Teraz jest wtorek, 10 czerwca 2025, 07:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Hydroprasa
PostNapisane: czwartek, 10 października 2019, 13:40 
nowicjusz
nowicjusz

Misza napisał(a):
I jak sprawował się chiński Speidel?

Białe już po tłoczeniu, zaś czerwone właśnie kończą macerację.
Wrażenia, hmm.... cóż mogę napisać.... prasa jak prasa, fajnie się ją obsługuje, tłoczy w sam raz, nie za mocno nie za słabo. Uzysk moszczu dobry, wytłoki wychodzą suche ale nie jak wiór.
Osobiście jestem zadowolony z zakupu i teraz wiem że wywalenie 50% lub więcej za Speidela było by głupotą.
Jedyne co jej mogę zarzucić to to że przyłącza i manometr są pod spodem, więc trzeba podłączać na klęczkach, ale nie ma to większego znaczenia, zaś na manometr w praktyce nie potrzeba patrzeć bo jak się raz ustawi przepływ wody to o resztę zadba zawór bezpieczeństwa który leciuteńko będzie przelewał nadmiar wody trzymając ciśnienie na 3 barach.
Tak że mogę z czystym sumieniem polecić niezdecydowanym.

PostNapisane: czwartek, 10 października 2019, 16:53 
Kiper
Kiper

3 bary to nie za dużo do tłoczenia?

PostNapisane: czwartek, 10 października 2019, 21:36 
Kiper
Kiper

Tak gdzieś pi oko o 1/3 za dużo :shock:

PostNapisane: sobota, 12 października 2019, 08:51 
nowicjusz
nowicjusz

Erikos napisał(a):
Wg mnie całkiem zbędne.

Dzięki Jarku,
zatem biorę „standardzik”,
bo już mam dość kręcenia śrubą.
Niech teraz woda się męczy :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

PostNapisane: czwartek, 24 października 2019, 17:16 
nowicjusz
nowicjusz

newrom napisał(a):

Nie sądzę, ze śrubowej wytłoki wychodziły dużo bardziej suche, zresztą z tego co sprawdzałem to i Griffo i Speidel też mają ustawiony zawór bezpieczeństwa na 3 bary i raczej nie ma możliwości tłoczyć na niższym ciśnieniu (chyba że w sieci jest niższe) bo trzeba by cały czas leżeć na glebie i regulować przepływ wody na bieżąco co zbyt wygodne by nie było.
Ja mam wodę ze studni głębinowej, więc ciśnienie w instalacji waha się od 3 do 5 bar, co skutecznie uniemożliwiało by mi używanie hydroprasy na ciśnieniu niższym niż 3 bary :-)

PostNapisane: niedziela, 27 października 2019, 10:42 
Kiper
Kiper

Nie miałem prasy hydro, ale zawór bezpieczeństwa IMVHO jest zaworem bezpieczeństwa właśnie.
Czyli gdyby pompa/sieć dała 5bar to ma puścić zawór, a nie guma (byłaby piękna katastrofa).
Z tego co czytałem na temat tłoczenia winogron, nie zaleca się prasowania do sucha. Lżej sprasowane podobnież dają lepsze wino.

PostNapisane: niedziela, 27 października 2019, 11:06 
Ekspert
Ekspert

bluetoth napisał(a):
newrom napisał(a):
...
Ja mam wodę ze studni głębinowej, więc ciśnienie w instalacji waha się od 3 do 5 bar, co skutecznie uniemożliwiało by mi używanie hydroprasy na ciśnieniu niższym niż 3 bary :-)

Wystarczy zwykły regulator ciśnienia za kilkadziesiąt złotych.

Ja mam na zasilaniu domu 8 bar :) więc założyłem regulator i ustawiłem sobie 3 bary za nim.
Możesz ustawić i 2 jak chcesz...

R.S.

PostNapisane: niedziela, 27 października 2019, 23:17 
Kiper
Kiper

bluetoth napisał(a):
newrom napisał(a):

Nie sądzę, ze śrubowej wytłoki wychodziły dużo bardziej suche, zresztą z tego co sprawdzałem to i Griffo i Speidel też mają ustawiony zawór bezpieczeństwa na 3 bary i raczej nie ma możliwości tłoczyć na niższym ciśnieniu (chyba że w sieci jest niższe) bo trzeba by cały czas leżeć na glebie i regulować przepływ wody na bieżąco co zbyt wygodne by nie było.

Coś mi się wydawowywuje, że kolega nie ma bladego pojęcia o tym jak tłoczyć. Dla ciekawości :) powiem, iż miałem hydroprasę, ciśnienie w sieci 4 bar, nigdy nie tłoczyłem więcej niż 2,2bar i jakoś to się udawało :). Mam teraz pneumatyczną, w kompresorze 6 bar, a na prasie też jakoś udaje się utrzymać :) 2bary.

