Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 20:51

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Korkownica
PostNapisane: środa, 24 maja 2006, 05:43 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 1305
Lokalizacja: okolice W-wy
Kupiłem sobie taką małą ręczną korkownicę Biowinu (coś w tym stylu http://www.biowin.com.pl/?bio=1&lang=po ... 7b2a990b9d). Mam tylko jeden mały dylemat. Nie można tym sprzętem wcisnąć korka do końca. Nad krawędzią butelki zostaje jakieś 0,5cm zmiętoszonego korka. Trzeba to potem obcinać. Czy to wina korkownicy czy korka? Podejrzewam, że mogłem troszkę za długo moczyć korki we wrzątku. Macie jakieś doświadczenia z tym sprzętem?
Pozdrawiam,
Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Korkownica
PostNapisane: środa, 24 maja 2006, 05:56 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 19 maja 2005, 01:00
Posty: 6
Lokalizacja: Rzeszów
Do moich kilkunastu :( butelek też używałem podobnej ręcznej korkownicy ale nie miałem najmniejszych problemów. Wewnętrzna część (tłoczek?) po całkowitym wepchnięciu powinna sięgać poziomu szyjki - wtedy korek nie wystaje.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Korkownica
PostNapisane: środa, 24 maja 2006, 07:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
[quote="Pawel"]Czy to wina korkownicy czy korka? Podejrzewam, że mogłem troszkę za długo moczyć korki we wrzątku. Macie jakieś doświadczenia z tym sprzętem?


Trochę to wina korkowncy a trochę korków. Jak są zbyt miękkie to się tak dzieje. Jak dotychczas najlepiej mi się korkowało korkami od Mariusza (euro-win) mimo, że to najtańsza mielonka.
Ja używam korkownicy dwuramiennej - polecam. Większość dwuramiennych ma regulację głębokości wpychania korka i można korygować.

Ps. Pawel co butelkujesz - twoje wiszniowe? Jak wyszło?

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Korkownica
PostNapisane: środa, 24 maja 2006, 08:06 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 września 2004, 01:00
Posty: 410
Lokalizacja: Osielsko
Od takiej korkownicy zacząłem. Jakoś tam działała jednak po zakorkowaniu jednorazowo tak około 30 butelke to ręka kilka dni bolała.
Szybko więc kupiłem dwuramienną i teraz mogę korkować dobrze i cały dzień nawet.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Korkownica
PostNapisane: czwartek, 25 maja 2006, 07:03 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 1305
Lokalizacja: okolice W-wy
[quote="Misza"]

Ps. Pawel co butelkujesz - twoje wiszniowe? Jak wyszło?

Wiszniowe a jakże! Jakie wyszło.....? Barrrdzoooooooo ciemne. Poza tym niepowtarzalne. Inne niż sztampowe wina z supermarketu. Bardzo dobrze i szybko się sklarowało. Aromat czarnej porzeczki i owoców leśnych z dość wyraźną nutą czarnego bzu. Co najdziwniejsze to nie znajduję w aromacie ani smaku śladów wiśni! W owocach smak był bardzo wyraźny w winie go brak. Nie jest może zbyt ekstraktywne, ale cienkuszem też na pewno nie jest. Garbniki wyraźne, ale wino jest raczej łagodne. To ciągle dość młode wino. Mi bardzo smakuje :D
Pozdrawiam,
Paweł

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Korkownica
PostNapisane: piątek, 26 maja 2006, 10:51 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 419
Lokalizacja: Ząbki/Winnica
Jeżeli zaklinował Ci się zbyt miękki korek to dociskaj tłok na dwa razy: jak poczujesz, ze dalej nie idzie a korek jeszcze nie wszedł to wciągnij tłok z miękkiego korka i dociskaj jeszcze raz, tym razem bliżej brzega "lejka" - powinny wchodzić bez problemów. Jeżeli korki sąbardzo przesuszone i trzeba je długo moczyć to moga się pokryć np. pleśniakiem w piwnicy i bardzo dobre wino z wiśniowego będzie miało nieprzyjemny posmak. Korki najlepiej dezynfekować pirem po moczeniu już na zimno i po zakorkowaniu postawić butelki pionowo na na dwa trzy dni, żeby korek "odparował", przedłuży się nieco jego żywotność.

Pozdrawiam
Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO