Teraz jest sobota, 7 lutego 2026, 13:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 8 marca 2018, 12:05 
przedszkolak
przedszkolak

Takie pytanie, moze troche dziwne:

jako ze mikrowinnica, to wymyslilem, ze zamiast kopac doly pod slupki betonowe to wykorzystam kotwy aluminiowe, ocynkowane, dlugosci 70cm, jako wbijane podstawy pod slupki drewniane o boku 70mm. chyba najprostsze rozwiazanie, chociaz pewnie nie najtansze.

Ale czy te kotwy nie beda reagowac z gleba, np. ja lokalnie zakwaszac, i czy nie otrzymam w rezultacie wina z cynku? :-)

PostNapisane: czwartek, 8 marca 2018, 12:34 
mistrz
mistrz

marwro napisał(a):
chociaz pewnie nie najtansze.

I zapewne niezbyt stabilne bo to pewnie taka szpilka albo płaskownik?

PostNapisane: czwartek, 8 marca 2018, 12:42 
przedszkolak
przedszkolak

wydaje mi sie, ze do krotkich rzedow wystarczy

cos takiego:

https://www.sklep.tribecco.pl/produkt/k ... ijana.html

PostNapisane: czwartek, 8 marca 2018, 15:27 
Ekspert
Ekspert

Mam pergolę stojącą na 4 nogach zakotwionych takimi kotwami (rozstaw prostokątny jakieś 0,5x1m). Wykorzystuję ją jako jedną stronę do naciągu drutów (długość szpaleru jakieś 10m). Po kilku latach widać że się już pochyliła, a jak pisałem ma aż 4 punkty wsparcia. Na jednej takiej kotwie raczej nie jest to w stanie utrzymać stabilnie szpaleru zwłaszcza jak jest wypełniony liśćmi i trochę wieje. Chyba że będziesz kombinował jakieś zastrzały, lub masz bardzo stabilną glebę (ja mam wbijane w piaszczyste podłoże).

PostNapisane: czwartek, 8 marca 2018, 16:26 
przedszkolak
przedszkolak

Cytuj:
Na jednej takiej kotwie raczej nie jest to w stanie utrzymać stabilnie szpaleru zwłaszcza jak jest wypełniony liśćmi i trochę wieje.

dzieki, ale raczej nie takie bylo pytanie :-)

kotw ma byc kilka w w kazdym rzedzie, w szpalerze mam tylko 5 krzewow. ziemia ciezka, gliniasta, huraganow brak, bo wszystko stoi m. domami. rade da.

PostNapisane: czwartek, 8 marca 2018, 17:37 
Ekspert
Ekspert

Pytanie było , czy ocynk reaguje z glebą?
Po 5 ciu latach nie zauważyłem żadnej reakcji :?: :!:
Ale jedna kotwa taka 100 x 100 złamała się w miejscu przewężenia kwadrat/stożek.
Słupek drewniany wytrzymał napór wiatru ale kotwa poległa :?: :?:
Prawdopodobnie dlatego, że powstał luz między drewnianym słupkiem a metalową kotwą a silny wiatr rozhuśtał takie połączenie.
Trzeba każdego roku sprawdzać i ewentualnie likwidować luzy między słupkiem a kotwą.
Dobrze jest też uszczelnić szpary aby nie przedostawała się tam woda (między drewnem a metalem) co skutkuje szybszym próchnieniem drewna, które w takim połączeniu dłużej pozostaje wilgotne.

Mam też posadowioną altankę na 4 ch takich kotwach, oraz trejaż ok. 8 m i na razie po 5 ciu latach wszystko OK :!: :D

PostNapisane: czwartek, 8 marca 2018, 20:47 
przedszkolak
przedszkolak

Cytuj:
Po 5 ciu latach nie zauważyłem żadnej reakcji :?: :!:
Ale jedna kotwa taka 100 x 100 złamała się w miejscu przewężenia kwadrat/stożek.

zeby byc pewnym, to by trzeba pobrac probki ziemi. ale moze jeszcze sie ktos odezwie, kto rozwiaze problem od str. teoretycznej, bo ja z chemii to teges. :-)

100mm to juz jest konkret, a czy slupek nie byl mocowany wkretami do kotwy? z drugiej strony, wzdluz gwintu wkretu rowniez moze dostawac sie wilgoc wglab slupka... dzieki za cenne uwagi!

PostNapisane: czwartek, 8 marca 2018, 21:45 
Ekspert
Ekspert

Jeśli by patrzeć tylko na chemię,to aluminium jest kiepskim materiałem do w miarę długoterminowych konstrukcji. Reaguje w środowisku kwaśnym a także zasadowym. Jakby nie było lekkie zasolenie gleby obniża trwałość konstrukcji. Zdarzyło mi się,że aluminium roztworzyło się z zaprawą murarską. Chemik coś wie o związkach kompleksowych,jakie może tworzyć aluminium. Sorry,ale jakoś nie jestem przekonany do rozwiązań,w których króluje aluminium.

