta z Biowinu?

PostNapisane: niedziela, 11 listopada 2007, 21:05 
czeladnik
czeladnik

[quote="zbigu"]
ps. @Moskwa napisz coś więcej o waszym zestawie, a przede wszystkim jak zrobiona jest próbówka, czy skala pokryta jest równie szitową farbom ja ta z Biowinu?

A więc pobiegłem do piwnicy po próbówkę którą używam od czasu do czasu od pół roku i pierwsze co zrobiłem to energicznie próbowałem zdrapać paznokciem napisy i NIC !! :lol: więc pobiegłem po nożyczki i zacząłem drapać nożyczkami i .... NIC 8O powaga sam się zdziwiłem. Jeżeli chodzi o zestaw do pomiaru to można nim zmierzyć (i to dość dokładnie chociaż dokładność zależy od wykonującego test) kilka podstawowych rzeczy. Pojemniczki mają specjalny dozownik dzięki któremu jesteśmy w stanie dozować roztwory kropelkami. Testy są tak skonstruowane, że pomiar np. kwasowości wygląda tak, że wlewasz 10ml wina, następnie dolewasz roztwór K do momentu kiedy wina białe nie dostaną koloru granatowego a czerwone przestaną być przeźroczyste. Jeżeli zabarwienie utrzyma się dłużej niż 1 min. odczytujesz wynik odejmujesz 10 i masz kwasowość w g/l. Jeżeli zabarwienie zniknie to kropelka po kropelce dodajesz aż znowu się zabarwi. Dodatkowo w instrukcji (w języku polskim) dokładnie kro po kroku jest opisany każdy test z wieloma przykładowymi obliczeniami.

pozdrowienia
Moskw@

PostNapisane: niedziela, 11 listopada 2007, 21:36 
Kiper
Kiper

[quote="Moskwa"][quote="zbigu"]

A więc pobiegłem do piwnicy po próbówkę którą używam od czasu do czasu od pół roku i pierwsze co zrobiłem to energicznie próbowałem zdrapać paznokciem napisy i NIC !! :lol: więc pobiegłem po nożyczki i zacząłem drapać nożyczkami i .... NIC 8O powaga sam się zdziwiłem. Jeżeli chodzi o zestaw do pomiaru to można nim zmierzyć (i to dość dokładnie chociaż dokładność zależy od wykonującego test) kilka podstawowych rzeczy. Pojemniczki mają specjalny dozownik dzięki któremu jesteśmy w stanie dozować roztwory kropelkami. Testy są tak skonstruowane, że pomiar np. kwasowości wygląda tak, że wlewasz 10ml wina, następnie dolewasz roztwór K do momentu kiedy wina białe nie dostaną koloru granatowego a czerwone przestaną być przeźroczyste. Jeżeli zabarwienie utrzyma się dłużej niż 1 min. odczytujesz wynik odejmujesz 10 i masz kwasowość w g/l. Jeżeli zabarwienie zniknie to kropelka po kropelce dodajesz aż znowu się zabarwi. Dodatkowo w instrukcji (w języku polskim) dokładnie kro po kroku jest opisany każdy test z wieloma przykładowymi obliczeniami.

pozdrowienia
Moskw@

Potwierdzam. Mam tę probówkę, dobre szkło a skala niezniszczalna. Wiadomo - SIMAX :wink:

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 listopada 2007, 09:03 
dzięki za odpowiedź, czy można dokupić odczynniku w waszej firmie?

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 listopada 2007, 09:38 
Kiper
Kiper

[quote="zbigu"]dzięki za odpowiedź, czy można dokupić odczynniku w waszej firmie?

Przecież:
[quote="Moskwa"]Troszeczkę kryptoreklamy nigdy nie zaszkodzi. W ofercie posiadamy zestaw Mini laboratorium winiarza. Jest to zestaw który niemal każdy winiarz na morawach posiada. Sprawdzone i skuteczne. Poza kwasowością można wykonać również inne pomiary. W ofercie posiadamy roztwory do dokupienia.

wynika, że można :wink:

Pozdrawiam
Rafał.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 listopada 2007, 16:34 
czeladnik
czeladnik

[quote="rafallus"][quote="zbigu"]dzięki za odpowiedź, czy można dokupić odczynniku w waszej firmie?

