Teraz jest sobota, 17 stycznia 2026, 15:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 100 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 maja 2007, 20:07 
na razie jest około 15 arów nasadzeń, w czerwcu powinno być 30 , maksymalnie to ok 35 arów,

może to nie najlepsze dostępne urządzenie na rynku w tym przedziale cenowym ale nie miałem czasu szukać, poza tym to już ostatni gwizdek aby zrobić porządek w winniczce ,

na jesień zeszłego roku przeorałem międzyrzędzia , krzaczki przysypywałem taką wyoraną ziemią za pomocą szpadla, teraz wszędzie są dziury, i cholerne chwasty , dlatego musiałem kupić i to bardzo pilnie jakieś urządzenie do spulchniania ziemi, poza tym trochę u nas popaduje , ogólnie jest jeszcze bardzo sucho, :cry:

po pierwszych próbach mogę powiedzieć, że taka glebogryzarka powinna wystarczyć na moje potrzeby, ciężka praca, teraz wiem co czuł mój dziadek powożąc 5 koni na raz, :P

Ostatnio edytowano wtorek, 8 maja 2007, 22:34 przez zbigu, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 maja 2007, 20:40 
Ekspert
Ekspert

[quote="zbigu"] ciężka praca, teraz wiem co czół mój dziadek powożąc 5 koni na raz, :P

Witaj w klubie woźniców. Z tym że ja mam pół konia mniej do powożenia :lol:

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 maja 2007, 09:29 
Kiper
Kiper

[quote="zbigu"]. . .
po pierwszych próbach mogę powiedzieć, że taka glebogryzarka powinna wystarczyć na moje potrzeby, ciężka praca, teraz wiem co czuł mój dziadek powożąc 5 koni na raz, :P

To może lepiej było zostać przy łopacie, jak się teraz tak męczysz :) .

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 maja 2007, 22:43 
już drugi dzień porządkowania winniczki, wszystko zapuszczone aż żal :oops: , chwasty wyższe od winorośli, i pieprzona powójka, nie do przerobienia przez glebogryzarkę, na szczęście jutro będę miał kose spalinową , z dziką przyjemnościa zniszcze całą zieleninę, niestety jest bardzo sucho , niektóre listki pousychały, będę podlewać i jednocześnie nawozić, zrobie pare zdjec,

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 maja 2007, 14:02 
przedszkolak
przedszkolak

[quote="zbigu"]no to dzisiaj kupiłem takie coś :

http://www.kontakt2.com.pl/MTD/glebogry ... 0d678.html

w Obi na Bielanach Wrocławskich, cena only 2099zł , do tego dostałem bon za 100 zł :lol: ,, wyszło 2k , czekam z niecierpliwościa jutrzejszego poranka :lol: , aby sobie pojeździć :wink:

Odpaliłes juz maszynę? Mam identyczną , wczoraj próbowałm.Efekt- 2 krzaki przemieliło :cry: ale i sa dobre strony -reszta nie naruszona :D
Mam pytanie czy temu ustrojstwu nie mozna zmniejszyć prękości poruszania się?Do moich mozliwości siłowych to ona powinna pracowac pod sporą górkę wtedy bym za nią nadążała. :evil: o intrukcji obsługi lepiej mówic nie będę :twisted:
Ewa

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 maja 2007, 14:57 
Witam Ewo.

Na początku miałem podobnie. A oto kilka moich spostrzeżeń, które może Ci pomogą.

