Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 20:53

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 5 października 2008, 19:45 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 13 kwietnia 2008, 01:00
Posty: 7
Lokalizacja: Wadowice
Mam około 40 litrów wina które zlałem znad osadu, poczekam aż się zklaruje , po czym zleje drógi raz. Potem w myśl podręcznika jakiego urzywam należy wino filtrować, z podręcznika wynika że w mojej sytuacji najlepszy będzie lejek typu "moguntia"- i tu pojawia się problem, podręcznik jest stary, tych lejków nie moge nigdzie znaleźć, czym mógłbym go zastąpić ? może dzbankiem brita?a może wogóle nie ma takiej potrzeby? prosze o pomoc.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 5 października 2008, 20:09 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
[quote="igorbyrski"]z podręcznika wynika że w mojej sytuacji najlepszy będzie lejek typu "moguntia"- i tu pojawia się problem, podręcznik jest stary, tych lejków nie moge nigdzie znaleźć, czym mógłbym go zastąpić ?


Ten sam podręcznik, dwie strony dalej mówi, że AZBESTEM :wink:
Zdaj się na grawitację. :lol:

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 7 października 2008, 18:42 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 13 kwietnia 2008, 01:00
Posty: 7
Lokalizacja: Wadowice
spytam inaczej , jak Wy to robicie ?jakieś zdjęcie takiego filtra jak by mi ktoś pokazał ? dziękuje


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 7 października 2008, 18:54 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 12 marca 2005, 01:00
Posty: 752
Lokalizacja: lubuskie, Sulechów - winnica Katerina
Nie kumam czemuś się na to filtrowanie tak uparł, a co.... samo się nie sklaruje? Winko robię od ładnych kilku lat i jeszcze nie wpadłem na pomysł, żeby je klarować na filtrach. Nie mówię, że to coś złego, ale w warunkach domowej mikroprodukcji - po co?

_________________
pozdrawiam Andrzej
---------------------------
Wielu hołduje zasadzie, że Katarzynka najlepsza w czekoladzie,
A według mego zdania najlepsza żywa i to bez opakowania.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 8 października 2008, 11:08 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 5 października 2008, 01:00
Posty: 367
Lokalizacja: Kraków
Robię wino od kilku lat ale nie ma potrzeby i nigdy nie było filtrowania.Grawitacja a co najważniejsze CIERPLIWOść zrobią swoje.Pozdrawiam :D :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 8 października 2008, 11:39 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Mimo tego, że ostatnio doposażyłem się w sporo sprzętu: młynkoodszypułkowarkę, prasę hydrauliczną, zbiorniki z kwasówki, pompę, ciągnik itd., z filtra zrezygnowałem. Na wszelkie wynalazki i szkoda czasu, jeśli już, to trzeba kupić filtr płytowy, ale do 40 litrów, to kompletnie bez sensu. Do 400 chyba zresztą też nie bardzo.
Filtracja, nawet miękka, zawsze zburza wino. Wolę grawitację i nawet odrobinę osadu w butelce, niż filtrację.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO