Teraz jest sobota, 20 kwietnia 2024, 15:32

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 14 listopada 2004, 11:04 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 28 lipca 2004, 01:00
Posty: 26
Lokalizacja: Tarnów, Małopolska
Czy ktoś z Was robił kadź ferm (100-200 l.) sam? tzn sam projektowal, lub wykonywal? mozecie sie podzielic wrazeniami?
czy lepiej zdać sie na seryjną produkcję?

Wiem ze młynek i odszypułczacz (??) kupimy, i prase pewnie tez. Mozecie sie podzielic linkami (szczegolnie do młynka, bo jezeli chodzi o prase to mam juz namiary :)) a moze ktos by chcial sprzedac uzywane?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 15 listopada 2004, 08:11 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 1305
Lokalizacja: okolice W-wy
Jeśli chcesz kupić kadź z nierdzewki to mam namiar na zakład, który robi kominy ze stali szlachetnej (okolice W-wy). Swego czasu dyskutowaliśmy o tym na forum. Wydaje się, że taka beka na zamówienie w małym zakładzie blacharskim będzie najtańsza. Są jeszcze oczywiście beczki z PP
http://www.biowin.com.pl/?bio=1&lang=po ... 2b0c14ff8f
Choć w Castoramie widywałem większe i tańsze. Chyba do kwaszenia kapusty.
Pozdrawiam,
Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 15 listopada 2004, 16:00 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 850
Lokalizacja: Siedlce
Ja mam taki zbiornik 1000 litrów PE czy się nadaje?
mi się wydaje, że nie, plastik w ogóle chyba jest szkodliwy.
Aresztą takż ilość trzeba spzredawać, a co za tym idzie mieć atest spożywczy na zbiornik.

Są takie zbiorniki na allegro, ale ja mam po 200 zł za taki 1000 litrów na palecie metalowej ocynkowanej.

Pozdrawiam

Jacek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 15 listopada 2004, 19:33 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 28 lipca 2004, 01:00
Posty: 26
Lokalizacja: Tarnów, Małopolska
hyhy, wlasnie dostalem wycene od jeden z firm produkujacych rozne utensylia ze stali szlachetnej (kominy i inne blablabla) ...

uwaga, trzymajcie sie:

za 150 l. zbiornik zycza sobie 2300 pln!!! (netto!!!). taki sam zbiornik, tylko 200 litrowy, we Włoskim sklepie internetowym http://www.salvatoregreco.com/tank.html kosztuje 305 eu Z VAT...

nie moge sie otrzasnac po tym szoku :)) i polskie firmy maja byc konkurencyjne dla europejskich?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 15 listopada 2004, 22:00 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3502
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
Popytaj się w różnych firmach. Jeszcze bardziej się zdziwisz jaka może być różnorodność cen.

A do włoch nie wyjeżdżaj nie ma sensu. Na http://business.listings.ebay.de/Agrar- ... ngItemList można trafić całkiem przyzwoite nowe baniaki za niższe ceny, a można za cenę tych włoskich kupić 1000-2000 litrowe używane. I trochę bliżej chyba. Były tam też w tym roku odszypółkowywarki ale ceny były w granicach 250 EUR za używaną sztukę.

Heniek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 16 listopada 2004, 13:26 
Jeżeli ma to być kadź z tworzywa sztucznego , to tylko polipropylen się nadaje. W żadnym wypadku polietylen , czyli to z czego wykonane są wspomniane zbiorniki otoczone metalową siatka :!: Smak i zapach polietylenu będzie się Wam odbijał przez rok :D
Pozdrawiam
Olmek


