Teraz jest piątek, 25 kwietnia 2025, 09:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 17 października 2011, 21:06 
Ekspert
Ekspert

Wpisz:Warka ,glebogryzarka podkoronowa . MCMS . Są tam zdjęcia i opis . Zbyszek ps obiecałem swoje zdjecia ale to mi pewnie ''zejdzie ''chwile ,a jak chcesz zobaczyć chwastownik Huberta wejdź na forum winiarzy podkarpacia

PostNapisane: wtorek, 18 października 2011, 19:16 
Ekspert
Ekspert

Dzisiaj dalszy ciąg walki z drutem. Doszłem do wniosku ze fabrycznie wmontowana osłona ok
oło dwóch centów stali dospawane z dolnej[ miedzy obsypnikiem a obudową] częsci zapobiegłaby temu przypadkowi [ albo nie mieli takich zgłoszeń albo maja to w d...].W sumie niezły pasztet .Zbyszek

PostNapisane: czwartek, 20 października 2011, 15:59 
Ekspert
Ekspert

Usunąłem dzisiaj drut . Pisze o takiej niby mało ważnej czynności zajęło to jednak [ pierwszy raz ] około godziny lub więcej , czyli dniówka w polu [ doliczając czas na odpiecie,zapięcie , przerwy itd].Nie mówiąc ze straciłem ze dwie godziny na próbie wydłubania , bez efektu .Należało odkręcić cztery śruby wyjąć wał z nozami, zdjąć drut[ sam wprawie wypadł] i zmontować ponownie.Nie było problemów , poszło gładko . Polecam ta maszynę jest warta ceny nawet z tymi paroma błedami . Aha ,ziemia w osłonie wału jest prawie nie do usunięcia , wcale mi to nie przeszkadza . Zbyszek

PostNapisane: wtorek, 19 czerwca 2012, 20:22 
Ekspert
Ekspert

Ja walczę nadal tym swoim jednoosiowym forshrittem.
Dobra pielęgnacja rzędów nie jest taka prosta - glebogryzarka mieli ziemię na proszek, plewnik tylko podcina korzenie chwastom, kultywator próbuje wyrywać ale ze średnim skutkiem.
Teraz próbuję krzyżówki plewnika z kultywatorem - to znowu jest zbyt gęsty i zabija się chwastami.
Tak źle i tak niedobrze.
Nie ma ktoś na sprzedaż dwóch-trzech talerzy od starej talerzówki?

PostNapisane: wtorek, 19 czerwca 2012, 22:52 
czeladnik
czeladnik

Znalazłem coś takiego na allegro ,ale nie wiem czy to drogo czy tanio http://allegro.pl/talerz-gladki-560-mm- ... 85244.html

PostNapisane: wtorek, 19 czerwca 2012, 23:02 
Ekspert
Ekspert

Ja to też znalazłem - ale to by pasowało razem z mocowaniami. Zapytam w lokalnym warsztacie rolniczym - może mi takie dorobią - najlepiej ustawiane w tryb "do krzaka" i "od krzaka" (przydatne przy rozgarnianiu zimowej okrywy.
Coś co mnie martwi po obejrzeniu filmików na youtoube to - aby talerze działały, potrzebna jest nieco większa prędkość - a to nie służy precyzji.
(już sobie wyciąłem jedną dwuletnią sadzonkę regenta)

PostNapisane: wtorek, 18 września 2012, 14:07 
mistrz
mistrz

Odświerzam temat pielnika, czy ktoś zna namiary gdzie można kupić takie urządzenie ?

PostNapisane: wtorek, 18 września 2012, 23:17 
czeladnik
czeladnik

Byłem ostatnio w sprawie glebogryzarki pod koronowej w sklepie Winiarz w Zielonej Górze. Sklep takowe oferuje, ale nie jest to gotowy sprzęt ze podjeżdżasz ładujesz na busa i do domu, a ręczna robota jednego z rzemieślników z okolicy.Glebogryzarkę zamawia się pod konkretny traktor i uchwyt z przodu traktora ( bo tam jest mocowana ). Wejdź na stronę winiarz.pl to sobie zdjęcia pooglądasz i zobaczysz szczegóły. A tak wygląda to czego szukamy tylko cena zbyt wysoka jak na nasze warunki http://otomoto.pl/glebogryzarka-sadowni ... 16750.html

PostNapisane: środa, 19 września 2012, 08:45 
mistrz
mistrz

Ta oferta winiarza całkiem fajna. Dzięki.