1. Na początku warto kupić porządny olej do silnika. To cena ok. 40- 50 zł.
2. Przez pierwsze parę godzin pracy maszyny nie powinnaś za bardzo jej ‘piłować’ aby silnik powolutku się docierał. Kolega doradzał mi aby maszyna ‘odpoczywała ile pracuje’. Rób przerwy. Gdy pracujesz na chwastach często zapycha się wałek z nożami . Szczególnie w części środkowej. Wtedy maszyna musi pokonywać większy opór i się ‘męczy’. Trzeba ją często czyścić. Najlepiej większe chwasty chakać ręcznie podobnie z roślinami wijącymi się po ziemi jak powójka.
3. Pisałaś o prędkości maszyny czemu towarzyszy szarpanie itp. Miałem podobnie. Problem polega na tym , że ja tą maszyną uprawiałem ziemię (podobnie jak ty) po raz pierwszy. Ziemia była dosyć zbita. Było sucho. W dodatku ja miałem wszędzie po jesiennej orce nierówności po których maszyna skakała jak dzika. Te 5 rzeczy powodują twoje kłopoty. –sucha ziemia, nierówność terenu, chwasty lub ich korzenie, kamienie oraz zbita ziemia. Niestety musisz najpierw parę razy przejechać maszyną wzdłuż i w poprzek. Za każdym następnym razem będzie lepiej. Glebogryzarka będzie jeździć spokojniej głębiej i wolniej. Najlepiej pracować po deszczu jak ziemia nasiąknie. U nas dopiero od paru dni zaczęło porządnie padać. Robiło mi się po deszczu o wiele lepiej.
4. Samą głębokość ustawiasz na kołach ( choć tych jeszcze nie przestawiałem) oraz na tylnym lemieszu. Im lemiesz pójdzie głębiej (wyższe oczko w które wsadzisz bolec) tym maszyna będzie mieliła ziemię głębiej i wolniej. podobnie będzie jeśli będziesz pracowała z 3 parami noży (wszystkimi) na szerokości 84 cm.
5. Ta glebogryzarka według mnie spokojnie wystarczy na kilkadziesiąt arów. Silnik jest dosyć mocny -5 koni. Jest to dosyć męcząca praca. Nie da się inaczej.
6. Co do przejechanych roślinek. Nie wiem czy założyłaś kółka ochronne na krańce wałka. Może to by coś dało.

Powodzenia.
:wink:

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 maja 2007, 15:12 
Ekspert
Ekspert

[quote="zbigu"]

8O
Kup o takim symbolu jaki zaleca producent. Nic więcej nie trzeba. Koszt poniżej 15 zł/l, a do silnika wchodzi 0,6l

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 maja 2007, 20:25 
Kiper
Kiper

W sobotę rano udaje się do wypożyczalni po cusik podobnego, ma to na celu po pierwsze uporządkować winniczke :) /to co prawda za duże słowo na 45 sadzonek, ale jak dumni brzmi :)/ zrobioną też na oranym - czyli już problem i po drugie dać odpowiedź czy jeśli kiedyś nasadzę całe dwadzieścia kilka arów to czy takie urządzonko będzie wystarczającym narzędziem.
Mam nadzieje że jeśli wygrałem walkę ze świdrem spalinowym, choć nie bez uszczerbku :) to i tym razem sie nie dam :). Ale trochę mnie martwią Wasze posty opisujące walkę z glebogryzarką, wszak ma to ułatwiać pracę, a nie dostarczać kolejnych problemów :(

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 maja 2007, 20:55 
[quote="Misza"][quote="zbigu"]

8O
Kup o takim symbolu jaki zaleca producent. Nic więcej nie trzeba. Koszt poniżej 15 zł/l, a do silnika wchodzi 0,6l

no chyba jesteś śmieszny, a może wogóle nie lać oleju ?

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 maja 2007, 06:53 
Ekspert
Ekspert

[quote="zbigu"]

no chyba jesteś śmieszny, a może wogóle nie lać oleju ?

Pal licho, zbigu, twoje prywatne wycieczki...
Może byś jednak rozwinął merytorycznie temat oleju, a nie powtarzał bredni, które usłyszałeś od sprzedawcy w sklepie. O przepraszam piszesz, że to twoje "spostrzeżenia".

Jeśli chodzi o pracę glebogryzarką - to dla mnie to czysta przyjemność, pod warunkiem, że nie podwolisz sobie na zbytnie ubicie gleby.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 maja 2007, 07:18 
Ekspert
Ekspert

Olej za 10-20 zł-taki przedzial cenowy widuje sie za dobre i bardzo dobre oleje-i tez jestem zdania zebys nie powtarzal glupot ktore Ci ktos wcisnął!

