Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 18:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 144 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 8 lutego 2013, 20:01 
Ekspert
Ekspert

Zenek - z tego co widzę to jest kosiarko-mulczarka? Z młoteczkami czy nożami "Y". Napisz jaką ma szerokość i czy Ci koników nie brakuje (ile ich masz w tym B6000 ?). Ja włąśnie stoję przed decyzją jaką kosiarkę kupić.

PostNapisane: piątek, 8 lutego 2013, 21:08 
Ekspert
Ekspert

Pokazujecie te swoje zabawki,że aż "ślinka cieknie"- fajny sprzęt. :P ...mam ziemie ciężką, gliniasto ilastą.
Czy taki sprzęt poradzi sobie w trudnych warunkach glebowych i przy nachyleniem działki?

PostNapisane: sobota, 9 lutego 2013, 07:18 
Kiper
Kiper

Canin napisał(a):
Zenek - z tego co widzę to jest kosiarko-mulczarka? Z młoteczkami czy nożami "Y". Napisz jaką ma szerokość i czy Ci koników nie brakuje (ile ich masz w tym B6000 ?). Ja włąśnie stoję przed decyzją jaką kosiarkę kupić.

Kosiarka Agritec GS40, 100cm, noże (Garten) , jak na zdjęciach. Twardosć "sprawdziłem" najeżdżajaC PRZYPADKOWO na żeliwny obciążnik. Bez uszkodzeń, czego nie można powiedzieć o obciążniku.
Moc, jak wiadomo 12,5. Skuteczność zależy od prędkości jazdy i wysokości masy zielonej. W krancowym przypadku daje się zmulczować nawt krzewy porzeczek, ale szkoda maszyny :-). W razie potrzeby służę instrukcją do tej kosiarki w wersjach niem., lub ang.

Załączniki:
Obraz 001.jpg
Obraz 001.jpg [ 91.01 KiB | Przeglądane 2306 razy ]
Obraz 006.jpg
Obraz 006.jpg [ 219.43 KiB | Przeglądane 2307 razy ]

PostNapisane: sobota, 9 lutego 2013, 10:51 
Ekspert
Ekspert

Dzięki, to są noże typu "Y" bardziej do zieleniny, chaszczy a nie krzaków - do tego powinny być młoteczki i trochę więcej koni.
U mnie wybór jest pomiędzy właśnie mulczarką z wałem poziomym a rozdrabniaczem typu Agatka Plus z wałem pionowym (potrzebuję szerokość 115cm)

PostNapisane: sobota, 9 lutego 2013, 11:14 
Kiper
Kiper

Noze Y to dwa noże łączone w pary na jednym wieszaku. Słuzą do koszenia nieuzytków. Te na zdjęciu to noze Garten i te sa faktycznie do trawników. Nozy Garten zapinam o połowę mniej, bo po jednym na wieszak.
Producent,renomowana firma niemiecka, nie przewiduje w tej maszynie ciężkich noży młoteczkowych.
Moc jest wystarczajaca. Jeżeli masz inne potrzeby, nie namawiam, prosiłes o informacje.

PostNapisane: sobota, 9 lutego 2013, 11:47 
Ekspert
Ekspert

Dzięki.
Wiem że nie namawiasz, przedstawiam moje opcje - może ktoś chce coś dodać - miał oba typy i dostrzega jakieś zalety i wady.

PostNapisane: sobota, 9 lutego 2013, 13:26 
nowicjusz
nowicjusz

Agatka 90 cm to solidna, starannie wykonana kosiarka. Wadą jest brak sprzęgła jednokierunkowego w przekładni przez co nie wolno hamować do czasu całkowitego zatrzymania noży, (Istnieje ryzyko uszkodzenia sprzęgła w traktorze, ja mam Kubotę B1502 ale podejrzewam że u Ciebie sprzęgło wygląda podobnie). Niestety pokos o długości około 10 cm układa głównie z jednej strony.
Agatka szersza 115cm potrzebuje więcej mocy niż moje 15 koni. To jest opinia producenta z którym osobiście na ten temat rozmawiałem.
O mojej kosiarce bijakowej firmy Geo 105 cm możesz poczytać tutaj:
sprzet-do-wina/sprzedam-kosiarke-bijakowa-geo-105-cm-t6887.html#p107359
Ostatnio zrobiłem eksperyment następujący :D :

