Teraz jest piątek, 20 czerwca 2025, 14:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 144 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 4 listopada 2012, 17:14 
Ekspert
Ekspert

Właśnie przekopałem się przez obszerny wątek:
sprzet-do-wina/mikrotraktorki-dwuosiowe-do-winnicy-t4605.html

No widzę że lobby japońskie jest u nas mocne :)

Ale może mi ktoś powiedzieć jakie sprzęgło mają te kubotki - jednostopniowe czy dwustopniowe? Tak z ciekawości już pytam.

PostNapisane: niedziela, 4 listopada 2012, 18:10 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Moja Kubota B5001 miała jednostopniowe sprzęgło. W ciągu 4 lat eksploatacji wymieniałem oleje i filtry, ze dwa-trzy razy ładowałem akumulator (przy -20oC silnik odpala, jeśli zrobi choć pół obrotu), wymieniłem noże w glebogryzarce i... to wszystko. Nie naprawiałem niczego, bo nic się nie zepsuło. Ani kropli wycieku w silniku, na podnośniku, na mostach - nigdzie, żadnej rdzy nawet. Rok produkcji ciągnika - 1985.

PostNapisane: niedziela, 18 listopada 2012, 20:33 
Ekspert
Ekspert

Czy ja dobrze czytam że w tych tv521 i tk-4k nie można zmieniać biegów w czasie jazdy?!

PostNapisane: niedziela, 18 listopada 2012, 23:19 
Ekspert
Ekspert

Wiecie - "nie trzeba" a "nie można" to jednak różnica. Start z cięższą przyczepą chyba jednak wymaga przełączenia biegu w czasie jazdy.
Chyba że chodzi o to że biegi są niesynchronizowane i zmiana wymaga przełączania na dwa razy z przygazowaniem na luzie pomiędzy. A że to skomplikowane to na wszelki wypadek zabraniają.
A jak to wygląda w Kubotkach?

PostNapisane: poniedziałek, 19 listopada 2012, 18:45 
Ekspert
Ekspert

No chyba że taki:
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... Hl24QynOM#!

PostNapisane: wtorek, 20 listopada 2012, 16:48 
Ekspert
Ekspert

Canin napisał(a):
Chyba że chodzi o to że biegi są niesynchronizowane i zmiana wymaga przełączania na dwa razy z przygazowaniem na luzie pomiędzy.

Nie wiem jak w traktorkach, ale ogólnie przy niesynchronizowanej skrzyni biegów międzygaz tylko przy redukcji biegu na niższy, przy przełączaniu biegów w górę tylko podwójne wysprzęglanie.

PostNapisane: wtorek, 20 listopada 2012, 23:10 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Canin napisał(a):
A jak to wygląda w Kubotkach?

Biegi u mnie dało się zmieniać podczas jazdy. Bez zatrzymania ciągnika zrobiłem to pewnie jakieś dziesięć razy, jak się nim bawiłem bez narzędzi, drifty, wyścigi, jazda w metrowej głębokości śniegu itp. Z jakimkolwiek narzędziem ciągnik zatrzymuje się natychmiast po wysprzęgleniu.
Zresztą da się, czy nie da - z TK czy TV daj sobie spokój. To trochę jakbyś zastanawiał się, czy kupić 20-letniego Poldka, czy Mercedesa.

