Teraz jest sobota, 26 kwietnia 2025, 20:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 177 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 12  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 19 stycznia 2014, 22:05 
Ekspert
Ekspert

Mam Brigsa, ale starszy typ silnika - oznaczenia teraz nie pamiętam.
Kosiarkę do tej maszyny nie posiadam. Przezbrajanie trochę czasu zajmuje. Mam niezależną, też na Brigsie.

PostNapisane: środa, 29 stycznia 2014, 10:57 
nowicjusz
nowicjusz

Misza napisał(a):
Robi 156 nie ma wstecznego i użytkowanie przyczepy i pługa śnieżnego bywa upierdliwe - trzeba się trochę naszarpać.

Szczerze mówiąc nawet nie podejrzewałem, że Robiksy mogą nie mieć biegu wstecznego, wydawało mi się to oczywiste, że w cenie ok. 2500-2700 zł to jest już standard. Moim zdaniem ten brak dyskwalifikuje je zupełnie.

PostNapisane: środa, 29 stycznia 2014, 20:11 
Ekspert
Ekspert

Ma za to sprzęgło stożkowe i przekładnię ślimakową. Coś za coś.

PostNapisane: czwartek, 30 stycznia 2014, 18:53 
czeladnik
czeladnik

Chyba każdy sprzęt ma swoje wady i zalety. Ja kupiłem chyba już trzy lat temu glebogryzarkę Texas coś tam. W cenie 1850 zł
Silnikiem Briksa , chyba 5,5 kM szerokość zabioru noży 80cm, głębokość 30cm ale trzeba 3-4 razy to samo miejsce przejechać.
Przekładnia ślimakowa bieg przód , bieg tył (już ślizga sprzęgło, jeszcze nie wiem na jakiej zasadzie działa nie rozkręcałem))
Silnik zimny pali dobrze , ciepły sporadycznie zapali (próba na wszelkie sposoby). Areał obrabiany do tej pory 6 arów, czyli w sumie jakieś 20 godzin pracy.
Fakt jestem wymagający i gdyby nie sprzęgło i to zapalanie byłbym zadowolony a tak to kłopotliwe czekać aż silnik przestygnie.

PostNapisane: piątek, 7 marca 2014, 23:27 
mistrz
mistrz

Przymierzam się do kupna glebogryzarki.
Ktoś może ma..albo używał...albo chociaż widział jak działa taki sprzęt z tej firmy jak w linku?
http://www.polexim-online.pl/?prod=174
Będę wdzięczny za opinie.

Pozdrawiam

PostNapisane: poniedziałek, 10 marca 2014, 11:29 
nowicjusz
nowicjusz

Ja mam Stigę model Silex 50 r-b. Jest na silniku B&S i ma wsteczny. Nie rozbierałem jej jeszcze ale z tego co pamiętam (może mnie ktoś poprawić) noże napędzane są przez łańcuch. Radzi sobie dobrze mimo, że u mnie gleba jest ciężka. W porównaniu do tej z linku noże ma z produ co mi bardziej pasuje przy manewrowaniu albo pracach na grządkach.

PostNapisane: poniedziałek, 10 marca 2014, 13:26 
przedszkolak
przedszkolak

Też zastanawiałem się nad takim mikrociągniczkiem. Wybrałem Robi i nie żałuję. Ten rodzaj glebogryzarki lepiej się spisuje u mnie. Oczywiście nie pracowałem nigdy mikrociągnikiem więc nie mam praktycznego porównania. Ale zwykła glebogryzarka pozwala na lekki "półslalom"między krzewami. Dzięki temu u mnie całkowicie odpada konieczność poprawek motyką. Jest to jednak ciężka praca zwłaszcza gdy teren jest odchylony na wschód lub zachód. Ja niestety tak mam i podczas pracy większość ciężaru spoczywa na jednej ręce. Gdy obrabiam porzeczki, które rosną w rzędzie wschód-zachód praca jest dużo lżejsza.
Mam wersję z Briksem i niestety nie ma spustu oleju silnikowego. Muszę odciągać górą - rozwiązanie porażka...Linka sprzęgła zerwała się po pół roku.

PostNapisane: poniedziałek, 21 kwietnia 2014, 09:39 
nowicjusz
nowicjusz

Hej.
A używał ktoś może takiej gleboryzarki ? http://www.leroymerlin.pl/maszyny-ogrod ... 0,l78.html Może jakieś doświadczenia ? Potrzebuje cos niedrogiego i do ogólnego zastosowania na działce. Ziemia jest ciężka, gliniasta ale przy takiej mocy oraz wadze taka maszyna powinna dac sobie rade ?