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 maja 2007, 08:03 
przedszkolak
przedszkolak

[quote="przemar"]. Ale trochę mnie martwią Wasze posty opisujące walkę z glebogryzarką, wszak ma to ułatwiać pracę, a nie dostarczać kolejnych problemów :(

No wiesz najpierw trzeba ją poznac potem ujarzmić, pokazać kto rządzi. :).Straszne i niedostępne jest tylko to nieznane.

.Dzięki chłopaki za porady. Idę przykręcic tylny lemiesz.Odkręciłam go , bo mi zapychał koła. A maszyna faktycznie wykonywała "dzikie" skoki. Do wyrównania terenu( bardzo poryty przez krety)wpuszcże młodsze dziecko na qwadzie , a starszych zatrudnie do trzymania glebogryzarki :lol:
Najważnieszy dobrze przygotowany front robót i podział pracy :wink:
Ewa

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 maja 2007, 20:06 
Może i macie oboje rację wbrew temu co mi mówiono na wykładach na jednej z najlepszych uczelni technicznych w kraju. Może jesteście lepszymi teoretykami od ludzi, którzy uczyli mnie na takich zajęciach jak: ‘Podstawy budowy maszyn’, ‘Wytrzymałość materiałów’, ‘Konstrukcja i eksploatacja maszyn’? Może jesteście lepszymi praktykami od ludzi, którzy uczyli mnie o: ‘Systemach transportowych’, ‘Maszynach górniczych’? A może ja w ogóle nigdy nie słyszałem o tarciu, smarowaniu, olejach? Może? Najwyraźniej przez ostatnich parę lat ktoś ‘wciskał mi głupoty’. Jak nazywają to niektórzy, których nie warto nawet wymieniać.

Ale szczerze w to wątpię.

Więc pytam jakie wy macie argumenty? Poza pustymi słowami , które nic nie znaczą.

Dlatego Ewo już na początku mojego wcześniejszego postu napisałem abyś kupiła porządny olej do silnika. Warto zainwestować parę złoty skoro już wydałaś ponad 2k.

PS. Kopernik umarł prawie 500 lat temu. Niektórzy do dziś twierdzą , że Ziemia jest okrągła!:wink: Więc po co się z durniami kłócić? :lol:

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 maja 2007, 21:45 
Ekspert
Ekspert

Ciekawe czy ktos na tych wykladach podal Ci na tacy ze masz do glebogryzarki lac olej za 50zł(za 0,6l)-czy to juz tylko Twoja interpretacja?!
Nie widzialem jeszcze nigdzie oleju w tej cenie za 0,6l!!(chyba ze ceny w twoich okolicach sa az tak wywindowane)
Pozatym jezeli ktos chce lac do malucha olej Castrol z gornej polki to ok-nie widze zadnych przeciwskazan-ale jezeli twierdzi ze kazdy tak musi/powinienen robic to juz mega przegiecie.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 maja 2007, 23:54 
Werojtek tylko tyle masz do napisanie. Teraz w gniewie zadam Ci jedno proste pytanie. Pokaż mi gdzie ja napisałem , że 0,6l oleju kosztuję 50 złotych. Trzeba być idiotom albo zupełnym ignorantem aby tak sądzić. Widziałeś kiedyś pojemnik z olejem o objętości 0,6 litra? Ja takiego nie widziałem w Polsce. Troszeczkę wysiłku intelektualnego spowoduje, że nie trzeba takim ludziom jak ty opisywać każdego szczegółu. Czasami trzeba pewne rzeczy zrozumieć z kontekstu.
1 litr porządnego oleju do silników kosztuje parę złotych. Można kupić jakiś shit za 5 złotych. Maszyna będzie chodzić. Niestety troszeczkę gorzej i krócej. To tak w wielkim skrócie. Bo nie będę się rozpisywać, gdyż nie wiem czy niektórzy zrozumieli by wszystkie niuanse i szczegóły!!!

Piszę tak ordynarnie tylko z jednego powodu. Kolega Werojtek już nie pierwszy raz próbuje mnie w jakiś sposób zdyskredytować.

PS. Ponawiam pytanie:

[quote="zbigu"]
Więc pytam jakie wy macie argumenty? Poza pustymi słowami , które nic nie znaczą.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 100 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1