Teraz jest środa, 7 stycznia 2026, 03:31

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 8 stycznia 2006, 16:35 
mistrz
mistrz

Na kwaterze przeznaczonej pod nasadzenia wysiewam gorzki łubin + gorczycę. Przyoruję jak maja ok 20- 30 cm.
W miedzyrzędziach wysiewam gorczycę.
W ten sposób azotuję alebę, zmniejszam ilość chwastów. Zielona biomasa poprawia strukturę gleby.

W tym roku w miedzyrzedziach posieję trawę. Za kilka lat planuję ja przeorać, wysiać motylkowe, dać obornik. I znów od początku.

Czyli co 3-4 lata taki jakby..." płodozmian poplonowy":)
A

PostNapisane: niedziela, 8 stycznia 2006, 17:17 
sadząc jakieś rośliny na tzn. poplon np> gorczyce , dostajemy w bardzo szybkim czasie dużo masy zielonej co za tym idzie dostajemy ekologiczny tani nawóz,często stosuje się to w rolnictwie po zbiorze plonu rozsiewając nasiona danych roślin razem z nawozami , póżną jesienią w zależności od warunków pogodowych mamy bardzo duży przyrosty, poza gorczycą sieje się jeszcze rośliny motylkowe który wiążą azot z powietrza,
niektóre rośliny odstraszają niektóre szkodniki, temat jest interesujący może ktoś rozwinie go szeżej może agnieszka która jest biologiem znajdzie chwilę czasu.
ave
zbigu

PostNapisane: niedziela, 8 stycznia 2006, 18:46 
mistrz
mistrz

Motylkowe na azot i poprawę struktury gleby - normalne.Ale chodzi mi o zmniejszenie ilości liści na krzewach winnych,bo taki jest też cel wysiewu nasion np.gorczycy.Zob. Jancis Robinson -"Kurs wiedzy o winie",str.288

PostNapisane: niedziela, 8 stycznia 2006, 19:22 
Kiper
Kiper

Woda nie jest wykorzystywana tylko do fotosyntezy, w tym procesie jest zużywany mniej niż 1% pobranej przez roślinę wody. Woda jest głównie transpirowana chłodząc blaszkę liściową i ,,napędzając transport ksylemowy''.
Gorczyca wsiewana jesienią nie da zbyt wielkiej ilości masy zielonej (krótki dzień i szybkie zakwitanie) ale zapobiega erozji i dodatkowo w pewnym stopniu działa przeciwko nicieniom.

Z drutami wynoszonymi przez wierzbę na wysokość 1 piętra to lekka przesada, wierzba jak każde inne drzewo nie na w pędach merystemów interkalarnych powodujących wzrost już zdrewniałych pędów. Wzrost (na wysokość) może zachodzić tylko w wierzchołkowej części pędu i dlatego drut założony na wysokości 1 m tam pozostanie a nie będzie unoszony do góry wraz z wiekiem drzewa. Inna sprawa z przyrostem na grubość, drut będzie się wrzynał w drzewo gdyż ono przyrasta na grubość.

Pozdrawiam,
Jacek

PS. Moim zdaniem wierzba do tego się zupełnie nie nadaje.

PostNapisane: niedziela, 8 stycznia 2006, 20:31 
przyrost na grubość jest wskazany bedzie się naciągać drut
jeśli chodzi o gorczyce to oczywiście im szybciej zostanie posiana tym więcej urośnie , jest to roślina która ma ogromny przyrost masy widziałem gorczycę posianą zaraz po żniwach (sierpień) która pod koniec jesieni miała 1,5metra wysokości,
ave
zbigu

PostNapisane: niedziela, 8 stycznia 2006, 20:56 
Ekspert
Ekspert

Zbigu..... osłabiają mnie Twoje pomysły.
Pomysł ze "żywymi słupkami" ........katastrofa!!!!!
Co ty za brednie wymyślasz!!
Niedawno na forum była dyskusja o słupkach.
Koledzy mieli różne pomysły, ale raczej skupiali się nad sposobami zabezpieczenia drewna,rur i betonu przed upływem czasu.
Wejdź tam poczytaj i nie wymyślaj prochu co!!!!!!!

A wsiewanie motylkowych w międzyrzędzia to od wieków znane dobrodziejstwo.

PostNapisane: niedziela, 8 stycznia 2006, 21:45 
Kiper
Kiper

[quote="zbigu"]przyrost na grubość jest wskazany bedzie się naciągać drut
jeśli chodzi o gorczyce to oczywiście im szybciej zostanie posiana tym więcej urośnie , jest to roślina która ma ogromny przyrost masy widziałem gorczycę posianą zaraz po żniwach (sierpień) która pod koniec jesieni miała 1,5metra wysokości,
ave
zbigu

I po kilku latach wierzba złamie się bo drut ją zaobrączkuje. A co do gorczycy to może dorosnąć nawet do 2 m wysokosci a po przymrozku zrobi się 5 cm połamanych, pustych w środku łodyg.

Krupianik zluzował to pojawił sie kolejny cudotfurca

PostNapisane: poniedziałek, 9 stycznia 2006, 08:46 
Leff, nie cztytałam tej książki, ale poszperam po księgarniach, ewentualnie antykwariatach.
Na nicienie dobra jest jeszcze aksamitka.

