Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 09:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 14 kwietnia 2012, 20:00 
nowicjusz
nowicjusz

Witam!
Posadziłem 2500 sadzonek po połowie białych i ciemnych. Teraz chciałbym przygotować piwnicę i wyposażenie do produkcji i przechowywania wina, Czy ktoś mógłby mi pomóc w określeniu jakie i jakiej wielkości powinienem mieć urządzenia do przerobu owoców z takiej ilości owoców, jakie są potrzebne wszelkie urządzenia w takiej winiarni.

PostNapisane: niedziela, 15 kwietnia 2012, 12:05 
mistrz
mistrz

Mam podobny areał/2000szt/lecz owocuje połowa.Przyjmując obciążenie krzewu 2,5 -3 kg,w Twoim wypadku docelowo możesz uzyskać ok6-7t owocu.Przyjmując ok 70% soku uzyskanego z tej ilości winogron daje Ci obraz jakie zbiorniki będziesz potrzebował do maceracji,fermentacji i dojrzewania.Zapewne zbiory będą zawsze jakąś niewiadomą przy naszej Zośce,ale przy dobrych układach musisz zabezpieczyć przerobienie takich ilości.Ja zbieram ok 1,5t,mam do maceracji i fermentacji kadzie nierdzewne o poj 1000 i 800l a do dojrzewania beczki dębowe 225l i balony szklane.W perspektywie jednak wszystko to okaże się za mało..Do przerobu musisz mieć młynek do winogron i prasę do wyciskania.

PostNapisane: niedziela, 15 kwietnia 2012, 13:47 
Kiper
Kiper

gregorkus napisał(a):
Witam!
Posadziłem 2500 sadzonek po połowie białych i ciemnych. Teraz chciałbym przygotować piwnicę i wyposażenie do produkcji i przechowywania wina, Czy ktoś mógłby mi pomóc w określeniu jakie i jakiej wielkości powinienem mieć urządzenia do przerobu owoców z takiej ilości owoców, jakie są potrzebne wszelkie urządzenia w takiej winiarni.

Czegoś tu nie rozumie, :shock: sadzisz 2,5tszt krzewów i nie wiesz czym to się je?????

PostNapisane: niedziela, 15 kwietnia 2012, 19:16 
nowicjusz
nowicjusz

Czeladnikowi chcę odpowiedzieć pytaniem - a Ty ile posadziłeś?

PostNapisane: niedziela, 15 kwietnia 2012, 19:22 
nowicjusz
nowicjusz

Dopiero to zrozumiałem nie czeladnikowi tylko przemar to pytanie zadałem. A propos ja przygotowuję ziemi do do zasadzenia 4 ha winorośli otwieram gospodarstwo agroturystyczne i wiem co robię a jak pytam to czekam na to kto ma coś w tej kwestii do powiedzenia i jak chce to niech mi podpowie a jak nie to niech mnie nie ocenia. pozdrawiam Grzegorz Kuś

PostNapisane: niedziela, 15 kwietnia 2012, 19:42 
nowicjusz
nowicjusz

Dzięki kenaj wiem że za mało dałem informacji o moim problemie ale przynajmniej wiem, w którym kierunku ruszyć. Pomaga mi to bo napiszę teraz dokładniej w jakiej jestem sytuacji.
Jako zwykły laik i początkujący winiarz dotychczas zajmowałem się poznawaniem uprawy, odmian, sadzonek. Wiedziałem ze czas do produkcji wina jeszcze mam i zdążę poznać te tajniki wytwarzania i niezbędnych urządzeń do produkcji.Jednak na dziś znalazłem się w takiej nagłej sytuacji, że muszę do czwartku mieć ofertę z kosztorysem takiej winiarni. Chodzi o to, że mogę zdobyć pieniądze na ten cel z pewnych funduszy unijnych ale niestety jest ten problem ze do piątku muszę mieć złożony ten wniosek. Dlatego jestem skazany na doświadczenia i znajomość tego problemu przez innych, którzy się na ty znają. Proszę więc o opcje najbardziej powszechną, naturalną bez specjalnych ''fajerwerków''. Jedyne co mogę powiedzieć to to że mam 5 odmian winorośli- 700 Muskaris , 700 solaris, 500 regenta,250 pinot nor, 250 ryslinga i trochę różnych takich dla zabawy.Wina z tego to chciałbym robić wytrawne a białe z resztkowym cukrem.A potem dalej do 4 ha. Ale w tych odmianach. Myślę że tych owoców to aż tak dużo nie jest że można się pokusić o urządzenia bez zbędnej elektrycznej mechanizacji. Jakiś wkład pracy musi byś.Proszę o ewentualne podpowiedzi ale nie w stylu '' nie wiem z czym to się je''.. Pozdrawiam Grzegorz Kuś

PostNapisane: niedziela, 15 kwietnia 2012, 21:44 
mistrz
mistrz

Witaj!
Winnica: (przyklad 40 rzędów po 90m)
Rusztowania -słupki akacjowe lub metalowe (ok 25-30 zł szt)- ok 700 szt na 1ha przy rozstawie ok 6m i rzedy co 2,5m - 20000PLN
Druty naciagi, nośne, prowadzące(3pary): 3mm - ok 4000m; i 2mm lub 1,5mm - ok 24000m; (zdobądź ceny od producenta)
Kotwy i śruby rzymskie do naciągów - 80 szt ok 2500 PLN
Siatka przed ptakami - ok 720m - ok 400 PLN

Winiarnia:
Młynek z odszypułkowarką np INOX - ok 3500 PLN
Prasa np hydro 150 litrów - ok 7000 PLN (lub używane bębnowe - od kilkunastu do kilkudziesięciu PLN)
Kadzie do maceracji miazgi (z tworzywa najtansze) 500 l - ok 250PLN (policz ile sztuk potrzebujesz)
Zbiorniki INOX - 200l - ok 1000PLN; 300l - ok 1500PLN 500l - ok 2000 PLN (policz ile potrzebujesz)
Beczka dębowa 225l - 1szt ok 1500 - 2000PLN (policz ile potrzebujesz)
Filtr płytowy z pompą - ok 3000PLN
Korkownica, kapslownica, nalewarka 3 stanowiskowa - ok 2500 PLN
Pompa do przetaczania wina, moszczu z wężykami ok 3500 PLN
Balony szklane różnej pojemności - ok 2000 PLN
Zestaw labolatoryjny - refraktometr, PH-metr, kolby, pipety, odczynniki etc - ok 2000PLN

Pomieszczenia:
Koszt pomieszczeń (wstępny przerób, maceracja, fermentownia, dojrzewanie, rozlew i etykietowanie, skład gotowych produktów) musisz obliczyć sam wg wielkości produkcji - mozna się pokusić o salę lub piwnicę do degustacji win.

Maszyny:
Traktor (Kubota, Yanmar, Iseki, Mitsubischi etc.) nowy od 60000 PLN (używane od 15000PLN)
glebogryzarka - ok 3000PLN
pług 2 skibowy - ok 1000 PLN
Kosiarka do międzyrzędzi - ok 5000 PLN
Opryskiwacz sadowniczy - (zawieszany ok - 5000PLN) (ciągniony ok - 10000PLN)
Sekatory, nożyce, nożyce spalinowe, motyki, łopaty itp. ok3000 PLN

Sadzonki:
W zależności od producenta - przy duzych ilościach w Polsce po ok 7 PLN za szt.

Do tego dodaj nie przewidziana koszty (zawsze coś wypadnie) i zrób kosztorys.

PostNapisane: niedziela, 15 kwietnia 2012, 21:53 
mistrz
mistrz

Możesz jeszcze dołożyć obornik,nawozy i opryski z osprzętem

PostNapisane: poniedziałek, 16 kwietnia 2012, 20:06 
nowicjusz
nowicjusz

Witam!!!
Serdeczne dzięki dla Daruchy za pomoc. Pomocne wyliczenie i kosztorys. Już przygotowałem wyposażenie dla mojej winnicy. Dzięki jeszcze raz za pomoc. Myślę ze w przeciągu roku spotkamy się na mojej winnicy i w moim gospodarstwie agroturystycznym Pozdrawiam.

PostNapisane: poniedziałek, 16 kwietnia 2012, 21:19 
Kiper
Kiper

Rozpoczęcie takiego przedsięwzięcia to utopia chyba że ktoś się milionerem urodził-wygrał.
Moja znajoma na zachodzie zaczęła od winogron i Kopycki,od kupowania używanych beczek,narzędzi
a przede wszystkim szkoły winiarskiej.Po 5 latach jak ja to widzę to utopia.Pomimo tego ze robi wina wspaniałe
sam bym się na taki krok nie odważył.

PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2012, 17:15 
mistrz
mistrz

georg!
Ja napisałem w co należy wyposażyć winnicę, winiarnię, również i ja nie mam jeszcze tego wszystkiego - powolutku kompletuję zarazem ucząc się winiarstwa. Moi przyjaciele i rodzina mówią że wina im smakują, niektórzy chwalą bardziej inni mniej, w dorobku mam także medal brązowy II Galicyjskiego konkursu win, a przyjdzie czas to i cały sprzęt się skompletuje - w każdym razie moim dzieciom już będzie łatwiej :-) Wyliczenia te podalem ponieważ je znam, część kosztów już poniosłem część muszę ponieść, a że ktoś potrzebuje kosztorysu bo ma możliwość otrzymać dotację - to tylko przyklasnąć.
Pozdrawiam - Darek

PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2012, 19:12 
Kiper
Kiper

gregorkus napisał(a):
Dopiero to zrozumiałem nie czeladnikowi tylko przemar to pytanie zadałem. A propos ja przygotowuję ziemi do do zasadzenia 4 ha winorośli otwieram gospodarstwo agroturystyczne i wiem co robię . . . .

Sorki, ale moim zdaniem to chyba jednak nie wiesz co robisz, pytając jakie musisz ponieść koszty.
Moim skromnym zdaniem jak ktoś się porywa na zasadzenie 4ha winnicy - będzie to jedna z większych w kraju powinien wiedzieć jakie musi ponieść koszty. Rany boskie jak ktoś podejmuje się jakiejś działalności, to chyba szacuje koszty, szacuje dochody i robi jakiś bilans, celem określenia choćby stopy zwrotu inwestycji. Ty chyba jesteś już trochę bardziej zaawansowany w pracach niż jedynie plany - występując o dotację i podpisując konkretne umowy do czegoś się zobowiązujesz, a zupełnie moim zdaniem nie wiesz jednak czym to się je.
I dalej mówisz "Myślę że tych owoców to aż tak dużo nie jest że można się pokusić o urządzenia bez zbędnej elektrycznej mechanizacji. Jakiś wkład pracy musi byś." - to obrazuje że chyba nawet nie wiesz ile zbiera się owoców, ile z tego otrzymuje wina, itp. itd.

Jeszcze ze 2 - 3 lata temu i na tym forum dało się wyczytać posty niosące nadzieję kolejnych winoogrodników o własnych niemałych zamierzeniach powołania do życia kolejnych winnic, teraz jakby euforia osłabła, dlaczego?? nie powstają duże winnice deserowe czy przerobowe???. Przeglądnij trochę to forum.

W tym roku odwiedziłem jedną z winnic - niemałych zrobioną właśnie pod gospodarstwo agroturystyczne, z pokojami dla gości, kuchnią dla nich itp. Przyznają bez bicia, że od kilku lat gdyby nie niezłe zewnętrzne źródło dochodu właściciela to wszystko poszło by pod topór.

W kosztach koledzy zapomnieli chyba jeszcze o istotnej kwestii pracowników, no chyba że chcesz te 4ha, obrobić własnymi rękami, wszak jakiś wkład pracy musi być.

Uwierz mi, że pomimo mojego być może sceptycyzmu bijącego z postu życzę Ci jak najlepiej, było by wspaniale aby powstawały takie winnice zaopatrujące swój rejon w ciekawe wina, tylko dlaczego nie powstają?

Zastanawiam się w sumie czy porywając się na takie przedsięwzięcie bez szczegółowej /a wg mnie nawet podstawowej wiedzy/ jesteś tak odważnym świadomym inwestorem, czy . . . . .

PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2012, 21:18 
Kiper
Kiper

Podzielam zdania Przemara
Zostałem już skrytykowany za mój post ale mi się wydaje że ten chłop nie wie co robi i nie ma pojęcia
tylko widział ładne zdjęcia nie ma co z pieniędzmi zrobić,a to zrobię sobie winnice.
Mam duży szacunek dla winiarzy w Polsce jak i w Niemczech bo dla wielu to nie jest
tylko hobby ale również ciężka praca,od rana do nocy.Z winnicowa idzie wyżyć
jak będzie butelkę zaprzedawał za 10 do 20E a na boku ma już 100-200 ty.E

PostNapisane: środa, 18 kwietnia 2012, 10:35 
mistrz
mistrz

A ja uważam, że winnica z agroturystyką ma przyszłość!!! U nas może jeszcze trzeba trochę poczekać, ale ten rodzaj turystyki na zachodzie jest popularny i jako ekskluzywny dość drogi. Widziałem jak to wygląda w Toscanii.
Co do kosztów to bez przesady!!!!! Kolega korzysta ze środków unijnych więc będzie miał min 50% zwrotu.
Wiem coś o tym, bo sam skorzystałem!!

PostNapisane: środa, 18 kwietnia 2012, 15:43 
Kiper
Kiper

Jasne że może mieć przyszłość, mało tego było by super gdyby takowe powstawały, ja jedynie w pierwszym poście wyraziłem ogromne zdziwienie, że gość bierze się za zakładanie 4ha winnicy, a na forum pyta o koszty i w jakie urządzenia musi mieć ją wyposażoną.
Z tego co można było wyczytać na forum, Ty biorąc dotację na sprzęt i budynki nie myślałeś jedynie o winogronach. A na ich temat miałeś już wówczas sporą wiedzę, nie pytałeś czy 4ha wyciśniesz w ręcznej prasie :).
Ja mu życzę jak najlepiej, a jak się uda to sam przyjadę, pobędę tam i jeszcze zrobię zakupy, jedynie dziwi mnie że ktoś się porywa na taką inwestycję nie mając pojęcia o jej kosztach, a co gorsza pytając jakie urządzenia musi mieć daje wyraz temu, że nawet nie wie co w takiej winiarni ma być?!!!.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1