_Andrzej_ napisał(a):
heavy napisał(a):
Maciej napisał(a):
Ale dlaczego chcecie tłoczyć koniecznie powietrzem?....... Czemu nie tłoczyć wodą??
Właśnie.... też postawiłem na hydroprasę (i nie tylko).
A o to moje nowe zabawki

Jeśli chodzi o zabawkę pierwszą z lewej, to podobne pojemniki w dobrych cenach widziałem będąc parę lat temu na wakacjach w Chorwacji - konkretnie niedaleko bazarku przy porcie w Zadarze. Wtedy jeszcze nie myślałem o zakupie takowych, więc tylko rzuciłem okiem. Ceny najmniejszych (tak na oko 40-50l) to ok 150-200zł, przez 600zł za jakieś 200-300l po ponad 1000zł za kilkuset litrowe. Szczegółów naprawdę nie pamiętam, ale z perspektywy czasu skłaniałbym ku stwierdzeniu, że było to niezbyt drogo. Sporo osób odwiedza Chorwację, więc jeśli ktoś zawinie do Zadaru to proponuję się rozejrzeć. Idąc od strony kanału portowego w stronę bazarku (a jednocześnie w stronę morza - na zachód), po przejściu jednej z bram (chyba głównej) w starych murach obronnych - szukajcie zaraz po prawe stronie uliczki.
Właśnie jestem w Chorwacji i będąc przejazdem w Szybeniku zahaczyłem o konzum, obok jest pevec a tam sprzęt grifo ok 30 % taniej, tanki z nierdzewnej stali np 135 l za 1000 kun.
Zastanawiam się nad młynkiem grifo pp- jest za ok 650 kn. Mniejszy pmn za 550kn. Mlynkoodszypulkowarka DMC za 2350kn.pojemnik ferm szeroki 110l za 119kn.
Niestety miejsca mam tylko na młynek. Niestety INOX niedostepny. Jak się sprawuje jeden bądź drugi. Nie ma problemu z korozją?