A

PostNapisane: poniedziałek, 9 stycznia 2006, 08:48 
mistrz
mistrz

Gość to ja:):) zapomniałam się zalogować...jak zwykle!!

A

PostNapisane: poniedziałek, 9 stycznia 2006, 08:49 
Kiper
Kiper

To nie byłem ja tylko Alden, ja też tej książki nie znam.

J

PostNapisane: poniedziałek, 9 stycznia 2006, 16:40 
mistrz
mistrz

OK Alden nie mam tej książki. I nie dziwcie się, że znów się pomyliłam w imionach lub nickach. To u mnie constans:(:(

A

Ostatnio edytowano poniedziałek, 9 stycznia 2006, 20:48 przez agniq1, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: poniedziałek, 9 stycznia 2006, 20:40 
mistrz
mistrz

Ja też nie miałbym,gcyby nie Gwiazdka czy też Święty Mikołaj>Chętnie udostępniłbym ci, innym chętnym też, ale na razie nie wiem,jak to zrobić.Krótką recenzję możesz zobaczyć:http://www.alejawin.pl/alejawin/

PostNapisane: poniedziałek, 9 stycznia 2006, 20:57 
widzisz heavty nie chciałbym być nieuprzejmy ale w skrucie wyjaśnie ci coś
zawsze można podzielić ludzi na kilka katregori kiedyś ważnym argumentem był kolor skóry ,wyznanie , poźniej przynależność do jakieś organizacji i niby czsy się zmieniają ale...
dla mnie jedynym rzeczą która ma jakieś znaczenie (jednocześnie nie powoduje że ktoś jest gorszy czy lepszy) jest taka jedna piękna cecha
tą cechą jest wyobraźnia , niektórzy mają ja ale nie potrafią z niej kożystać inni jej nie mają, ostatnia grupa ludzi ta dla mnie najcenniejsza obdarzona jest niezwyklym zmysłem tworzenia nowych (niezrozumiałych dla większości) idei ,a szkoda, nie tródź się aby to zrozumieć ,
jeśli napisałem że możliwe jest posadzenie drzewek zamiast słupków to udowodnij mi że tego nie można zrobić , można znaleźć różne argumenty przeciw jak ostatni leffa że drut zaobrączkuje drzewko które się złamie ale w czym problem wystarczy dać pod drut szerszą opaskę tak jak robi się przywiązując drzewka do palików aby rosły prosto i po problemie i po to jest forum aby przewidzieć takie problemy ,: podobnie można zrobić wyciskarkę do soku która będzie działała na zasadzie ruchu obrotowego no ale jeśli ktoś nie poradzi sobie z wyobrażeniem tego to co? to nic .
może kiedyś ktoś taką wyciskarkę zrobi i coś komuś udowodni ale co z tego , można wymyślęć jeszcze wiele ciekawych rzeczy które spowodują że nasza winnica będzie wyjątkowa niepowtarzalna , nie każdy przeciesz potrzebuje zrobić coć zaskakującego zawsze można pójść do sklepu wydać kilkaset złotych na słupki , pójść do obi kupić dziesięciolitrową wyciskarkę do soku za 480zł (wrocław bielany) i wpożądku, heavy pytanie gdzie jest twoje miejsce, bo moje chyba już wszyscy wiedzą.(tak na koniec naprawdę nie męcz się jak nie masz do dodania czegoś na temat , szkoda twojego cennego czasu)
ave
zbigu

PostNapisane: poniedziałek, 9 stycznia 2006, 21:39 
Ekspert
Ekspert

No cóż zbigu - życze powodzenia w takim prowadzeniu winorośli.
Ja nie skorzystam z takiej porady z paru powodów.

Po pierwsze - zalezy mi na tym, aby winorośl zachowała jak najwięcej składników pokarmowych dla siebie - wszelkich intruzów w rzędach roślinek nie planuję

Po drugie - dotyczy to także pobierania wody przez intruzów

Po trzecie - jeżeli chodzi o wierzbę - mam nadzieję, że zdajecie sobie sprawę cóż to za żywotne drzewko - ja nie mam zamiaru marnotrawić czasu na obcinanie drzewka. w konsekwencji zostałoby ono wykopane - przecież kołek z wierzby dość szybko musi zostać wymieniony.

Po czwarte - zamierzam rusztowanie postawić za jednym zamachem i nie mam zamiaru bawić się w jakieś drzewka

Po piąte - niespecjalnie lubię eksperymentować - wolę zdać się na korzystanie z doświadczeń innych, zwłaszcza jeśli coś się sprawdza w praktyce. Przykład - zamierzam jak najszybciej dowiedzieć się co takiego stosuje w uprawie jeden winoogrodnik z Nikopola, że z 2 arów osiąga plon 2 ton deserówek. Jeżeli dałoby się osiągnąć u nas plon 50% tego co u niego to byłaby rewelacja, ale niech będzie nawet 1/4. Oczywiście chodzi o deserówki.

O tym winoogrodniku dowiedziałem się we Lwowie u p. Bogdana. Jak mi powiedział - gdy się o dowiedział o takim plonie to całą noc nie spał. Na drugi dzień przed wyjazdem czym prędzej jeszcze raz podjechał dowiedzieć się "sekretów" uprawy.

Pozdrawiam
Zdzich

PostNapisane: wtorek, 10 stycznia 2006, 06:35 
mistrz
mistrz

Gdzie ten Nikopol leży? Pojedziemy do tego goscia razem...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1