PostNapisane: środa, 21 listopada 2012, 07:44 
Ekspert
Ekspert

Niestety ze względów finansowych muszę to rozważać.
Tania Kubota to koszt rzędu 14-16tyś (raczej za te pieniądze to inne japońskie a nie Kubota, ale to bez większego znaczenia) za sensowną (4x4) trzeba dać więcej.
No i jest BEZ OSPRZĘTU.
Jak wiadomo Kuboty mają TUZ kat1 więc nie pożyczę kultywatora czy kosiarki od sąsiada. Muszę ten osprzęt kompletować.
Więc szukam czegoś taniego z TUZ kat1 aby kompletować osprzęt, a równocześnie coś już nim robić. Osprzęt taki aby pasował przyszłościowo do Kuboty. TZtki i TVki spełniają te kryteria, ale nie wykluczam też czegokolwiek innego gdyby wpadło w niskiej cenie (z TUZ kat1 i WOMem).
Można kupić cały zestaw - pług, kultywator, brony, czasem kosiarka z TZtką za <10kzł z czego sama TZtk to koszt rzędu 6,5kzł. Mogę do niego dokupić/dorobić dowolny osprzęt - plewnik, opryskiwacz i po wymianie ciągnika za kilka lat będzie nadal pracował (zakładając prawe obroty WOMu)

Cóż byt kształtuje nam świadomość w sposób niezaprzeczalny :mrgreen:

PostNapisane: środa, 21 listopada 2012, 10:31 
czeladnik
czeladnik

Canin Ile koni mechanicznych musi mieć traktorek o którym myślisz? Może taki już z glebogryzarką http://www.agrotrader.pl/traktorek-kosi ... 15913.html

PostNapisane: środa, 21 listopada 2012, 19:55 
Ekspert
Ekspert

Moc była by OK.
Nie jestem zwolennikiem glebogryzarki - mam zadarnione międzyrzędzia i raczej nie będę tego zmieniał, ugór mam tylko na 50cm od krzewów robione plewnikiem który nie niszczy struktury (pewnie docelowo zrobił bym plewnik w dwóch wersjach 1) kurze stopki z kultywatorem 2) coś w rodzaju brony talerzowej do przyorywania skoszonej i zmulczowanej koniczyny z międzyrzędzi jako nawozu

Docelowo to szukał bym czegoś z mocą >20KM ale na teraz było by OK

PostNapisane: środa, 21 listopada 2012, 23:43 
czeladnik
czeladnik

Zobacz traktorki na tym portalu ogłoszeniowym . Pierwszy lepszy co znalazłem bez osprzętu .http://www.iagro.pl/mini-traktorek-kubo ... 41169.html

PostNapisane: środa, 21 listopada 2012, 23:58 
czeladnik
czeladnik

c.d.n- Kubota tu też warto spojrzeć http://maxland.pl/maszyny/2-ciagniki.html

PostNapisane: czwartek, 22 listopada 2012, 00:31 
Ekspert
Ekspert

Dzięki, podzwonię, popytam.

PostNapisane: czwartek, 22 listopada 2012, 12:27 
Ekspert
Ekspert

Parę osób z forum w tym ja mamy traktorki od Piotra z http://traktorki.com. Sprowadza je już parę lat i na miejscu robi przeglądy, naprawy.
Mam Yanmara F175. 4x4 17,5KM. Blokada tylnego i przedniego mostu. Mogę zawrócić niemal w miejscu i wjechać w rząd obok. Nie zgasł nigdy przy dużym obciążeniu (glebka czy kultywator wbity głęboko). Na prawdę mocna maszyna. Biegi na asfalcie można zmieniać w czasie jazdy. (max prędkość to 15km/h). Na polu teoretycznie też się da ale prędzej się zatrzyma niż zdążysz go zmienić. Nie kupuj czegoś słabego bo będzie stało bezużyteczne i będziesz się wkurzać. Jak się mieszka przy winnicy to 500 krzaków można obrobić. Ja dojeżdżam 100km i nie mam tyle czasu. Bez traktorka zarosłoby mi wszystko i zagrzybiało.

PostNapisane: czwartek, 22 listopada 2012, 21:02 
czeladnik
czeladnik

kilis- jaka jest dostępność części i koszt serwisowania twojego traktorka? Z tych wszystkich marek które znajdują się na stronie traktoki.com , należy jakiegoś producenta traktorków omijać ? Czy do twojego traktorka można dopasować jakąś glebogryzarkę pod koronową?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 144 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1