Teraz jest poniedziałek, 28 kwietnia 2025, 16:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 października 2008, 21:21 
Ekspert
Ekspert

Tak się zastanawiam , czy do miareczkowania czerwonych moszczy wogóle potrzebny jest BBT , powiem więcej czy nie przeszkadza? Przecież antocyjany przy pH powyżej 7 zmieniają barwę na granatową.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 10 października 2008, 00:25 
przedszkolak
przedszkolak

Jest potrzebny.
-----------------
Odpowiadam jako zupełny amator tudzież matołek w zakresie elementarnej analityki.

Zapewne osoba posiadająca doświadczenie (bo ja wiem - kilkadziesiąt/set/ miareczkowań) będzie potrafiła wyłapać punkt zobojętnienia wyłącznie w oparciu o zmianę koloru antocjanów obecnych w moszczu.

Konia z rzędem temu kto to wyczai w moszczu z Wiszniewego albo z Gołuboka. Bez BBT i bez rozcieńczenia.

Ja już wiem że się DA. Bawiłem się bez dodawania wskaźnika.
Tylko po co się stresować bez błękitu bromotymolowego ?
To jak ręczne łapanie raków - nie wiadomo czy sie złapie za odwłok czy za szczypce :)

Piotrek

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 10 października 2008, 15:00 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
[quote="Leszek_B"]Witam
Potrzebuję uzupełnić odczynnik do miareczkowania kwasowości (niestety z biowinu w cześniej już ocenionego), ale nadal trzeba kupować cały zestaw :( . Natomiast Browamator sprzedaje coś takiego [url]http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Plyn_do_pomiaru_kwasowosci__-_200_ml&przedm=1545081&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F165994%2F777390%2F6496293&sortuj=kod&sess_id=6400239310[/url] i cena tez jest odpowiednia. Czy mogę zastąpić biowinowy odczynnik - browamatorowym......? Niestety nigdzie nie ma informacji co w buteleczce siedzi :? .

Z braku podpowiedzi... zamówiłem i sam sprawdzę.....

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 20 października 2008, 22:11 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
Sprawdziłem. Zrobiłem miareczkowanie starym odczynnikiem Biowinowym: Nastaw Bianka z Muskatem O. wynik 18g/l załamka..... natomiast odczynnikiem Browamatowrowym wyszło 8,5g/l tylko pomiar wyszedł inaczej - zabarwienie na kolor zielony? Jak mam to rozumieć i czy zrobiłem to poprawnie?

Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 grudnia 2008, 13:31 
przedszkolak
przedszkolak

Zestaw Biowinu jest całkiem dobry do miareczkowania pod warunkiem, że sami wykonamy niebieski płyn (titrant) oraz zastosujemy skuteczny sposób mieszania. Niebieski płyn to wodny roztwór 0.12 mol/l NaOH z dodatkiem 0.5 ml BBT na 100ml roztworu. 1 g BBT rozpuszczone w 50 ml spirytusu i 200 ml wody.
Mieszanie wykonuję przedmuchując za pośrednictwem cienkiego igielitowego wężyka.
Analit dozuję strzykawką.
C - 7,6 ml + 1,4 ml wody = 9,0 ml
J - 8,0 ml + 1 ml wody = 9,0 ml
W - 9,0 ml

Pomiar jest powtarzalny. Możliwy do wykonania w warukach polowych. NaOH z kreta do rur.

Pozdrawiam

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1