Teraz jest sobota, 26 kwietnia 2025, 12:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 177 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 18 lipca 2018, 19:31 
Kiper
Kiper

Co sądzicie o tej glebogryzarce:

https://allegro.pl/mocna-glebogryzarka- ... ml#thumb/6

Czy jest w stanie faktycznie wgryźć się w ziemię na około 30cm? Ewentualnie może coś innego polecicie w podobnej cenie? Poszukuję sprzętu do wymieszania obornika/nawozór z ziemią, bo łopatowanie nie wchodzi raczej w grę :-) Ewentualnie może coś tańszego, a w miarę dobrego?

PostNapisane: środa, 18 lipca 2018, 21:12 
Ekspert
Ekspert

Było już o tej glebogryzarce parę postów wyżej. Na stronie Hortmaszu jest atrakcyjniejsza cena.

PostNapisane: czwartek, 20 września 2018, 15:17 
Kiper
Kiper

bialywoj napisał(a):
KUPIŁEM! :D :oops:
Mimo wcześniejszych zamiarów kupna "chinki" z Poleximu, kupiłem sygnowaną przez Hortmasz z silnikiem Loncina, taką: http://www.hortmasz.pl/eShop/ItemDetails.aspx?iid=36184
Dzisiaj już obleciałem nią pół winnicy. Silnik ładnie pracuje, sprzęgło płynnie załącza napędy, daje radę nawet w darni. Wcześniej testowo w celach porównawczych wziąłem z wypożyczalni taką zwykłą, bez kół. Stwierdzam, że napęd na koła to idealna sprawa! Żadnego szarpania, żadnego wysiłku!!! Zdecydowanie polecam.

Czy po trzech latach masz jakieś opinie na temat tego sprzętu? Jak Ci służy?
Pytam gdyż zastanawiam się nad kupnem takiej konkretnie glebogryzarki.

-- czwartek, 20 września 2018, 15:17 --

Czy ma Ktoś jeszcze tego Hortmasza?

PostNapisane: czwartek, 20 września 2018, 19:31 
Kiper
Kiper

Również zastanawiam się nad zakupem tej glebogryzarki więc wszelkie informacje przydatne :-)

PostNapisane: środa, 22 lipca 2020, 12:00 
Kiper
Kiper

wolq napisał(a):
bialywoj napisał(a):
KUPIŁEM! :D :oops:
Mimo wcześniejszych zamiarów kupna "chinki" z Poleximu, kupiłem sygnowaną przez Hortmasz z silnikiem Loncina, taką: http://www.hortmasz.pl/eShop/ItemDetails.aspx?iid=36184
Dzisiaj już obleciałem nią pół winnicy. Silnik ładnie pracuje, sprzęgło płynnie załącza napędy, daje radę nawet w darni. Wcześniej testowo w celach porównawczych wziąłem z wypożyczalni taką zwykłą, bez kół. Stwierdzam, że napęd na koła to idealna sprawa! Żadnego szarpania, żadnego wysiłku!!! Zdecydowanie polecam.

Czy po trzech latach masz jakieś opinie na temat tego sprzętu? Jak Ci służy?
Pytam gdyż zastanawiam się nad kupnem takiej konkretnie glebogryzarki.

-- czwartek, 20 września 2018, 15:17 --

Witam. Używam tego modelu Hortmasza. Generalnie sprawuje się ok, jeżeli w miarę regularnie uprawia się ziemię to praca jest przyjemna i szybka, jeżeli dopuścimy do większego zadarnienia to trzeba kilka przejazdów żeby była czysta gleba, natomiast chciałem dokupić do niej pielnik, kultywator jak w linku poniżej:
https://allegro.pl/oferta/kultywator-do-glebogryzarki-hortmasz-lider-texas-7863579015
Niestety nie ma dedykowanego mocowania do niego, dzwoniłem do Hortmasz, trzeba coś dorobić. Tylko zastanawiam się czy inwestować w taki pielnik, czy zostawić oryginalną glebogryzarkę i taką uprawiać ziemię wokół rzędów. Co jest lepszego w takim pielniku od glebogryzarki?

PostNapisane: czwartek, 23 lipca 2020, 13:38 
czeladnik
czeladnik

Od niedawna jestem posiadaczem używanej miniaturowej glebogryzarki Mantis - silnik dwusuwowy mieszanka 50:1 (są też nowsze wersje z silnikiem czterosuwowym). Wykorzystuję ją w zastępstwie "motyczkowania" wokół krzewów i bezpośrednio pod drutem w szpalerze (ma wysokość 49 cm) i jak dla mnie mimo niewielkich wymiarów jest świetnym uzupełnieniem większej - posiadam MTD T 450. Jeżeli ktoś ma problem z motyczkowaniem - to jest to godna uwagi alternatywa. :thumbup:

PostNapisane: czwartek, 23 lipca 2020, 18:36 
Kiper
Kiper

arki4 napisał(a):

Ja mam od wiosny tego roku ale z silnikiem B&S.
Jak na razie OK.
Na 5 ar daje radę.

Krzysztof

PostNapisane: niedziela, 26 lipca 2020, 20:30 
Ekspert
Ekspert

Ja mam. Raz już była w serwisie-padła przekładnia napędu noży i raz wymieniałem paski klinowe napędu. Jest to sprzęt na mniejsze powierzchnie wcześnie przygotowane np kultywatorem. Po zadarnionym terenie faktycznie trzeba parę razy przejechać.