Przecież:
[quote="Moskwa"]Troszeczkę kryptoreklamy nigdy nie zaszkodzi. W ofercie posiadamy zestaw Mini laboratorium winiarza. Jest to zestaw który niemal każdy winiarz na morawach posiada. Sprawdzone i skuteczne. Poza kwasowością można wykonać również inne pomiary. W ofercie posiadamy roztwory do dokupienia.

wynika, że można :wink:

Pozdrawiam
Rafał.

potwierdzam jeszcze raz - można ;-)

pozdrowienia
Moskw@

Tytuł:
PostNapisane: środa, 8 października 2008, 21:32 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
Witam
Potrzebuję uzupełnić odczynnik do miareczkowania kwasowości (niestety z biowinu w cześniej już ocenionego), ale nadal trzeba kupować cały zestaw :( . Natomiast Browamator sprzedaje coś takiego [url]http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Plyn_do_pomiaru_kwasowosci__-_200_ml&przedm=1545081&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F165994%2F777390%2F6496293&sortuj=kod&sess_id=6400239310[/url] i cena tez jest odpowiednia. Czy mogę zastąpić biowinowy odczynnik - browamatorowym......? Niestety nigdzie nie ma informacji co w buteleczce siedzi :? .

PostNapisane: środa, 8 października 2008, 22:04 
mistrz
mistrz

[quote="Moskwa"] Roztwór do mierzenia kwasowości to roztwór K

Po kliknięciu pojawia się informacja:
Nie znaleziono produktu! :(

Pozdrawiam

Sławek

PostNapisane: środa, 8 października 2008, 22:13 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
[quote="slaw007"][quote="Moskwa"] Roztwór do mierzenia kwasowości to roztwór K

Po kliknięciu pojawia się informacja:
Nie znaleziono produktu! :(

Pozdrawiam

Sławek
W 2007 roku był..... :lol:

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 października 2008, 21:04 
przedszkolak
przedszkolak

Jeśli mogę podzielić się refleksją ...

We wcześniejszych latach testowałem ten zestaw z Biowinu.
Strasznie stresogenny, jeśli ktoś nie wie jakiego koloru się spodziewać przy zmianie barwy.
No bo jeżeli ktoś kiedykolwiek wcześniej robił miareczkowanie - na laborce na studiach albo na jakimś kółku chemicznym to raczej od razu załapie o co kaman.

Jako totalny chemiczny apostata śmiem twierdzic że jednak warto zainwestować w kilka elementów zestawu szkła laboratoryjnego: pipeta wielomiarowa, gruszka gumowa, kolbka 300 ml, cylinderek 25-50 ml.
Błękit bromotymolowy tez mozna kupić w POCHu lub jego satelitach.
A roztwór mianowany 0,1n NaOH tez sie da albo kupić, zrobić samemu albo załatwić. Chemicy pracujący w laboratoriach też piją wino :)

Trzy lata temu zainwestowałem w opisany powyżej zestaw niecałe 60 zł.
Mam (prócz roztworu NaOH służącego podtrzymaniu znajomości) wszystko do dziś. Błękit bromotymolowy wystarczy mi pewnie jeszcze na następny żywot.
Wyniki z miareczkowania są powtarzalne. Z moich doświadczeń wychodzi że wystarczy zmiareczkować dwie próbki i ew. uśrednić wynik.
Pomiar zestawem gotowym (tu akurat Biowin) nie zawsze dawał podobne rezultaty.

Tak wygląda mój zestaw szumnie nazywany laboratoryjnym.
Na zdjęciu obcięło (przepraszam za wyrażenie) pipetę i gruszkę :)
Obrazek

Piotrek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1