PostNapisane: poniedziałek, 28 października 2019, 09:29 
Ekspert
Ekspert

Regulator - reduktor ciśnienia https://www.google.com/search?client=fi ... 5%9Bnienia

PostNapisane: sobota, 21 grudnia 2019, 16:30 
nowicjusz
nowicjusz

Mam założony regulator 3 bary ale albo te regulatory to pic na wodę albo mój jest jakiś felerny, bo ciśnienie w instalacji i tak "pływa", a poza tym i tak preferuję ciśnienie 3 do 3.5 bara bo przy niższym to mogę zapomnieć o podlewaniu.
W każdym razie sądząc po uzysku moszczu i "suchości" wytłoków te 3 bary wcale nie jest za dużo a o korelacji "siły tłoczenia" i jakości wina jak najbardziej słyszałem i jest słuszna ale podejrzewam że aby w zauważalny sposób wpłynęła na jakość wina to trzeba by tłoczyć naprawdę mocno by szypuły oddały cokolwiek (pewnie zależy to też od ich "zieloności"? :-)).

W przyszłym sezonie spróbuję założyć jakiś regulator na wąż którym podłączam prasę i sprawdzę czy przy 2 barach wyjdzie lepsze wino i czy wydajność tłoczenia będzie wystarczająca (w tym roku miałem niecałe 60%).

-- sobota, 21 grudnia 2019, 16:30 --

RolnikSam napisał(a):
założyłem regulator i ustawiłem sobie 3 bary za nim

Czy te 3 bary utrzymuje ci się dokładnie na niezmiennym poziomie bez względu na pobór wody?
Jeśli tak to podaj mi łaskawie model.

PostNapisane: sobota, 21 grudnia 2019, 19:15 
Ekspert
Ekspert

bluetoth napisał(a):
...
Czy te 3 bary utrzymuje ci się dokładnie na niezmiennym poziomie bez względu na pobór wody?
Jeśli tak to podaj mi łaskawie model.

Przypuszczam, że żaden regulator nie nadąży regulować przepływu / ciśnienia tak, żeby żadnych
wahań nie było. Najbardziej stabilny byłby pewnie hydrofor ze sporym zbiornikiem...

Tak, czy owak przy tłoczeniu jagód nie powinno mieć to znaczenia bo tam pobór wody wynosi
...zero. Znaczy jak już się ciśnienie ustabilizuje to woda nie płynie, poza tą odrobiną która
uzupełnia miejsce po wypływającym soku. Pewnie na początku jest szybszy ruch "tłoka"
a potem już nieznaczny - dłuższe, powolne wyciskanie...

W domu mam regulator jakiś losowy z allegro, ustawione 3 bar i działa, ale nie doktoryzowałem
się nad tym czy są jakieś wahania czy nie bo mnie to - na oko ciśnienie jest obniżone i o to chodziło.

Jakub

PostNapisane: sobota, 15 lutego 2020, 22:12 
nowicjusz
nowicjusz

Znalazłem ciekawą ofertę hydroprasy na OLX. 1400zl.wydaje się ciekawą ofertą prasy 33l.
https://www.olx.pl/oferta/hydroprasa-CI ... d64d7dceff
Mam stosunkowo blisko więc po rozmowie tel. umówiłem się face to face na 20.02. Membrana jest podobno profilowana pod mocowania. Nie ma worka, ale to chyba nie problem. :crazy: Może ktoś z kolegów wie więcej. Pozdrawiam.

PostNapisane: niedziela, 16 lutego 2020, 20:09 
Ekspert
Ekspert

Cena oczywiście jest pociągająca :roll: ,ale jak na pierwszy ogląd to część prasy jest wykonana z materiału rdzewiejącego :mrgreen:.
Oczywiście są to jak widać elementy nie biorące bezpośrednio udziału w tłoczeniu soku i kontaktu z nim.

Więc jak masz możliwość fizycznego oglądu czy sprawdzenia tego urządzenia to będzie twój wybór,czy zaoszczędzisz jednego tysiaka i będziesz w przyszłości konserwował pozostałe części mogące rdzewieć. :sick:

PostNapisane: czwartek, 20 lutego 2020, 21:06 
nowicjusz
nowicjusz

Witam, pojechałem, obejrzałem i kupiłem. Na pierwszy ogląd to Maybach to nie jest, ale prasa zrobiona solidnie. Kosz z grubej blachy z uszami.Praktycznie nie ma się do czego przyczepic i co zepsuć. Zrobiliśmy próbę wodną, dostałem nawet worek. Za zaoszczędzone pieniążki już myślę o nalewarce Enomaltic. Kto kupuje tanio, ten kupuje dwa razy, ale tu naprawdę nie ma filozofii.
P :thumbup: ozdrawiam.

PostNapisane: czwartek, 20 lutego 2020, 22:21 
Ekspert
Ekspert

#Franko, życzę Ci powodzenia w użytkowaniu tej Hydroprasy :D :thumbup:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1