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: niedziela, 26 lipca 2020, 21:54 
Kiper
Kiper

piotr85 napisał(a):
Ja mam. Raz już była w serwisie-padła przekładnia napędu noży ...

Miałem to samo.
Na plus na pewno czas reakcji serwisu. Zajęło im to tydzień razem z transportem i znowu maszyna śmiga jak nowa. Przekładnia tym niemniej "walnęła" trochę z mojej winy.

PostNapisane: środa, 2 września 2020, 21:37 
nowicjusz
nowicjusz

Witam

Na stronie poleximu pojawiła się fajna podróbka popularnych Włoskich ciągniczków jednoosiowych typu BCS , na chińskich stronach tez można znaleźć w cenie około 1000$ za maszynę 9km, czy miał ktoś do czynienia z tymi chińczykami lub słyszał na temat ich trwałości? czy warto?
http://polexim24.pl/index.php/pl/maszyn ... y-mgt-270/

z góry dzięki za info

PostNapisane: poniedziałek, 7 grudnia 2020, 21:10 
mistrz
mistrz

Razem z rodzicami kupiliśmy jednoosiowca Weima. Sprzedaie to firma z Rzeszowa - Agroray (można wygooglać).

Jest kilka modeli tego, ale my zdecydowaliśmy sie na 13KM za 5000pln. To chińczyk ale jakoś chodzi. Można nic nie kupować bo w zestawie ma noże zamienne z kołami, ale my zdecydowaliśmy się na glebogryzarkę doczepianą. Jakieś 2 miesiące temu tym robiłem po raz pierwszy i daje radę. Na czarnym ugorze na winnicy idzie bez problemu. Na darni w sadzie trochę ciężej ale zmieliło ładnie, choć na wiosnę będę chciał poprawić bo gdzieniegdzie kępy zostały.

Niestety coś za coś. Jest moc jest i waga. Manewrowanie nie jest proste bo całość to jakieś 200kg i mimo blokady dyferencjału trzeba się było sporo naszarpać żeby w ciasnych miejscach dojechać, zawrócić czy nie zaczepić o siatkę ogrodzeniową. Do tej glebogryzarki przydało by się jakieś kółko bo ciężko tym jechać z garażu na pole. Na pewno ciągnik 2 osiowy byłby lepszy ale koszt jest nieporównywalnie wyższy. No i u mnie areał raczej niewielki więc była by to armata na wróbla.

Pewnie za rok będę mógł więcej powiedzieć bo jakieś 12 arów czeka na obsianie poplonem na wiosnę i na jesieni będę chciał to wszystko przemielić z ziemią. Może wtedy napiszę coś wiecej bo tam z pewnością będzie się latwiej manewrować i do takiej pracy ten ciągnik nadaje się bardziej.

PostNapisane: środa, 9 grudnia 2020, 13:37 
Ekspert
Ekspert

Te doświadczenia, które opisujesz dotyczą glebogryzarki doczepianej i kół czy standardowej? Jaki jest rozstaw kół i czy glebogryzarka na wałku obejmuje całą szerokość?
Testowałeś pług do orki? Koła 56 cm i odpowiednia masa sugerują, że da radę...

PostNapisane: środa, 9 grudnia 2020, 14:39 
przedszkolak
przedszkolak

Ja w maju kupiłem polski produkt FAWORYT Glebogryzarka SPALINOWA 6,5 KM,
jak do tej pory do moich potrzeb jest ok. Awarii i problemów nie było

PostNapisane: czwartek, 10 grudnia 2020, 14:13 
Kiper
Kiper

Ja od pół roku mam GLEBOGRYZARKA SPALINOWA HORTMASZ X-GT65-2BS 6,5KM.
Na razie bez uwag. Napęd bardzo ułatwia pracę na ciężkiej glinie z kamieniami czasem wielkości połowy cegły.

Krzysztof

PostNapisane: czwartek, 10 grudnia 2020, 18:23 
mistrz
mistrz

Misza napisał(a):
Te doświadczenia, które opisujesz dotyczą glebogryzarki doczepianej i kół czy standardowej? Jaki jest rozstaw kół i czy glebogryzarka na wałku obejmuje całą szerokość?
Testowałeś pług do orki? Koła 56 cm i odpowiednia masa sugerują, że da radę...

Piszę o tej doczepianej. Ciągnik jednoosiowy Weima WN1100F-6 diff.
Nie wiem jaki jest rozstaw (mogę pomierzyć jak będę na działce) ale sama glebogryzarka jest trochę węższa co stanowi pewien problem przy ogrodzeniach czy rzędach bo nie jest w stanie "wziąć" całej szerokości. Pługa jeszcze nie testowałem. Dostałem jakoiś stary od czegoś innego od kuzyna, ale muszę go najpierw zreanimować. Tyle że on jest obrotowy więc trochę praktyczniejszy. Pewnie będę go używał jak przyjdzie do okrywania krzewów na zimę ale to dopiero w przyszłym roku.
Sprzedawca mówił (uczciwy człowiek :lol: ), że ten model da radę pociągnąć dwa pługi. No to zakładam że jeden na moich piachach nie stanowi problemu. Ale to dopiero mogę coś napisać w przyszłym roku...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 177 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1