Załączniki:
konna.jpg
konna.jpg [ 77.3 KiB | Przeglądane 2262 razy ]

PostNapisane: sobota, 9 lutego 2013, 18:59 
Ekspert
Ekspert

Z tą kosiarką to już pojechałeś :)
Ale na winnicę się nie nadaje.
Widzę w tle rozdrabniarkę o pionowym wale (jaka szerokość koszenia) - więc masz porównanie.
fish napisał(a):
Agatka 90 cm to solidna, starannie wykonana kosiarka. Wadą jest brak sprzęgła jednokierunkowego w przekładni przez co nie wolno hamować do czasu całkowitego zatrzymania noży, (Istnieje ryzyko uszkodzenia sprzęgła w traktorze, ja mam Kubotę B1502 ale podejrzewam że u Ciebie sprzęgło wygląda podobnie).

Sprzęgłu nie powinno zaszkodzić - chyba że przy rozpędzaniu kosiarki. Wirująca kosiarka magazynuje masę energii, po wysprzęgleniu odpinamy silnik od kół - ale kosiarka nadal jest zazębiona do kół - w efekcie ciągnik zamiast stanąć - jedzie dalej. Można zatrzymać hamulcem, ale pewnie będzie go to mocno zużywać. No i dla niektórych jest to zaskoczeniem - niektóre filmy nie sprzedają takich kosiarek bo boją się odpowiedzialności za rozjechane płoty i rozbite ciągniki.
fish napisał(a):
Niestety pokos o długości około 10 cm układa głównie z jednej strony.
Agatka szersza 115cm potrzebuje więcej mocy niż moje 15 koni. To jest opinia producenta z którym osobiście na ten temat rozmawiałem.
O mojej kosiarce bijakowej firmy Geo 105 cm możesz poczytać tutaj:
sprzet-do-wina/sprzedam-kosiarke-bijakowa-geo-105-cm-t6887.html#p107359

No właśnie moc i szerokość jest problemem. Mam 15km i pasuje mi szerokość koszenia 115cm - pokrywa to szerokość ciągnika i szerokość zadarnienia. Nie planuję kosić jakichś strasznych badyli - zwykła trawa - więc noże zamiast młoteczków by wystarczyły. Widzę że ty swoją mulczarkę 105 z młoteczkami sprzedałeś ze względu na małą moc ciągnika. Napisz coś więcej na ten temat. Waga to nie problem - obciążniki można dołożyć. Czy lepsza jednak rozdrabniarka o pionowym wale?

PostNapisane: niedziela, 17 lutego 2013, 14:58 
przedszkolak
przedszkolak

Moja Kubota B7001
Załącznik:
Komentarz: moja Kubotka :-)
kubota_.jpg
kubota_.jpg [ 148.74 KiB | Przeglądane 2153 razy ]

