Teraz jest niedziela, 6 lipca 2025, 19:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 10 stycznia 2006, 09:16 
Ekspert
Ekspert

Witaj!

Nikopol leży w rejonie Zaporoża, a zatem spory kawałek od nas. Ja na razie zamierzam się dowiedzieć przede wszystkim o rozstawie krzaków - będę sadził sporo krzaków na wiosnę i chciałbym już posadzić pod kątem technologii uprawy tego gościa - na razie po prostu nie wiem o co dokładnie chodzi. I będę się chciał skontaktować za pośrednictwem p.Bogdana.
Ale w lecie zamierzam odwiedzić gościa osobiście. Jak mi się uda to trochę winniczek zwiedzę.

Pozdrawiam
Zdzich

PostNapisane: wtorek, 10 stycznia 2006, 23:30 
Kiper
Kiper

[quote="Alden"]Motylkowe na azot i poprawę struktury gleby - normalne.Ale chodzi mi o zmniejszenie ilości liści na krzewach winnych,bo taki jest też cel wysiewu nasion np.gorczycy.Zob. Jancis Robinson -"Kurs wiedzy o winie",str.288
U mnie rośnie trawa nie wiem jaka, ale chyba trawnikowa. A zmiejszenia liści na krzewach winnych następuje albo w związku z tą trawą, albo samorzutnie już pod koniec września.

PostNapisane: środa, 11 stycznia 2006, 15:10 
Ekspert
Ekspert

Zbigu!!!!!!!!.....aaaaaaa rób co chcesz!!!!!!

PostNapisane: sobota, 14 stycznia 2006, 00:15 
mistrz
mistrz

Ten pomysł ze słupkami z wierzby nie dawał mi spać. I wymyśliłem cos genialnego. Swój hektar podzielę na 4 części.Na każdej posadzę odpowiednio:Jabłonie,śliwy,czereśnie i grusze. A przy każdym drzewku krzew winorośli.Ok.5 tys.drzewek i 5 tys.winorośli. A na jesieni - 20 ton owoców różnych i 20 ton winogron!!!! I wierzba przy moim pomyśle to mały pikuś!!! Dwa w jednym!!! Myślę nadal : Jak zrobić trzy w jednym. Chodzą mi po głowie orzeszki ziemne....Oczywiście w symbiozie z winoroślą,jabłonią,gruszą,śliwą i czereśnia....

PostNapisane: sobota, 14 stycznia 2006, 20:55 
alden nie pękaj :guma cięka a nie pęka: na wiosne zakładam 15 arową winnicę i zgadnij co będzie pomiędzy winoroślami ???
czytam że masz za małą rure aby sobie wyobrazić coć niezwykłego nie bój nic jak będę sadził winogrona zróbię zdjęcia a na jesień zaproszę wszystkich do siebie co prawda drzewka/słupki jeszcze nie wyrosną ale ...
będzie fajnie
czasami myśle że za mało w was radości więc głowa do góry
optymizm
miłość
rock'e,roll
jurek
muzyka
wośp
trawka
wóda
ave
zbigu

i SWEET NOISE

PostNapisane: niedziela, 15 stycznia 2006, 09:32 
Ekspert
Ekspert

Czy ktoś może tego kolegę wyłączyć!!!

PostNapisane: niedziela, 15 stycznia 2006, 10:23 
mistrz
mistrz

Dajcie spokój, bez zbiga..nie uśmiechalibyście się :D , albo nie denerwowali :evil: ....

A

PostNapisane: niedziela, 15 stycznia 2006, 15:27 
Ekspert
Ekspert

Masz chyba rację trochę kabaretu na forum się przyda.
Nasz sejm przy Zbigu to pikuś!

PostNapisane: piątek, 12 października 2007, 23:31 
mistrz
mistrz

[quote="zdzicholo"]Witaj!

