Mam GEO 145 od jesieni. Nowa z gwarancją, wyposażona w młoteczki. Pracuje z Kubotą o mocy na wałku PTO 22km. Do koszenia mam ok 1.5ha.
Pierwsze koszenie - stara, wysoka trawa o stwardniałych łodygach - podniosłem na max wysokosć pracy, prędkość jazdy 1 bieg szosowy- szału nie ma - co chwila sprawdzam łożyska wałka -mocno grzeją. Na 40arowej działce trzykrotnie owinęło mi trawsko wokół wałka tuż przy jego końcach. Po pracy, kontrola oleju, napięcia paska, śrub, młoteczków - bez uwag .Przesmarowałem wg instrukcji.
Kolejna działka 90 arów z czego część obsadzona porzeczkami i dzrewkami owocowymi. Trawa mniejsza soczysta, ale bardzo gęsta, miejscami jak kożuch

Duuużo szybciej, gładko, z górki już szosowy i najszybszy bieg. Grzanie łożysk ustąpiło, raz owinięty wałek.
Kosiarkę pożyczył szwagier - kosił trawiniki wokół domku letniskowego małą Kubotą ASTE (saturn) Dzwoni do mnie i relacjonuje - idealna praca! jakość skoszonego trawinika lepsza niż po Craftsmanie ( traktorek-kosiarka za 8tyś) jest zachwycony.
Wieczorem okazało sie że urwał wałek łączący przekładnie kątową z przekładnią pasową.
Kosiarka powinna pracować z 540obr/min zorientowałem sie on pracując na 3biegu wałka PTO dał jej grubo ponad 1600obr
Wałek, gwarancja 0,5h roboty i gotowe
Podsumowanie
Fantastyczna maszyna do koszenia w ogrodach, lawirowanie pomiędzy drzewkami, wjeżdżanie pod porzeczki, wykaszanie przy murkach, koszenie miedz i skarp rowów - super. Trawa po koszeniu a raczej jej pozostałości na drugi dzien zupełnie suche, na trzeci nie widać śladu po skoszonej trawie.
Pracuje cicho i praktycznie bezwibracyjnie, jest lekka do transportu, zajmuje mało miejsca w garażu, nie zachodzi przy koszeniu (omijanie słupów) łatwo wkręca sie na obroty.
Do takich prac rewelacyjna , do dużej trawy - nie - objętość komory roboczej jest za mała nie zdąży pociąć i wyrzucić urobku - trzeba zwolnić. Gdyby miała otwieraną tylną pokrywę... ale BHP

Do łąk wybrałbym rotacyjną jest zdecydowanie szybsza, do mniejszych areałów może być bijakowa ale ja zamienię młoteczki na ygreki.
Czy polecam ? Tak ale z uwagami jak wyżej.
ps
Ze szwagrem zrobiliśmy coś takiego, zobaczymy w praniu jak sie sprawdzi:)
http://www.etmp.hostit.pl/malytraktor.p ... hp?f=6&t=4