Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 06:43

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 kwietnia 2008, 22:05 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 20 lutego 2007, 01:00
Posty: 746
Lokalizacja: lubaczów i okolice
Receptur jest kilka, najważniejsze aby otrzymać ze swieżego mleka
skrzep, tu metod jest kilka.
Najprostsza jeśli nie ma się jeszcze podpuszczki( lub jest się wegeterianinem), receptura żydowsko-ruska: na gorące mleko ~ łyżka octu/1l mleka lub innego kwasu.( w zasadzie powinno się powoli podgrzewać/

Po odsączeniu skrzepu od reszty nalezy go sublelnie wycisnąć(najlepsza firanka w ciekawe wzorki) , po czym zostawić do związania pod równie sublelnym obciązeniem.
Zastygły rodzaj "bundzu" wrzucamy do solanki 1-60 dni, w zalezności kiedy mamy ochotę go skonsumować-to był prawdziwy hit/solanka powinna byc mocna, ale bez przesady/,
możemy to również wędzić na zimno/co najmniej kilka dni lub zaszczepiać grzybami

Najstarsze z moich serów miały po 8 mięsięcy, oczywiście juz dużo młodsze sery kroiły się cieniutko, wyginały o 360 stopni, miały śliczny kolorek
a przede wszystkim, wszystkim smakowały.

twarogu w zasadzie nie robiłem, natomiast przy odpowiedniej higienie, z odcedzonego skisłego mleka można robić rewelacyjny puszek bez gotowania do szybkiej konsumcji.

_________________
Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO