Teraz jest piątek, 25 kwietnia 2025, 19:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 10 maja 2023, 19:47 
przedszkolak
przedszkolak

Witam serdecznie jestem na etapie wyboru czegoś do winniczki wstępnie w Internecie znalazłem cos takiego
https://allegro.pl/oferta/cedrus-glebog ... FAQAvD_BwE

opinie niestety różnie pytanie czy to się nada ?
a może samu używacie czegoś co migli byście polecić ?

PostNapisane: środa, 10 maja 2023, 22:07 
Ekspert
Ekspert

Jaki areał?

PostNapisane: środa, 10 maja 2023, 22:21 
przedszkolak
przedszkolak

póki co niewielki 0.2ha 1000 sztuk winorośli

PostNapisane: czwartek, 11 maja 2023, 05:46 
Ekspert
Ekspert

Jeśli zamierzasz docelowo uprawiać większy areał to od razu celuj w używany ciągniczek dwuosiowy (Kubota, Yanmar itp.)
Jeśli masz zamiar poprzestać na tym to ta maszyna jest i tak za słaba, nie wspominając o jakości wykonania. Nówka glebogryzarka z niezależnym napędem za 3 kPLN to nie może być nic dobrego :lol:
Były już podobne tematy, np. tu: sprzet-do-wina/ci-gnik-jednoosiowy-t15150.html

PostNapisane: czwartek, 11 maja 2023, 07:10 
przedszkolak
przedszkolak

znalazłem jeszcze cos takiego

https://allegro.pl/oferta/glebogryzarka ... rwQAvD_BwE

generalnie jest w planach 1.5 do 1.8 ha ale to pieśń przyszłości (3lata) w miedzy czasie bede sie rozglądał za jakims ciągnikiem sadowniczym ogrodniczym ale poki co potrzebuje czegoś do ogarniania tego co mam

PostNapisane: piątek, 12 maja 2023, 16:08 
mistrz
mistrz

Misza napisał(a):
Jeśli zamierzasz docelowo uprawiać większy areał to od razu celuj w używany ciągniczek dwuosiowy (Kubota, Yanmar itp.)
Jeśli masz zamiar poprzestać na tym to ta maszyna jest i tak za słaba, nie wspominając o jakości wykonania. Nówka glebogryzarka z niezależnym napędem za 3 kPLN to nie może być nic dobrego :lol:

Jako że od pięciu lat wykorzystujemy na naszej działce wspomniane urządzenie za 3k, tylko kupowane jako Hortmasz, mogę odpowiedzieć krótko, nie masz Mietku racji.
15 arów jest nią regularnie obrabiane. Oprócz wymiana oleju, jednokrotnej wymiany świecy oraz naprawienia kabla od wyłącznika zapłonu (ale to była sądząc po śladach robota gryzoni),
nic się z nią innego nie działo. Lejesz paliwo i robi robotę.
Oczywiście nie jest ideałem. Podany przez Ciebie drugi link do Hortmasza pokazuje, że maszyna rozwija się w dobrym kierunku.
Regulowana kierownica, metalowe przeniesienie napędu (mój paskowy daje radę), przeciwbieżne ostrza glebogryzarki na pewno poprawiają komfort i jakość pracy.
Niestety tego rodzaju opcje 5 lat temu nie były dostępne w tego typu urządzeniach. Były oferowane w urządzeniach na zdecydowanie innych pułapie kosztowym.
Wracając do Twojego pytania. Jeśli masz plan powiększania areału do ponad hektara, tak jak napisał Mietek tylko traktorek 2 osiowy.
Jeśli obecny areał ma być docelowym, ulepszony Hortmasz w zupełności wystarczy.

PostNapisane: sobota, 13 maja 2023, 09:58 
Ekspert
Ekspert

Niezależnie od prowadzonej tu dyskusji po przeglądzie ofert i ocenach pracy w necie nabyłem aktualny model hortmasz x520. Na mój areał winnicy powinno wystarczyć. Jak się to będzie sprawować poinformuję. Do uprawy na szkółkę dysponuję dostępem do znacznie poważniejszego sprzętu typu John Deere czy Zetor Forterra z odpowiednim osprzętem, to w ogrodzie który jest ogrodzony i niczym innym się tam nie wjedze taka glebogryzarka z napędem będzie w sam raz. Spędzanie czasu z motyką na winnicy już mi się znudziło a przy tym pogłowie nornic powinno trochę spaść.