ma kosiarko-rozdrabniacz ok.120 cm podłączony przez zewnętrzne sprzęgło jednokierunkowe (sprowadzałem z USA). Bez tego ciągnik pewnie wylądowałby na złomie a ja w szpitalu :-) (waga kosiarki, górki, płoty, skarpy, budynki etc.). Kosiarka jest "własnego wyrobu" na solidnej polskiej przekładni. Po wyłączeniu napędu - jeszcze przez około kilkanaście sekund kręci się "śmigło" kosiarki.
Pod linkiem https://www.youtube.com/watch?v=gln8KHp4faY jest pokazany jej test przy niszczeniu krzaków porastających działkę. Jak będzie ktoś chętny - pokaże drugi film przy koszeniu chwastów/trawy. Na winnicę planuję ją użyć dopiero w tym roku (obecnie miałem czarny ugór).
Uważam, że Kubota/Yanmar to naprawdę dobry zakup. Ja przy moim od trzech lat wymieniłem tylko olej, filtry i leję paliwo - a wg numerów jest z 78-79 roku! Ziemię mam gliniastą i górki. Napęd 4x4 to nie jest zabawka (jak któryś z kolegów się zastanawiał) - bez niego (przy testach z wyłączonym) nie byłem w stanie wyjechać pod ostrzejsze górki bez żadnego obciążenia - gdzie z załączonym wjeżdżam z załadowaną przyczepką! A nie mówię już o cofaniu pod górę z przyczepą, kosiarką czy pługiem czy normalnej pracy z narzędziami - zwłaszcza po deszczu, rosie etc.
Używam opryskiwacza 140l. Pługa 2 skibowego (podorywkowego) od "zwykłych" ciągników, kultywatora 7 zębowego, glebogryzarki (teraz rzadziej ze względu na rozmnażanie perzu).
Tak więc, jeżeli ktoś ma więcej niż 100 krzewów i nie mieszka blisko winnicy - to lepiej zapomnieć o jednoosiowcach (miałem dwa). Co do innych marek to nie mam doświadczenia - ale marzy mi się Fendt 206V - niestety ale jak na razie napotykam się na opór żony! Dziwne, nie? ;-)))
??

PostNapisane: niedziela, 17 lutego 2013, 16:30 
Kiper
Kiper

Tireks napisał(a):
Pod linkiem https://www.youtube.com/watch?v=gln8KHp4faY jest pokazany jej test przy niszczeniu krzaków porastających działkę. Jak będzie ktoś chętny - pokaże drugi film przy koszeniu chwastów/trawy.
??

Filmik fajny, prosze o nastepny.
Moze troszke chaotycznie robiony. Wolal bym widziec wiecej pracy tej kosiarki, niz chwasty.
Mozesz zrobic filmik jak zrobiona jest ta kosiarka?

PostNapisane: niedziela, 17 lutego 2013, 18:28 
przedszkolak
przedszkolak

yureq napisał(a):
Tireks napisał(a):
Pod linkiem https://www.youtube.com/watch?v=gln8KHp4faY jest pokazany jej test przy niszczeniu krzaków porastających działkę. Jak będzie ktoś chętny - pokaże drugi film przy koszeniu chwastów/trawy.
??

Filmik fajny, prosze o nastepny.
Moze troszke chaotycznie robiony. Wolal bym widziec wiecej pracy tej kosiarki, niz chwasty.
Mozesz zrobic filmik jak zrobiona jest ta kosiarka?

No pewnie, że chaotyczny - bo to nie było robione do YouTube ani celem reklamy - tylko dla rodziny która pomagała w budowie ale nie mogła być przy uruchomieniu. Niestety, nie miałem kogo prosić o nagranie - a ciężko sterować ciągnikiem i filmować telefonem:-(
Pod poniższym adresem dodałem jeszcze jeden film który obecnie posiadam: http://www.youtube.com/watch?v=lDh7DF-Q_tM
Jutro postaram się dorzucić jeszcze jeden (o ile go znajdę).

PostNapisane: niedziela, 17 lutego 2013, 21:36 
Ekspert
Ekspert

Tireks - pokaż to sprzęgło jednokierunkowe - jakieś zdjęcie czy link.
Czy nie brakuje Ci mocy do takiego "potwora"? Do rozpędzenia chyba trzeba chwilę przytrzymać na półsprzęgle.
Ja chyba jednak zdecyduję się na bijakową.
PS. Czy wałek WOM do C-30 i kuboty jest taki sam?

PostNapisane: poniedziałek, 18 lutego 2013, 09:18 
przedszkolak
przedszkolak

Canin napisał(a):
Czy nie brakuje Ci mocy do takiego "potwora"? Do rozpędzenia chyba trzeba chwilę przytrzymać na półsprzęgle.

A proszę bardzo - foty są :-) Wałek jest ten sam.
Co do mocy - to wcale nie muszę "trzymać na sprzęgle. Przed opuszczeniem kosiarki uruchamiam WOM i po rozpędzeniu (kilka sekund) ruszam. Pewnie jak bym miał z 10 koni więcej to wszystko by odbywało się dużo szybciej. "Śmigło" kręci się naprawdę lekko - nawet poruszając ręką - potrafi się kręcić kilka obrotów.

