[quote="DarekRz"]A ja chciałbym wrocić do pierwotnego tematu Heńka, czyli "glebogryzarki z napędem elektrycznym".
Otóż pare dni temu zaryzykowałem, wkurzony mozołem wyciągania perzu i innego zielska widłami amerykańskimi i zakupiłem w hipie "Leroy Merlin" urządzonko firmy ELEM Garten Technik za 298 zł o symbolu MTBE 750P:

Z pewną nieśmiałością podszedlem do tego - bo to i moc niewielka (750W) i waga mikra (11 kg) i plastikowa obudowa - no ale nic to. Pierwsza probę zrobilem na kawalku, ktory byl odchwaszczony jesienia i mial tylko kilka kep perzu, wybralem wieksze kamyki i... zapuścilem motor. No Panowie - to co ta maszynka wyrabiała przechodzi ludzkie pojęcie. Po skultywatorowaniu tego miekkiego i prawie bez chwastow kawałka wjechałem na część, gdzie perzu bylo od pyt... a i kepy niekoszonej trawy (tak gdzieś 25-30 cm wysokosci), komosa, szczaw i co tylko chcecie, że o kamieniach wielkosci kurzego a nawet gęsiego jaja nie wspomnę. Na zasadzie wgryzania się w czolo, cofania i powtarzania tej czynnosci mozna tym przemielić wszystko na głebokosc 20 cm. potem wystarczy wygrabic zielsko.
Jesli trwałosc urzadzenia dorowna sprawnosci - to z czystym sercem mozna polecić na ogódki winoroslowe do 100 krzewow.
Oczywiście są i wady: jak glebogryzie się z zielskiem i perzem to trzeba co 5 minut oczyszczać wałek noży, bo sie okręcają (ale idzie to łatwo - parę sekund i odwinięte), oczywiscie skacze na kamieniach i kepach trawy (przy 11 kg - to chyba nie dziwne) - lepiej wiec najpierw krótko skosić trawę i zielsko. Co kilkanascie minut trzeba dać maszynce odpocząć, coby się nie przegrzala (ja co ok. kwadrans robilem 5 minut odpoczynku, grabiłem wtedy przerobiony kawałek i czyścilem wałek).
Jak juz spalę ten 750W silniczek kupię sobie za 115 zł odkurzacz do lisci firmy Kinzo o mocy 1400W - silnik ma te same obroty i gabaryty

, przekładnia slimakowa jest raczej nie do zdarcia.
Pozdrowienia,
Darek
PS.
Do dokładnie kontrolowanej pracy przy samych krzaczkach przydało by się zmodyfikować przyrząd o regulator obrotów, np. taki:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic571555.html