Nikopol leży w rejonie Zaporoża, a zatem spory kawałek od nas. Ja na razie zamierzam się dowiedzieć przede wszystkim o rozstawie krzaków - będę sadził sporo krzaków na wiosnę i chciałbym już posadzić pod kątem technologii uprawy tego gościa - na razie po prostu nie wiem o co dokładnie chodzi. I będę się chciał skontaktować za pośrednictwem p.Bogdana.
Ale w lecie zamierzam odwiedzić gościa osobiście. Jak mi się uda to trochę winniczek zwiedzę.

Pozdrawiam
Zdzich

Odgrzebałem stary wątek, bardzo mnie zaciekawił, więc mam pytanie do Zdzicha:
Czy udało Ci się coś dowiedzieć na temat technologii uprawy tego gościa z Nikopolu?

Pozdrawiam

Sławek

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 13 października 2007, 06:22 
Kiper
Kiper

Wracając do tematu to uważam, że najlepsza jest wierzba energetyczna i druty miedziane. Po trzech latach można takie słupki użyć jako opał a przetopioną miedź sprzedać w punkcie skupu złomu. Cena metali kolorowych ponownie rośnie. Czysty zysk. Przy okazji może okazać się zupełnie niewrażliwy na wiosenne przymrozki czy przemarzanie zimowe a nawet ataki mączniaków
Włodekj

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 października 2007, 05:20 
mistrz
mistrz

Pytanie do zbiga:

Jak duże masz już wierzbo-słupki ;-)

Pozdrawiam

Sławek

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 października 2007, 22:14 
Kiper
Kiper

Wracając do tematu dobrze byłoby w pewnym momencie taką wierzbę zasuszyć, przynajmniej częściowo, przez np. częściowe okorowanie, co spowolniłoby jej przyrost w szerz, wzdłuż oraz masy zielonej.

ps. wody niech pobierają ile chcą, lecz w obawie zacienienia należałoby przeprowadzać regularne i rygorystyczne cięcie przez cały sezon wegetacyjny

sosny posiadają korzeń palowy wobec czego, więcej pokarmu dla jagódek i daje się je prowadzić/wykorzystuję je w ogrodzie na pojedyncze krzewy winorośli-wystarczy golić z przyrostów gałęzie/

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 października 2007, 08:48 
hahaha
ciągle ten pomysł chodzi mi po głowie. kto wie ? mam miejsce ok 2a gdzie można posadzić winorośle razem z drzewkami,

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 października 2007, 15:18 
przedszkolak
przedszkolak

Lokalizacja: Warszawa, ale winnica w Jasieniu Brzeskim -Ma³opolska
[quote="wlodekj"]Wracając do tematu to uważam, że najlepsza jest wierzba energetyczna i druty miedziane. Po trzech latach można takie słupki użyć jako opał a przetopioną miedź sprzedać w punkcie skupu złomu. Cena metali kolorowych ponownie rośnie. Czysty zysk. Przy okazji może okazać się zupełnie niewrażliwy na wiosenne przymrozki czy przemarzanie zimowe a nawet ataki mączniaków
Włodekj

Ja zamierzam posadzić wierzbę energetyczną jako osłonę od wiatru, i równocześnie źródło opału na zimę :) Weź pod uwage, jak szybko to rośnie... co rok (najdłużej co trzy lata) trzeba wycinac do zera... Między winoroślami to chyba nie jest dobry pomysł - każde drzewo ma koronę, która będzie zabierała światło winoroslom. To, oraz korzenie zabierające minerały i wodę, to moim zdaniem główne "ale" tego pomysłu.

Pozdrawiam,

Arek

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 października 2007, 20:32 
Ekspert
Ekspert

Wierzba energetyczna ma dużą wydajność, ale winorośl ma ponoć 1/3 tej mocy no chyba, że nasadzisz odmiany silnie rosnące jak jakieś Rondo, Dornfelder, Krystaly czy Sibera. O labruskach typu Lidia nie będę pisał bo to może swobodnie konkurować swoją wartością i siłą wzrostu z wierzbą :lol:

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1