Teraz jest piątek, 25 kwietnia 2025, 15:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 lutego 2010, 21:43 
Kiper
Kiper

No to MAF gratulacje! Dobry sprzęt, tylko posprawdzaj oleje i filtry przed robotą.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 lutego 2010, 09:45 
Kiper
Kiper

Cytuj:
Glebogeyzarka

brzmi tak samo jak glebogayzarka ;-)

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 lutego 2010, 09:54 
mistrz
mistrz

dr Freud by sie zastanowił :)

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 lutego 2010, 17:17 
przedszkolak
przedszkolak

Mam podobne ustrojstwo silnik 4KW produkcji węgierskiej i problem z odpaleniem .

PostNapisane: niedziela, 28 lutego 2010, 17:28 
przedszkolak
przedszkolak

Hej, glebogryzarka Vari jest fajna, jednakże na moją winniczkę cokolwiek za wąska jak na "obróbkę" ok. 1000 krzewów. Mimo iz mam 2 m pomiedzy rzedami (rzędów 20 po 50m każdy)- musialem sie niezle nachodzic :-( Z pozostałych przstawek - to raczej na większym areale trudno skorzystać (są raczej przeznaczone do malutkiego przydomowego zagonu warzywnego). Używałem tylko przyczepki i jednoskibowego pługa - kiedy jesienią trzeba było zabezpieczyć winorośl. W ubiegłym roku kupiłem takie w niemieckiej winnicy urządzonko firmy Agria 6000 z glebogryzarką 90cm (175cm pojemnosci i ok. 8KM) i specjalną kosiarko-rozdrabniarką do winnicy (kosiarko-rozdrabniarkę - tylko w gorszym stanie - można zobaczyć tutaj:
http://www.allegro.pl/item925977544_kos ... elaca.html
Czas przejazdu glebogryzarką skrócił mi się o 40% bo mogłem pracować na szybszym biegu i prawie o 50% szerszym i mocniejszym urządzeniem. Sprzęt naprawdę godny polecenia.
W tym roku niestety muszę pomyśleć o ciągniku - zwiększył mi się areał pola uprawnego a z moją Agrią i Vari będę się żegnał - pewnie na Allegro :-(
Jak będzie ktoś miał pytania dotyczące Vari lub Agria - służę pomocą.

PostNapisane: niedziela, 28 lutego 2010, 18:08 
Ekspert
Ekspert

Jak będziesz się ich pozbywał, daj znać na forum.
Wiele osób mogło by być zainteresowanych.
Swoją drogą sam mam nie daleko.

PostNapisane: niedziela, 28 lutego 2010, 18:41 
przedszkolak
przedszkolak

Myślę, iż w tym tygodniu (pn-wt) wyjaśni mi się, czy kredycik na staruszka ( tj. ciągnik) zostanie mi przyznany :-) Jezeli będę tym szczęśliwcem - napewno o tym fakcie forumowiczów poinformuję a i od razu wystawię do sprzedaży obecny sprzęt.

Ps. Czy ktoś z forumowiczów ma winnicę w okolicy Ryglic/Zalasowej/Tarnowa? Chętnie powymieniam uwagi, spostrzezenia itp.

PostNapisane: poniedziałek, 1 marca 2010, 14:25 
mistrz
mistrz

Tireks- glebogryzarke Vari miales chyba te waska, prawda? Bo moja ma ponad metr. Może dlatego tyle Ci to zajmowało

Do vari masz przedkladnie 316 czy tylko 317? Ja poszukuje samej 316 i nigdzie nie mogę znaleźć

PostNapisane: poniedziałek, 1 marca 2010, 22:58 
przedszkolak
przedszkolak

Glebogryzarka rzeczywiscie byla ok. 60cm-70cm. Co do skrzyni to ja mam zestaw z inna przekladnia tj. (2+1R biegi) Vari T-20A z silnikiem Jikov.
Jak będzie trochę cieplej - wyciągnę z garażu i mogę zrobić fotki.
Generalnie to sprzęt bardzo wytrzymały i oszczędny, jednakże trzeba zwracać uwagę, aby nie zniszczyć sprzęgła - które nie jest tanie.

PostNapisane: poniedziałek, 1 marca 2010, 23:45 
mistrz
mistrz

Ja mam 2 biegi szosowe, 1 roboczy (wtedy ciągnik się trzęsie i powolutku człapie) i wsteczny. Mam na myśli jednak skrzynie z WOM na przód. Taką lżejszą do kosiarki listwowej, frezarki do śniegu itd.