Ahoj. Piotrek

PostNapisane: czwartek, 8 marca 2018, 22:26 
przedszkolak
przedszkolak

Cytuj:
Jeśli by patrzeć tylko na chemię,to aluminium jest kiepskim materiałem do w miarę długoterminowych konstrukcji.

jak na razie prawie wszyscy sa na "nie" - ale troche tez zapominamy o walorach estetycznych. mikrowinnica jest w ogrodzie przydomowym.

jakos "lasu" slupkow betonowych nie widze w takim kontekscie, a slupki drewniane jednak lepiej do mnie przemawiaja.

PostNapisane: czwartek, 8 marca 2018, 22:47 
Ekspert
Ekspert

piotr85 napisał(a):
Jeśli by patrzeć tylko na chemię,to aluminium jest kiepskim materiałem do w miarę długoterminowych konstrukcji. Reaguje w środowisku kwaśnym a także zasadowym. .......

Ahoj. Piotrek

Ale to nie są kotwy aluminiowe tylko stalowe ocynkowane :shock: :!: :?:
Te o których ja wcześniej napisałem - https://www.sklep.tribecco.pl/produkt/k ... ijana.html

PostNapisane: piątek, 9 marca 2018, 09:21 
Ekspert
Ekspert

Zbyszku. To przepraszam,jeśli tak jest. W pierwsszym poście pisane jest o aluminium.

Ahoj. Piotrek

-- piątek, 9 marca 2018, 10:21 --

Dla zrozumienia problemu. Pierwsza rzecz jest wytrzymałość kotwy w ziemi, druga rzecz wytrzymałość złącza metal-drewno. Dla przykładu zdjęcie z altany, grube kantówki, zabezpieczone odpowiednią farbą ochronną a do tego złącze uszczelnione silikonem. 5 z 6 w ciągu 10 lat po prostu wygnioło, pomimo zabezpieczeń. Jestem zwolennikiem jak najprostszych rozwiązań. Sam przykładam się do zabetonowania słupka. Wg mnie to jest najlepsze rozwiązanie. Można by długo dywagować nt. stabilności, wytrzymałości. Moje zdanie na ten temat jest takie,że co nie jest w betonie a działają na to zmienne siły, jest nietrwałe.

Załączniki:
IMG_20180309_073530111111.jpg
IMG_20180309_073530111111.jpg [ 35.9 KiB | Przeglądane 2192 razy ]

PostNapisane: piątek, 9 marca 2018, 11:42 
nowicjusz
nowicjusz

Z doświadczenia wiem że ocynk na stali która znajdzie się w glebie lub betonie zacznie się parzyć. Z czasem zrobi się chropowaty i straci swoje właściwości. Aluminium też zacznie się utleniac i rozwarstwiac. Najlepszym wyjściem była by kwasówka.

PostNapisane: piątek, 9 marca 2018, 16:57 
Ekspert
Ekspert

U mnie są wbite dwie takie kotwy pod trejaż, ale 10x10cm. Wbijanie szło bardzo ciężko, w dodatku trzeba pilnować pionu i ewentualnego skręcania. Prościej jest wykopać dół i zalać betonem. Stalowa rurka pomalowana na zielono jest równie estetyczna jak drewno. Jeśli chodzi o trwałość to stal + beton zawsze będą trwalsze niż kotwa + drewno.

PostNapisane: piątek, 9 marca 2018, 23:49 
Ekspert
Ekspert

Ja od zawsze miałem w ten sposób robione szpalery. Kotwa wbijana stalowa z ocynkiem, słupki 7x7cm, górą poprzeczka i zastrzały. mam takich szpalerków sześć. Ten na zdjęciu najdłuższy na 7 słupkach ma 13 metrów. Nigdy nic mi się nie wyłamało. Po 12 latach zmieniłem słupki na nowe ale kotwy zostały (najbardziej zdegradowała się poprzeczka górna ale za pierwszym razem nie była impregnowana tylko malowana impregnatem). Na wszelki jednak wypadek przy okazji wymiany słupków wymieniłem skrajne kotwy na osadzane w betonie. U mnie glina więc trzyma bardzo dobrze. Wyciągnięte stare dwie kotwy wyglądały całkiem dobrze. Tyle że zauważyłem, że z roku na rok robią te kotwy coraz gorsze - cieńsza blacha, węższe, krótsze.
Identycznie mam pergolę 6 x 6 m na 6 słupkach, tyle że tam słupki a więc i kotwy grubsze (9x9) a górą regularne krokwie.

Załączniki:
słupki.jpg
słupki.jpg [ 117.82 KiB | Przeglądane 2110 razy ]

PostNapisane: sobota, 10 marca 2018, 09:04 
przedszkolak
przedszkolak

Cytuj:
Po 12 latach zmieniłem słupki na nowe ale kotwy zostały (najbardziej zdegradowała się poprzeczka górna ale za pierwszym razem nie była impregnowana tylko malowana impregnatem).

bardzo ladne.

mialem drewutnie wlasnie dokladnie tak samo zbudowana. stala przez 20 lat, nic sie nie popsulo, ani drewno, ani kotwy. no, ale to bylo zadaszone.

od strony estetycznej b. podoba mi sie podany wyzej pomysl z rurami stalowymi, umocowynmi w betonie - dzieki. ale ogrodek jest stosunkowo maly, jakos nie widze tych kilogramow cementu lanego w ziemie. a w razie gdyby W, to jak to potem usunac.

a taka kotwa to szybka pilka, wbijasz i gotowe. nie podoba sie - wyciagasz :-)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1