PostNapisane: czwartek, 20 września 2012, 15:48 
mistrz
mistrz

No no nawet nie wiedziałem że są takie cuda do winnicy, że do sadu to tak ale że do winnicy jeszcze lepsze...
Powiem Wam tak:
drzewka np. czereśnie sadzi się w rzędach co 2 metry a rząd od rzędu jest 4 metry i te sadownicze glebogryzarki rozdrabniają glebę 50-80 cm od rzędu z jednej i z drugiej strony nie ruszają jednak tego co jest między drzewami czyli mniej więcej ok 10-20 cm szerokości zostaje nieruszona (to co jest między jedną sadzonką a drugą.) Dodatkowo glebogryzarki sadownicze są robione do sadu gdzie odległość rzędów jest większa niż odległość rzędów w winnicy i ciągnik z taką maszyną po prostu się nie zmieści chyba że rząd od rzędu jest w odległości min. 3 metrów. Glebogryzarki sadownicze wg. mnie nie będą spełniać swej roli, ale za to takie specjalne glebogryzarki do winnicy są bardziej dokładne i pielą także to co jest od krzaczka do krzaczka.
Na tym filmiku jest glebogryzarka sadownicza zobaczcie od 45 sekundy jak robi rządek z drugiej strony widać ile zostało nie ruszonej ziemi między drzewkami.
http://www.mcms.pl/index.php?option=com ... 46&lang=pl
Nie wiem jak wygląda wpływ tych maszyn na system korzeniowy czy nie jest po prostu podniszczany przez nie?
PS: ktoś wspomniał że przydało by się jeszcze podpiąć opryskiwacz do takiej glebogryzarki, ja widziałem jak w Niemczech w sadzie podpina się opryskiwacz do kosiarki bijakowej, ale tam maja piękne sady trawniki w sadach lepsze niż u mnie w ogrodzie :D
Co do tego aby trawę skoszoną zaraz coś rzucało w rzędy dlaczego nie? można zmontować kawałek zgrabiarki do trawy coś wykombinować i już wszystko mamy, w końcu Polak potrafi ;-)

PostNapisane: czwartek, 20 września 2012, 18:20 
Kiper
Kiper

Jest też coś takiego: http://www.youtube.com/watch?v=1ffmAyo0KEU&feature=related. Kupienie gotowego to podejrzewam koszt ok 8k zł, ale od biedy dałoby się to zrobić samemu, oczywiście jeżeli ktoś posiada więcej sprzętu niż młotek i klucze.

PostNapisane: czwartek, 20 września 2012, 18:41 
mistrz
mistrz

pewnie że by się dało zrobić samemu , znajomy sam robi różne maszyny, wystarczy mieć chęci trochę potrzebnych narzędzi no i co najważniejsze umysł inżynieryjny, czyli trzeba wiedzieć myśleć jak to wszystko zrobić.

PostNapisane: wtorek, 13 listopada 2012, 00:36 
mistrz
mistrz

Canin napisał(a):
Ja walczę nadal tym swoim jednoosiowym forshrittem.

Jaki jest rezultat tej walki z tą maszyną?Ja swojego sprzedałem po kilkunastoletniej walce.Uznałem,że remont przeniesienia napędu już się nie opłaca.Dla nie znających tego sprzętu.Jest to Simson w wersji ogrodniczej.

PostNapisane: sobota, 7 września 2013, 20:10 
Ekspert
Ekspert

Połączyłem posiadane rupiecie w plewnik do pielenia rzędów (na razie jeszcze nie pomiędzy krzakami). Jest to standardowy plewnik Forsrita jednosiowego podpięty pod belkę poprzeczną (regulowane rozsuwanie) za Kubotą.
Belka jest uniwersalna i służy do kilku rzeczy - można do niej podpiąć zamiast plewnika pług i ma służyć do okrywania i odkrywania (po przełożeniu pługa na drugą stronę) winorośli, i innych narzędzi jakie mi przyjdą do głowy.

Wczoraj miałem okazję wypróbować ten zestaw - i nie jestem zachwycony.
- odkrywanie pługiem średnio się sprawdza - albo idzie za głęboko albo za płytko
- okrywanie idzie świetnie (akurat nic nie okrywałem, ale robiłem wał pod sadzonki na folii)
- plewnik jak jest równi działa dobrze ale do odkrywania się nie nadaje (niewiele odkrywa)

Aby równo jeździć musiałem sobie z przodu założyć drut sprężynujący na szerokość plewnika aby pokazywał w jakiej jestem odległości od rzędów - inaczej ciężko wymierzyć. A i tak jak się za bardzo właduję miedzy krzaki to jedyne wyjście zważyć belkę bo inaczej się nie da wyjechać, ani do przodu, ani do tyłu.
Straty - jeden urwany Regent (nauka kosztuje)

Ale chyba będę musiał zrobić hydrauliczne rozsuwanie tego plewnika na czujniki rzędów (a może dwa na dwie strony równocześnie?)

Załączniki:
20130425_193652_mini.jpg
20130425_193652_mini.jpg [ 78.16 KiB | Przeglądane 2015 razy ]

PostNapisane: sobota, 7 września 2013, 20:23 
Ekspert
Ekspert

A to dorobiona wąska talerzówka z dwóch talerzy - zastosowanie:
1) przysypywanie zmulczowanej koniczyny z międzyrzędzi
2) przysypywanie nawozów, wapna, dolomitu - co tam trzeba
3) odkrywanie po zimie (po przełożeniu talerzówki na lewą stronę belki nosnej)
do okrywania na zimę lepszy jest pług który też montuję na tej belce.

Tu w trakcie przygotowań terenu do nowych nasadzeń.

Załączniki:
2013-09-04 16.16.25_mini.jpg
2013-09-04 16.16.25_mini.jpg [ 91.9 KiB | Przeglądane 2011 razy ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1