PostNapisane: wtorek, 2 marca 2010, 21:14 
przedszkolak
przedszkolak

Niestety, ale nie uzywalem tej skrzyni (widzialem tylko opisy na necie).
Jezeli bedziesz chcial, moge ew. zapytac znajomego od ktorego kupowalem Vari. Dobry fachowiec, sprzedaje sprzęt po prawdziwym remoncie ale nie ma najtanszego sprzętu i z niego jest strasza gaduła .
PS.
Właśnie dostałem emilka od mojego dostawcy - w czwartek przyjezdza moja Kubotka!!!!!! :-))))))) Takie małe coś - a tak cieszy :-)))))

PostNapisane: wtorek, 2 marca 2010, 21:35 
Ekspert
Ekspert

Jeśli można wiedzieć to jakie kubotki (które modele)są teraz na topie do winnic?

PostNapisane: wtorek, 2 marca 2010, 21:52 
przedszkolak
przedszkolak

Nic nowego nie odkrywam - wybralem B7001. Powinna w zupelnosci wystarczyc i do winnicy i do innych prac na duuuzej dzialce. Pochwale sie niedlugo fotami mojej nowej "kosiarko-glebogryzarki" :-)))

PostNapisane: czwartek, 4 marca 2010, 19:13 
przedszkolak
przedszkolak

Nie chcę zakładać nowego tematu a mam problem ze znalezieniem solidnego i uczciwego serwisu sprzętu ogrodniczego w mojej okolicy typu:
glebogryzarka, kosiarka do trawy, kosa i piła spalinowa. Nie mam czasu na wykonanie przeglądów przed sezonem, a lubię mieć pewność, że sprzęt mnie nie zawiedzie. Nie polecam firmy z ul. Makuszyńskiego głównie za ich nieterminowość oraz niefachowość.

Wino pite z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach.

http://www.winogrona.org/index.php?title=Użytkownik:Lestan

PostNapisane: czwartek, 4 marca 2010, 21:51 
przedszkolak
przedszkolak

witam wszystkich,

Mam do sprzedania ciągnik jednoosiowy firmy Vari (Terra Vari) z silnikiem dwusuwowym, jednocylindrowym ze skrzynią przekładniowa T20 (2 biegi przód + 1 wsteczny)
Sprzęt wyceniam na 2200 zł.

Komplet zawiera: glebogryzarkę, pług jednoskibowy, obciążnik, zapasową nową oponę, dodatkowe kompletne nowe sprzęgło. Wszystkie elementy w zestawie są sprawne. Dodatkowo (o ile ktoś się orientuje) w moim egzemplarzu przekonstruowany został zaczep do montażu osprzętu w ten sposób, że przy zmianie przeznaczenia np. z jazdy szosowej na terenową (np. potrzebujemy największej mocy do ciągnięcia przyczepy-a taką uzyskuje się na wstecznym biegu) nie trzeba juz odkręcać i obracać uchwytu do obciążnika. Obecnie wystarczy obrócić silnik o 180 stopni i przełożyć uchwyt, obciążnik (mocowany na bolcach). Czas zamiany ok. 3 minuty (bez tego rozwiązania: 15-20minut).

Ciągniczek (po zakupie) miał zrobiony generalny remont i jest na oryginalnych częściach (od dystrybutora Vari) - był przygotowywany do mojego użytku - żadnych kompromisów. U mnie pracował dwa sezony (czerwiec-październik, łącznie około 20- 25 motogodzin) - głównie jako przewóz narzędzi na winnicę z parkingu (niestety nie mam utwardzonej drogi dojazdowej dla samochodu osobowego). Sprzęgło jest sprawne - według mojej oceny - w 70-80% co można będzie łatwo porównać, gdyż w cenie oddaję zapasowe, kompletne oryginalne nowe sprzęgło (wartość ok. 200 zł). Jedyny ostatnio (jesienią) zauważony problem - to niewielki wyciek paliwa z okolicy podłączenia wężyka paliwa do gaźnika.
Sprzedaję go, gdyż zakupiłem ciągnik.
Po sezonie (wciąż) ciągnik "stacjonuje" w Olkuszu. Jest nie używany. W sezonie zostaje przewożony w okolice Tarnowa - tam też mogę go ew. dowieźć dla kupującego.

Dla zainteresowanych prześlę na e-mail (będę je robił dopiero w sobotę).

PS.

Posiadam również do sprzedaży solidną i mocną niemiecką kosiarko-rozdrabniarkę do winnicy, sadu czy nieużytki (AGRIA 6000) wraz glebogryzarką -aktualnie na allegro jest wystawiony taki model: http://www.allegro.pl/item943934272_kos ... elaca.html
Więcej info - na życzenie

Za kilka dni wystawię sprzęt na allegro.

Pozdrawiam

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1