PostNapisane: poniedziałek, 21 kwietnia 2014, 16:26 
czeladnik
czeladnik

Silnik dwusuwowy. Myślę że w takiej maszynie powinien być zastosowany czterosuw. A w dodatku piszą że "Proporcja mieszanki paliwo/olej: 1:8,5 " Jeżeli to prawda to udusisz się w smrodzie.

PostNapisane: poniedziałek, 21 kwietnia 2014, 20:13 
nowicjusz
nowicjusz

tom82 napisał(a):
Silnik dwusuwowy. Myślę że w takiej maszynie powinien być zastosowany czterosuw. A w dodatku piszą że "Proporcja mieszanki paliwo/olej: 1:8,5 " Jeżeli to prawda to udusisz się w smrodzie.

Zabiłeś mnie z tym dwusówem, ale draka - sprzedawca w Liroju zapewniał mnie że to czterosów a z olejem 1:8,5 to na stronie się musieli pomylić ... Szukam więc dalej. Może taka ? http://www.jula.pl/glebogryzarka-196cm-725022 ew. czy te Mustangi i Texasy z Allegro będą cokolwiek warte ?

/edit/
Lepszy nawet numer ;-) Coś musieli pokiełbasić bo na zamówieniu mam napisane, że maszyna ma moc 6,5 KM, a w opisie na stronie stoi 3,8 KW czyli chyba coś ok. 5 KM ? Jak faktycznie rozpoznać w sklepie czy to dwusów czy czterosów ? Bo tak normalnie to chyba po oznaczeniu silnika 2 T lub 4 T. Czy może się mylę ? Jak oglądałem sprzęto to widać było korek wlewowy oleju do silnika. Na zdjęciu też go widać po prawej stronie silnika koloru żółtego. A może to coś innego ?

PostNapisane: poniedziałek, 21 kwietnia 2014, 20:16 
Ekspert
Ekspert

A co powiesz na taką ?
Ja mam i jest ok. Tylko ziemię mam lżejszą.

PostNapisane: poniedziałek, 21 kwietnia 2014, 20:31 
nowicjusz
nowicjusz

vanKlomp napisał(a):
A co powiesz na taką ?
Ja mam i jest ok. Tylko ziemię mam lżejszą.

Sama maszyna jest ok, ale naczytałem się ze z gliną to tylko takie mocne i ciężkie ... Wykonanie jest solidne ? Boję się kupić coś za słabego, a poza tym Liroja i Julę mam na miejscu - takie zakupy wole robić stacjonarnie. Chociaż ostatecznie jak ta z Liroja okaże się dwusówem to poproszę o zwrot zaliczki i znajdę coś wysyłkowo.

PS. Jest szansa, ze link na stronie jest do innego modelu bo na zamówieniu mam niby tak samo ale na końcu modelu dodane literki ZS. A i jeszcze jedno. Czy oznaczenie OHC tyczy tylko silników 4 T ?

PostNapisane: poniedziałek, 21 kwietnia 2014, 22:37 
Ekspert
Ekspert

Panowie - jeśli paliwem jest mieszanka benzyny z olejem - to jest dwusuw, jeśli czysta benzyna to czterosuw. Nie ma innej opcji.

PostNapisane: poniedziałek, 21 kwietnia 2014, 23:20 
nowicjusz
nowicjusz

Canin napisał(a):
Panowie - jeśli paliwem jest mieszanka benzyny z olejem - to jest dwusuw, jeśli czysta benzyna to czterosuw. Nie ma innej opcji.

To jest oczywiste, ale jak poznać czy urządzenie potrzebuje oliwy do paliwa czy nie ? Ot tak, z zewnątrz bez zaglądania do instrukcji i pytania sprzedawcy ?

PostNapisane: poniedziałek, 21 kwietnia 2014, 23:48 
mistrz
mistrz

Grzesiek- wpadnij kiedyś do mnie to zobaczysz,jak pracuje podobna glebogryzarka. Z tą mieszanką to zapewne jakaś pomyłka - to łatwo ustalić.Nie stosuje się dwusuwów w tekim sprzęcie.Ale wielki plus to 2 biegi do przodu i wsteczny.Ponieważ to chińszczyzna to najważniejsze dobrze,cierpliwie dotrzeć poprzez krótką pracę.Ponadto prawdopodobnie jest to import wasny LM i udzielają 2letniej gwarancji.W tej cenie nie kupisz ni lepszego.Ja swoją,wprawdzie z napisem "GARLAND',ale podobnie wyglądającą i o podobnych parametrach też kupiłem w lubelskim LM ,ponad 2 lata temu i jestem b.zadowolony.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 177 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 12  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1