Wysłane z mojego M2011K2G przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: poniedziałek, 29 maja 2023, 13:38 
przedszkolak
przedszkolak

osobiście wybrałem model hgs x620n zobaczymy co to warte
https://allegro.pl/oferta/glebogryzarka ... 1804633136

-- poniedziałek, 29 maja 2023, 14:38 --

No dobra udało mi sie pierwszy raz tego użyć
co moge powiedzieć ewideteie moc jest, nie ma problemu nawet z dosc twarda gleba, nie mam pewności jak z trwaloscia, ale do plewienia nadaje sie na spokojnie

Obrazek

PostNapisane: piątek, 2 czerwca 2023, 09:15 
przedszkolak
przedszkolak

Ja posiadam takiego Hortmasza czwarty sezon.
Glebogryzarka nie spełniła do końca moich oczekiwań co do zwalczania chwastów, perz to nawet rozmnaża tnąc kłącza.
Ciężka jest, obciąża kręgosłup.
W zeszłym sezonie odpuściłem sobie częste glebogryzarkowanie. Przejechałem 2x wiosną po wysianiu nawozu. W tym roku z powodu innych zajęć jeszcze nie używana.
U mnie bez awarii. Jedyny problem jaki zauważyłem to dostawanie się nawiniętych elementów roślinnych np kłączy perzu lub dłuższej trawy pod uszczelniacz i wyciek oleju.
Jeśli macie perz, nie rozdrobnioną trawę, sznurki w ziemi to się to nawija na oś w trakcie pracy. Do usuwania najlepszy jest ostry sierpak.

PostNapisane: piątek, 2 czerwca 2023, 17:19 
mistrz
mistrz

xgargamelx napisał(a):
Ja posiadam takiego Hortmasza czwarty sezon.
Glebogryzarka nie spełniła do końca moich oczekiwań co do zwalczania chwastów, perz to nawet rozmnaża tnąc kłącza.
Ciężka jest, obciąża kręgosłup.
W zeszłym sezonie odpuściłem sobie częste glebogryzarkowanie. Przejechałem 2x wiosną po wysianiu nawozu. W tym roku z powodu innych zajęć jeszcze nie używana.
U mnie bez awarii. Jedyny problem jaki zauważyłem to dostawanie się nawiniętych elementów roślinnych np kłączy perzu lub dłuższej trawy pod uszczelniacz i wyciek oleju.
Jeśli macie perz, nie rozdrobnioną trawę, sznurki w ziemi to się to nawija na oś w trakcie pracy. Do usuwania najlepszy jest ostry sierpak.

Zależy na co się nastawiamy, jeśli chodzi o sprzęt. Glebogryzarka jest bodaj najgorszą metodą usuwania chwastów z kłączami. Akurat z perzem walkę rozpocząłem sezon przed sadzeniem - używając wg kolejności: kultywatora, brony, kultywatora, następnię ręcznie widły amerykańskie i grabie.
W II roku perz w 90% nie występuje, resztki wyciągam ręcznie palcami. Można też w obecnej fazie co i raz przejechać glebogryzarką, ale zbyt częste zabiegi przyspieszają erozję gleby.
Mam Hortmasz od zeszłego sezonu - model niższy niż u Piotra, ale jak na moje potrzeby starcza - w zupełności.

PostNapisane: sobota, 10 czerwca 2023, 19:00 
Ekspert
Ekspert

Przetestowałem dziś dokładniej mojego Hortmasza w ramach docierania. Szerokość zmniejszyłem do 40 cm. Rotacja wsteczna.
Na szkółce i na plantacji podkładek w szczerym polu na ziemi regularnie uprawianej gdzie jest równo spisuje się znakomicie. Mocy jest wręcz nadmiar. Efekt jak trzeba, chyba jakieś nowe nasadzenia w polu trzeba uskutecznić
Nawet mam już kandydatów
W ogrodzie na głównej części uprawy gdzie są wertepy i trzeba najpierw teren wyrównać i rozmiękczyć jest trudniej, gdyż więcej trzeba manipulować sprzętem. Ale da się. Jest ok.

PostNapisane: sobota, 10 czerwca 2023, 23:00 
Kiper
Kiper

RobertR to jest maszyna mega mocna. Ale dla lepszego komfortu operatora polecam zabiegi agralne po jakimś konkretnym deszczu. Wtedy to Ona wchodzi w ziemie jak nóż w masło.

PostNapisane: niedziela, 11 czerwca 2023, 09:56 
Ekspert
Ekspert

Wilgoci i deszczu tej zimnej wiosny nie brakuje.

Strefa czasowa: UTC + 1