Teraz jest niedziela, 27 kwietnia 2025, 01:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 100 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 23 marca 2008, 11:09 
mistrz
mistrz

Ja chciałem dodać, że szukam glebogryzarki na maksymalnie 5 arów, w tym roku będzie obsadzone 3 ary, więc dlatego pytałem się o opinie na temat taniej spalinówki. Więcej krzewów nie zamierzam uprawiać - brak miejsca.
Dlatego najwięcej zależy mi na opiniach osób, które takie sprzęty miały lub mają i mogą się wypowiedzieć jak takie cudo pracuje.
Po co polemizować, który sprzęt lepszy tańszy czy droższy, bo wiadomo że glebogryzarka za 2 czy 3 tys powinna być lepsza oraz solidniej wykonana.
Pytająć chciałem się dowiedzieć czy takie tanie urządzenia działają na tyle dobrze, że nie trzeba co miesiąc czy dwa jeździć z reklamacją.

Pozdrawiam

Sławomir Strużykowski

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 23 marca 2008, 21:27 
Ekspert
Ekspert

[quote="jantar"][quote="heavy"]
To, że Twój Tecumsehc jeszcze działa to o niczym nie świadczy. Fiaty 125p też jeszcze jeżdżą!

Więc jak jeszcze kiedyś, w przyszłości tak jednoznacznie kogoś skrytykujesz to może zapytaj na jakiej podstawie opiera swoją opinię.

Nie mam ochoty na polemiki z toba Heavy. Nie będę napewno kontynuowal tego tematu dalej.
Uważam, że racja jest po mojej stronie. Może i masz doświadczenie, nie upoważnia ono jednak ciebie do stawiania tak jednoznacznych i wartościujących ocen. "Silniki takie to, a takie są najlepsze, a inne to szmelc" Tzn, ze co? Że ci, którzy kupili sprzęt z innym napędem wyrzucili kasę na bezwartościowe zabawki? Wyluzuj, mniej radykalizmu!
I Wesołych Świąt

Każdy ma prawo do swojego zdania.
Mam nadzieję, że ja również. A jest tak zdecydowane bo jestem 100% pewien.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 25 marca 2008, 12:43 
Ekspert
Ekspert

[quote="slaw007"]Ja chciałem dodać, że szukam glebogryzarki na maksymalnie 5 arów, ...
Sławomir Strużykowski

Elektryczna to na 1-2 ary maks. Tak więc na twoje 3 a w przyszlosci 5 arow tylko spalinowa - tego jestem pewien. Natomiast nie podpowiem Ci jaką konkretnie wybrac, bo nie mam doswiadczenia w tej materii.

Darek.

Tytuł: winnica
PostNapisane: piątek, 4 kwietnia 2008, 20:20 
nowicjusz
nowicjusz

ja tak do tej pory też sztychówką ale najwyższy czas na jakiś odpowiedni sprzęt

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 kwietnia 2008, 20:26 
mistrz
mistrz

Grono Płci Pięknej się powiększa !!!

Witamy :wink:

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 kwietnia 2008, 20:57 
Ekspert
Ekspert

A skąd płeć jest?
Miło by było gdybyś wpisała to w Twoim profilu. :D
Janusz

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 kwietnia 2008, 09:49 
Kiper
Kiper

[quote="slaw007"]Ja chciałem dodać, że szukam glebogryzarki na maksymalnie 5 arów, w tym roku będzie obsadzone 3 ary, więc dlatego pytałem się o opinie na temat taniej spalinówki. Więcej krzewów nie zamierzam uprawiać - brak miejsca.
Dlatego najwięcej zależy mi na opiniach osób, które takie sprzęty miały lub mają i mogą się wypowiedzieć jak takie cudo pracuje.

Ja wielkiego doświadczenia nie ma, bo kupiłem przed 2 laty używaną francuską glebogryzarkę (1000 zł-oferta z Allegro,ale osobiste spotkanie ze sprzedającym) z silnikiem Briggsa 5KM z przekładnią poprzez pasek klinowy. Jest to prosty sprzęt, niewiele od niego wymagam - ma działać i przegryźć glebę. I w tym jeszcze mnie nie zawiodła.
Poza silnikiem i rodzajem przekładni na pewno warto mieć szerokie noże. 36 cm, to naprawdę mało. Sam mam 5 arów i wczoraj zajęło mi 1,5 godziny, żeby wszystko dokładnie objechać (I raz w sezonie), a szerokość noży u mnie, to 80 cm.
Gdybym miał drugi raz kupować glebogryzarkę, to wybrałbym podobną: silnik B&S lub Honda (cóż, zgadzam się z heavy'em), szerokie noże, pasek klinowy.
Powodzenia i pozdrawiam,
Nikodem

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 kwietnia 2008, 19:11 
Kiper
Kiper

Ja kupiłam ostatnio glebogryzałkę spalinową PUBERT ECO+55BC2[francuską] o mocy 5,5 KM, silnik B&S.Działa bez zarzutu, daję temu radę.Ma odbierane noże:szerokość roboczato36cm.,60cm,90cm. Kosztowała 2180zł w sklepie ze sprzętem ogrodniczym.

Zuzanna

Ostatnio edytowano poniedziałek, 7 kwietnia 2008, 06:46 przez Zuzanna, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 kwietnia 2008, 19:34 
Zastanawiałem sie ostatnio czy mi potrzebna jest glebogryzarka. Przez pierwsze lata wprawy młodej winnicy czarna ziemia pomiędzy rzędami daje kilka pozytywnych rzeczy np:- szybkie nagrzewanie się ziemi a co za tym idzie korzeni, mniejsze ryzyko chorób dzięki mniejszej wilgotności występującej na innych roślinach , napowietrzenie , itd. Teraz pomyślałem aby posiać pomiędzy rzędami po prostu trawę. I spokojnie bez większego wysiłku kosić ją co jakiś czas. Co zaoszczędzi wiele czasu i energii. Na pewno nie zdecydowałbym się na zakup glebogryzarki na parę arów. Strata pieniędzy i siły.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 kwietnia 2008, 20:27 
Ekspert
Ekspert

Bardzo ważnym jest by winorośl prze pierwsze 2-3 lata nie musiała konkurować z innymi roślinami. Regularne spulchnianie wierzchniej warstwy gleby powoduje zatrzymanie wody w niższych warstwach niszczenie chwastów i dobre napowietrzenie - a tym samym sprzyja szybkiemu wzrostowi winorośli. Kilka krzaków rośnie mi w trwie (regulatnie koszonej) i mam porównie.
Też planuję zadarnienie międzyrzędzi, ale dopiero od 4-5 roku.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 100 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Strefa czasowa: UTC + 1