Załączniki:
zdje?cie 3.JPG
zdje?cie 3.JPG [ 39.23 KiB | Przeglądane 2050 razy ]
zdje?cie 2.JPG
zdje?cie 2.JPG [ 25.84 KiB | Przeglądane 2050 razy ]
zdje?cie 1.JPG
zdje?cie 1.JPG [ 27.47 KiB | Przeglądane 2050 razy ]

PostNapisane: poniedziałek, 18 lutego 2013, 10:17 
przedszkolak
przedszkolak

ROMEK napisał(a):
Tireks napisał(a):

Tak więc, jeżeli ktoś ma więcej niż 100 krzewów i nie mieszka blisko winnicy - to lepiej zapomnieć o jednoosiowcach (miałem dwa).

??

Moja winniczka będzię się rozrastała kilka kroków od domu ,mam w planie zakupić właśnie jakiegoś jednosiowca ,teren płaski .
Może ktoś z forumowiczów ma lepsze doświadczenia z takimi maszynami , mam zamiar mieć więcej niż 100 krzewów.

Pozdrawiam ROMEK

Jak wcześniej mówiłem - miałem dwa takie jednoosiowce. Mają plusy dodatnie i plusy ujemne ;-)
Wszystko zależy, jak dużo masz czasu - bo jeżeli to blisko domu to fajna sprawa i dasz radę jednoosiowcem i 1000-2000 krzewów obskoczyć. Ale jeżeli będziesz miał kilkaset krzewów, i nikogo sensownego do pomocy to jak w przysłowiu: kto nie ma w głowie ten ma w nogach - dosłownie  uchodzisz się za wszystkie czasy. Bo jak policzysz tak: długość rzędów x ilość przejść potrzebne do uprawy + przejście z opryskiwaczem + przejście z ew. "przecinką" + .... to robią się ładne kilometry :-) Zakup sprzętu jednoosiowego to też wyzwanie - bo chińszczyzna raczej rady nie da. A czasu na przemyślenie co, kiedy i jak zrobić w winnicy braknie.
U mnie stosowałem Czeski Vario z przystawkami oraz starą niemiecką Agrię - glebogryzarkę i kosiarkę (na korzyść tej drugiej). Koszt zakupu to ok. 2500-3500 - za sprzęt używany w przyzwoitym stanie. No chyba, że masz kogoś za zachodnią granicą i kupisz za przysłowiowe 100 E :-) Przez dwa lata trzeba do tego dorzucić sporo kasy na paliwo (przynajmniej w moim przypadku glina i górki szło minimum 5-8 litrów benzyny na obróbkę glebogryzarką) i drobne naprawy np. sprzęgło (Vari). No i najważniejsze - ręce po całym dniu wydłużają się o 20 cm a Ty wypijesz z 10 litrów wody ;-) W moim przypadku - żona kiedyś rzuciła hasło, że przydałby się mały "traktorek" - czego nie musiała powtarzać dwa razy ;-)) I teraz z perspektywy prawie 3 lat - nie wymieniłbym na nic jednoosiowego. Bo i pali na cały sezon może ze 30 litrów ON, napraw 0, a w dużo większym zakresie go wykorzystuję. Obróbka kultywatorem/glebogryzarką + oprysk - zajmuje mi teraz łącznie kilka godzin (ok.4 zamiast 10). Niestety, ale wydatek przy zakupie to też większy - bo prawie 2-3x. Decyzja należy do Ciebie.
Jak będziesz chciał to poszukam fotek moich "archiwalnych" sprzętów.

PostNapisane: poniedziałek, 18 lutego 2013, 14:39 
Kiper
Kiper

Canin napisał(a):

Wałek jest nawet taki sam w Fendt 300KM ;)

Wałki ze sprzęgłem, a raczej z wolnobiegiem (sprzęgłowe rozłączają przy określonym oporze) można zakupić w PL.
Cena około 400zł za wałem 70cm.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 144 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1