Zdanek napisał(a):
Shron
Jak gruby ten drut masz w słupkach że popękały?? Te co ja chcę kupić to ma 3 druty grubości 6mm. Nie rozumiem różnicy pomiędzy tym rozwiązaniem a linkiem od Wesołego w którym proponują 3 druty 2mm w miejsce jednego 6mm.
Poluzowałeś druty na zimę ??
W ramach wyjaśnień: powodem pękania słupków była masa śniegu, która nie zdarzała się wcześniej:
http://winnica.taboo.com.pl/zdjecia/zima%202010/
U mnie też prawdopodobnie są 3 druty 6-7mm (niestety słupek który pękł przy rozładunku gdzieś się podział i nie pamiętam). Druty na zimę poluzowałem mając na uwadze kurczliwość drutu podczas mrozu. Niestety na śnieg było to za mało i w paru rzędach miałem pozrywane dolne druty (grubości 3.5mm i 2mm). Niestety 2 druty 3.5mm okazały się twardsze i wygięły słupki
Zdanek napisał(a):
Shron patrzyłem na mocowania napinaczy w twojej winnicy i wydaje mi się to trochę kłopotliwe, ja do dziury w słupku daję śrubę z uchem do którego mocuje napinacz, śruba przechodzi na wylot słupka i przykręcona jest nakrętką.
Kłopotliwe to jest przy druci 3.5mm. Przy 2mm idzie całkiem szybko. Niestety przy produkcji słupka nie było mowy o dziurach przelotowych, więc wykorzystane zostały zabetonowane haczyki z drutu. Cena takich słupków, to o ile mnie pamięć nie myli 21zł skrajne i 24-25zł przelotowe brutto.
Misza napisał(a):
Zdanek napisał(a):
Sam jestem ciekaw co było przyczyną uszkodzenia słupków u Shrona i czy poluzował druty na zimę.
Patrząc na
to to przyczyną było kiepskie wykonanie (zagęszczenie) betonu
Dokładnie jak pisze Misha. Jakość betonu i słupków jest kiepska. Dodatkowo jak oglądam staaare słupki betonowe do jest w nich więcej żwiru i grubsze druty w środku (a widać, że stoją po kilkadziesiąt lat).
:.: "When you dream there are no rules. People can fly, anything can happen" :.: