Teraz jest sobota, 24 stycznia 2026, 08:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 100 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 20 marca 2007, 22:07 
Ekspert
Ekspert

Znudziła mi się sztychówka :x
Ktoś ma jakieś doświadczenia? Jakieś porównanie z glebogryzarkami spalinowymi? Chciałbym kupić elektryczną ale żeby mocą odpowiadała takiej z przynajmniej 5 konnym silnikiem Hondy :lol: , no może być ciut słabsza. Na alledrogo jest tego trochę tylko nie wiem co to warte :roll:
http://www.allegro.pl/item175897564_gle ... owosc.html
http://www.allegro.pl/item175058221_gle ... ek465.html
http://www.allegro.pl/item177523780_ele ... zarka.html
Mam też możliwość kupna na promocji takiej:
http://www.lidl.de/de/home.nsf/pages/c. ... MJ00MGAIJB
z trzyletnią gwarancją
Może ktoś skomentować te produkty ewentualnie coś doradzić.
Do obróbki będzie niecałe 6 arów.

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 marca 2007, 00:22 
nowicjusz
nowicjusz

Cześć
Ja kupiłem sobie glebogryzarkę taką http://www.sklep.hortmasz.com.pl/go/_info/?id=76&sess_id=3f4a316d5cba2279a0026c8ebe003a2c moc zastosowanego silnika wynosi 5,5 KM co odpowiada 4045,25W (1KM=735,499W), więc
Cytuj:
Chciałbym kupić elektryczną ale żeby mocą odpowiadała takiej z przynajmniej 5 konnym silnikiem Hondy
Wydaje mi się, że twoje typy są troszeczke małe (chyba, że to ironicznie napisałeś?). Ja tego sprzętu używam do pracy właśnie na 6-7 arach, praca zajmuje mi ok. 2 godzin. Jedynym jej mankamentem jest cena. Czemu wybrałem taką drogą? Bo mogę jeszcze dokupić sprzęt dodatkowy (mam kosiarkę i nie muszę kupować pasków klinowych do napędu). I co bardzo ważne nie muszę jej na razie naprawiać bo jeszcze jest nowa (pracuje ciężko już 2 rok w glebie gliniasto-kamienistej). Myślę, że spokojnie można nią będzie popracować w winnicy 1 hektarowej. Jak coś poknociłem to proszę poprawiać.
Pozdrawiam Rafał

Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 marca 2007, 08:36 
Ekspert
Ekspert

Heniu, Ty chyba sobie jaja robisz. Przcież z samego wyglądu to zabawka - może dobrze się sprawdza na grządce z marchewką, ale na pewno nie w winnicy.
Też mam glebogryzarkę Robi 156B. Używałem 1 sezon. Szczerze polecam. Ma tylko jedną wadę - brak wstecznego i przy stosowaniu osprzętu trochę tego brakuje. Ale jest to konsekwencja zastosowanej przekładni stożkowo-slimakowej - coś za coś.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 marca 2007, 08:49 
Ekspert
Ekspert

A ja w tym roku chcę zadarniać międzyrzędzia. Ostatni raz chciałem nawieźć obornika i zaorać. Niestety nikt na wsi nie ma już konia, mikro ciągników też nie mają. Oj chyba skończy się na szpadelku.
Pozdrawiam,
Paweł

Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 marca 2007, 08:55 
Ekspert
Ekspert

Nie wiem jak zachowuja se te tanie elektryczne-ale aktualnie asgatec 700 czy 800 w jest w auchanie po 269-a na jesien jak zamykali ogrod byl po 150zł-i sadze ze na jesien znowu po tyle bedzie-albo i mniej :D
Kilka dni temu dostalem w prezencie glebogryzarke spalinowa 4,1KM ,4 suw. firma CMI jest aktualnie w promocji w OBI 699zł.
Pierwszy test tuz przed spadnieceim sniegu 8) -jak na moje potrzeby w supelnosci wystarczy,dobrze chodzi,jest mocna-co do trwalosci narazie nie moge sie wypowiedziec-jakby co to ma 2 lata gwaranci a do OBI mam zut beretem :wink:

Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 marca 2007, 09:53 
Ekspert
Ekspert

[quote="werojtek"]jakby co to ma 2 lata gwaranci a do OBI mam zut beretem :wink:

A od kiedy OBI świadczy usługi serwisowe? 8O

Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 marca 2007, 10:30 
Ekspert
Ekspert

Od momentu wejscia ustawy o niezgodnosci towaru z umowa(czyli z grubsza 2 letniej gwaranci na troche innych zasadzach)-kazda firma ma obowiazek przyjac towar ktory sprzedala-musisz tylko zaznaczyc ze nie chcesz kozystac z gwarancji tylko z "niezgodnosci z umowa"
W skrocie-jak masz paragon z danej firmy gdzie kupiles-to mozesz to tam oddac i koniec-ich problem.Nie wnikam ze bedzie to gdzie indziej dostarczone do serwisu -ale transport jest juz w tym wypadku w ich zakresie.....
Dotyczy to nawet rzeczy na ktore teoretycznie jest np 1 rok gwarancji!(nawet glupich swetlowek....)itd ...

[quote="Misza"][quote="werojtek"]jakby co to ma 2 lata gwaranci a do OBI mam zut beretem :wink:

A od kiedy OBI świadczy usługi serwisowe? 8O

Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 marca 2007, 17:00 
Ekspert
Ekspert

Heniu....tylko spalinowa najlepiej z silnikiem hondy albo briks-a.
Jak jeszcze byłby osprzęt to brać. No i nie oszczędzaj na koniach (KM)

Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 marca 2007, 19:03 
Kiper
Kiper

[quote="heavy"]
Jak jeszcze byłby osprzęt to brać. No i nie oszczędzaj na koniach (KM)

Nalezy pamietac ze im wiecej koni > tym wiekszy chlop musi obslugiwac glebogryzarke.
BTW Fajnie by bylo zobaczyc filmiki z pierwszych uruchomien sprzetu. W moim przypadku "walka" z 5,5KM nadawala sie conajmniej do "Smiechu warte"

Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 marca 2007, 21:46 
Ekspert
Ekspert

Czyli co, nie znacie jakiejś dobrej elektrycznej? Spalinowa mnie trochę przeraża bo nie mogę zostawić jej na działce bo... ukradną, a taszczyć się co miesiąc ze złomem trzydzieści, czterdzieści kilo też mi się nie uśmiecha :roll:

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 marca 2007, 23:02 
Kiper
Kiper

Heniek: przed zakupem glebogryzarki dosyc sporo szukalem w sieci, zeby nie kupic jakiegos g. Trafilem pare razy na glebogryzarki elektryczne, ale zawsze byly to zabawki do przekopania piaskownicy.
Popytaj u przedstawicieli Vikinga (inna marka stihla) moze oni beda cos wiecej wiedzieli...

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 marca 2007, 08:25 
mistrz
mistrz

Heniek napisał
Cytuj:
Czyli co, nie znacie jakiejś dobrej elektrycznej? Spalinowa mnie trochę przeraża bo nie mogę zostawić jej na działce bo... ukradną, a taszczyć się co miesiąc ze złomem trzydzieści, czterdzieści kilo też mi się nie uśmiecha

Elektryczną to się możesz po tyłku co najwyżej podrapać. Glebogryzarka musi mieć swój ciężar.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 marca 2007, 12:48 
Kiper
Kiper

[quote="Piotr2"]Elektryczną to się możesz po tyłku co najwyżej podrapać. Glebogryzarka musi mieć swój ciężar.

Zgadza się
bo inaczej to efekt drapania mizerny

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 marca 2007, 13:19 
mistrz
mistrz

Jest po prostu równie skuteczna co styropianowy młotek. Zawsze mnie śmieszą reklamy tego typu urządzeń w kolorowych czasopismach. Panienka bez wysiłku trzyma to ustrojstwo w jednym ręku. Bardziej by jej pasowała lokówka lub suszarka do włosów. Ciekawe dlaczego na żadnym zdjęciu nie pokazują tej panienki z tym urządzeniem w akcji :?: Ja u siebie na glinie mógłbym takim urządzeniem czesać trawę.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 marca 2007, 14:20 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
Tak Panowie - a szczególnie Heńku - ja kupiłem glebogryzarkę 2 lata temu na bazarze - towar przywieziony z niemiec. Silnik 2 suwowy chyba 100cm3, przekładnia ślimakowa sprzęgło 2 paski klinowe. Szerokoś do około 70cm i głębokość pracy około 15 cm - rewelacja. Stare ale Niemieckie. I Heniu ma to przykręcony silnik o konstrukcji bardzo podobnej do silnika elektrycznego więc opcjonalnie idzie dobrać jakiś i tylko dorobić osadzenie koła pasowego. Sprzęt doskonale sobie radzi z trawnikami, chwastami i przygotowaniem pod uprawę - jak by sie uparł to wgryza się na 20cm. Kosztował tylko 500zł :lol: ale brać go z działki za każdym razem..... no jak by sie uparł to bagażnik + przednie siedzenie w Renault 19 zajmuje - bo ja tak transportuję. :? Niestety nazwy nie ma tylko jakies numery na tabliczce znamionowej.....
Natomiast teraz kombinuję by znaleźć zabawkę w postaci Quada z glebogryzarkę - trochę dla dzieci a trochę dla mnie.... :lol:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 100 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1