Góra
  
 
PostNapisane: wtorek, 16 listopada 2004, 13:28 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
Sorry :oops: zapomniałem sie zalogować
Pozdrawiam
Olmek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 18 listopada 2004, 10:17 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 1305
Lokalizacja: okolice W-wy
Jak ja rozmawiałem u kominiarza o kadzi 60x50x100 (300l) to cena była koło 250-300zł. Może teraz coś podskoczyło. Już za złom płacą koło 1zł.
Pozdraiwam,
Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 18 listopada 2004, 14:28 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 149
Lokalizacja: Julianów / W-wa Apelacja Szydłowiec
Polecam czeską firmę Kovo-Prudik, cena nowego 300 litrowego zbiornika z nierdzewki to około 1500 złotych.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 30 września 2005, 05:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 1305
Lokalizacja: okolice W-wy
A może ktoś wic co to jest HDPE? Większość beczek na koncentraty soków jest robione z tego materiału.
A tak w ogóle, jeśli coś ma atest na żywność to także na alkohol? W sumie alkohol prawdopodobnie ługuje jakieś świństwa z plastiku. Zastanawiam się nad tymi czarnymi beczkami do kiszenia. Mają znaczek "noża i widelca" i chyba są robione z polipropylenu. Ktoś je stosuje do maceracji.
Pozdrawiam,
Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 30 września 2005, 06:06 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3502
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
High densivity polietylen - polietylen wysokiej gęstości (tak od 0,91kg/dm3). W odróżnieniu od LDPE (niskiej gęstości) inaczej polimerowany bez udziału katalizatorów opartych na metalach ciężkich. Ma lepsze parametry techniczne - jest bardziej odporny na zrywanie, cięcie itd. Dla nas jest istotne, że jest niejako "czystszy" (resztek katalizatora np) ale najważniejsze, że ma mniej frakcji o niskich łańcuchach, które zostają wyługowywane do roztworów.
Ja osobiście używam beczek z PEHD od wielu lat i bardzo je sobie cenię za ich trwałość i odporność - jak do tej pory żadna mi się nie stłukła :lol: :lol: :lol:

Heniek

_________________
Jeszcze mi tylko z oczu jasnych
spływa do warg kropelka słona,
a ty mi nic nie odpowiadasz
i jesz zielone winogrona
JT


Ostatnio edytowano piątek, 30 września 2005, 11:35 przez Heniek, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 30 września 2005, 06:34 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 1305
Lokalizacja: okolice W-wy
Zaskakujesz mnie 8O
Udzieliłeś mi bardzo.... bardzo szczegółowego wyjaśnienia.
Pozdrawiam i dziękuję.
Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 30 września 2005, 08:38 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 419
Lokalizacja: Ząbki/Winnica
[quote="Heniek"]

Ja osobiście używam beczek z PEHD od wielu lat i bardzo je sobie cenię za ich trwałość i odporność
Heniek


Do maceracji tylko czy do fermentacji też? i skąd można je zdobyć?

Pozdrawiam
Tomek

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 30 września 2005, 11:48 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3502
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
Pierwsze 2 beczki 60 litrowe zdobył gdzieś mój ojciec jakieś 20 lat temu. Od tamtej pory pracują nienagannie. Jedynie osad na nich z roku na rok jest coraz grubszy. Ja natomiast mam kilka beczek od 20 litrów do 60 litrów np po Petrygo i po roztworze ługu sodowego. Fermentuję w nich również i nic nie przechodzi w smaku do wina. Ale nadal ostrzegam przed LDPE jak również przed MDPE tam rzeczywiście po jakimś czasie wino zaczyna trącić tworzywem. W kolekcji pojemników mniejszych plastikowych mam takie małe "beczułki" 5 i 4 litrowe francuzkie i hiszpańskie (przywoziłem w nich wino z wojaży) i to są chyba też z PEHD. We Francji i Hiszpani w takich beczułkach sprzedają normalinie wina w sklepach (na tych dolnych półkach one stoją :lol: :lol: :lol: )
Aktualnie trawi mi się krecikiem beczka po Borygo 120 litrowa. Może rugosy trochę naskubię bo na winnicy plonów na wino jeszcze mało.

Heniek

_________________
Jeszcze mi tylko z oczu jasnych
spływa do warg kropelka słona,
a ty mi nic nie odpowiadasz
i jesz zielone winogrona
JT


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 30 września 2005, 12:01 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 1305
Lokalizacja: okolice W-wy
[quote="Heniek"]Może rugosy trochę naskubię bo na winnicy plonów na wino jeszcze mało.

Heniek

Rugosa :?: Chodzi Ci o koralowce czteropromienne? One wymarły w paleozoiku :?: :wink:
Pozdrawiam,
Paweł

Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO