Teraz jest wtorek, 24 czerwca 2025, 12:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 144 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 3 września 2014, 11:53 
Ekspert
Ekspert

Canin napisał(a):
Reaktywujmy wątek, ale mówmy o rzeczach realnych a nie pobożnych życzeniach za kilkadziesiąt tyś zł.
Kupujemy ciągniczek do winnicy - powiedzmy tak do 1ha. Nie będziemy nim robić orki zimowej więc moc >50KM jest nam zbędna. Przeszperałem trochę i mniej więcej kształtuje się to tak.

Co mamy do wyboru:
* Kubota, Yanmar, Iseki - moc w przedziale 12-21KM, wysoka kultura pracy, stosunkowa wysoka niezawodność. Chłodzony powietrzem lub płynem (potencjalny problem w zimie) Niektóre modele mają napęd x4 choć przy niewielkim rozmiarze przednich kół trudno mi oszacować skuteczność. W niektórych modelach WOM ma lewe obroty na co trzeba uważać. TUZ kat1.

* TZ-4K - dwuosiowiec łamany w środku, 14KM chłodzony powietrzem. Niestety poziom technologiczny demoludów - wymaga remontów itp. Powtarzające się problemy z silnikiem. Napęd na 4 koła tylko jak nie korzystamy z WOM. TUZ kat1.

*TV521 - dwuosiowiec łamany w środku, 21KM chłodzony powietrzem. Silnik Lombardini - bezproblemowy, powtarzające się problemy ze skrzynią biegów. Napęd na 4 koła tylko jak nie korzystamy z WOM. TUZ kat1.

* Władimirec - ciągnik prosty ~30KM chłodzony powietrzem, szerokość 137cm (przy najwęższym ustawieniu), napęd na jedną oś. TUZ kat2 (a więc pasuje do niego narzędzia od popularnego ursusa c-330 - można pożyczyć od sąsiada). Sprzęgło jednostopniowe!

Mam tego ostatniego T-25 czyli Władymirec.
Czy może być aż tak wąski, tego nie wiem, w katalogu jest że minimalna szerokość to 147 cm, a minimalny rozstaw kół to 120 cm. Może da się przyciąć co nieco, ale zakładam że ostatecznie zostanie około 150 cm przy normalnych szerokich oponach.
Ciągnik jest prosty i mocny, orze glinę bez wielkich ceregieli normalnym 2 skibowym pługiem i ciągnie bronę ciężką z 360tki. Pali na dotyk części tanie (rzemieślnicze) i tani w zakupie. Wygląd raczej nieciekawy-specyficzny.
Mam też pytanie do praktyków, jaka szerokość międzyrzędzi jest właściwa dla ciągnika o szerokości około 1,5 metra?

PostNapisane: środa, 3 września 2014, 22:42 
Ekspert
Ekspert

Próbowałem wjeżdżać Władimircem w rzędy 2m z kultywatorem. Przejechać się dało, ale męczące to. Jazda na stojąco i wypatrywanie czy nie wjeżdżasz na krzak. 25cm po obu stronach to za mało. Jak są liście to jest bardzo ciężko. 2,40-2,50 to minimum.

PostNapisane: czwartek, 4 września 2014, 00:36 
Ekspert
Ekspert

Ja wjeżdżam Kubotą 115cm w międzyrzędzia 210 i jest spoko - nawet z liśćmi, nawet da się wysiąść jak się coś zaczepi :)
Ale sporo szerszym to sobie nie wyobrażam.

PostNapisane: czwartek, 4 września 2014, 23:02 
Ekspert
Ekspert

A to ciekawe że nie pomyślałem o wysiadaniu, na dodatek ciągnik ma kabinę.
Odległość 2,5 m między rzędami jest uzasadniona dla układu wschód-zachód, a tak właśnie przebiega mi pole i stok jest zachodni. Na tym etapie wydaje mi się że inwestycja w wąski ciągnik byłaby bezzasadna, zwłaszcza że te małe narzędzia nie chcą być tańsze od tych standardowych do ciapka.

PostNapisane: czwartek, 4 września 2014, 23:19 
Ekspert
Ekspert

Układ ws-zach jest niedobry, sam sprawdziłem i wiem.

PostNapisane: piątek, 5 września 2014, 12:24 
Ekspert
Ekspert

Canin napisał(a):
Ja wjeżdżam Kubotą 115cm w międzyrzędzia 210 i jest spoko...
Ja wjeżdżam C330 z glebogryzarką 170cm w międzyrzędzia 210 i jest rozsądnie. Wysiadać nie wysiadam, kabiny nie mam. :D

PostNapisane: piątek, 5 września 2014, 20:33 
Ekspert
Ekspert

Canin napisał(a):
Układ ws-zach jest niedobry, sam sprawdziłem i wiem.

Przy szerokości działki 32m z powodu uwroci odpadnie z uprawy 1/3 działki. Chyba że zrezygnuję z obróbki ciągnikowej na rzecz zwykłej kosiarki silnikowej 50cm koszenia i opryskiwacza plecakowego.

PostNapisane: sobota, 6 września 2014, 09:29 
przedszkolak
przedszkolak

Ja dłuższy czas szukałem ciągnika i wreszcie kupiłem Deutza 25 KM , nie jest nowy za to mniej się nachodzę po winnicy.Szukam do niego DTR jeśli ma ktoś byłbym wdzięczny .

PostNapisane: sobota, 6 września 2014, 10:14 
Kiper
Kiper

Sam powiedz. Co to znaczy Deutz 25 kM?
Nic.

Podaj chociaz jakis typ, silnika, ciągnika itd.

PostNapisane: wtorek, 19 stycznia 2016, 10:23 
mistrz
mistrz

Mam pytanie do posiadaczy małych traktorków czy to Kobota czy Yanmar:
jaki promień skrętu ma zestaw takiego ciągnika z glebogryzarką (na TUZ) ?

Ponieważ planuję nowe nasadzenia, i w związku z tym zakup małego ciągnika, zastanawiam się właśnie nad tym pytaniem dlatego, że nie wiem jakie odległości zostawić na manewry wyjazdu ze szpalerów, zawracania i innych związanych z pracą z glebogryzarką. Układ wygląda mniej więcej tak:
Obrazek
Ani ogrodzenia, ani rzędu tui, ani tym bardziej budynku nie przesunę, ale mogę skrócić długości szpalerów żeby zachować odpowiedni pas na manewry. Stąd też moje pytanie.
Hmm..w zasadzie złe pytanie zadałem.. Bo pewnie z blokadą jednego koła hamulcem to może i prawie w miejscu się obróci.. Zatem inaczej: ile m potrzebuję wyjechać "na wprost" z międzyrzędzia, by skręcając, tyłem glebogryzarki nie zahaczać o szpaler? Ktoś odpowie zaraz..na tyle ile długość zestawu. Czyli ile? Międzyrzędzia planuję na 2,5m.
Z góry dzięki za odpowiedzi.

PostNapisane: wtorek, 19 stycznia 2016, 13:50 
mistrz
mistrz

yureq napisał(a):
Bo pewnie z blokadą jednego koła hamulcem to może i prawie w miejscu się obróci.

Na siłę można zrobić wszystko :lol: , pytanie jest takie czy chcesz się męczyć przez wszystkie lata uprawy? Po jakimś czasie stwierdzisz, że glebogryzarka nie do końca nadaje się do uprawy Twojej winnicy (jak ja), kupisz agregat i już się nie zmieścisz i będziesz zawracał na 3x. Uprawa to nie tylko glebogryzarka ale i wjazd z przyczepką do zebrania łozy, plonów itd.
Reasumując absolutne minimum to ok. 5m. lepiej więcej.
yureq napisał(a):
Międzyrzędzia planuję na 2,5m.
,
Jeżeli brak Ci miejsca to tu masz pole do popisu, spokojnie możesz odległości zmniejszyć do 2,2m. Węższy rozstaw jest dość problematyczny szczególnie przy kilkuletniej winnicy.

PostNapisane: wtorek, 19 stycznia 2016, 14:05 
Ekspert
Ekspert

ja mam Kubotę 115cm, międzyrzędzia 2,1m - co się akurat składa że jak mam 50cm ugoru to w środku pasek zadarnienia akurat na kosiarkę. Nawrocia mam 6m - i to jest akurat tyle aby na normalnej prędkości wyjechać z rzędu i wjechać w co drugi - bez zatrzymywania kosiarki, zmieniania biegów a tylko przy lekkim uniesieniu kosiarki.

Zwęż rzędy, zwiększ nawrocia - będziesz miał więcej czasu na picie wina.

PostNapisane: wtorek, 19 stycznia 2016, 14:30 
mistrz
mistrz

I see. :)
Czyli 5-6m od końców szpalerów na "pole manewrowe".
Międzyrzędzia jednak zrobię 2,5m.

PostNapisane: wtorek, 19 stycznia 2016, 14:33 
Ekspert
Ekspert

Canin napisał(a):
ja mam Kubotę 115cm, międzyrzędzia 2,1m - co się akurat składa że jak mam 50cm ugoru to w środku pasek zadarnienia akurat na kosiarkę. Nawrocia mam 6m - i to jest akurat tyle aby na normalnej prędkości wyjechać z rzędu i wjechać w co drugi - bez zatrzymywania kosiarki, zmieniania biegów a tylko przy lekkim uniesieniu kosiarki.

Zwęż rzędy, zwiększ nawrocia - będziesz miał więcej czasu na picie wina.

Przecież kosząc międzyrzędzia można wjeżdżać w co drugi czy co trzeci rząd i też jest czas na picie piwa :lol:
Też mam ok 2m i mój Landini z kosiarką 1,45m daje radę.

PostNapisane: wtorek, 19 stycznia 2016, 14:35 
Ekspert
Ekspert

Tak właśnie robię

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 144 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1