Teraz jest sobota, 17 stycznia 2026, 11:06

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 1 lipca 2015, 16:25 
Ekspert
Ekspert

Zodiak napisał(a):
Plik wychodzący (eksportowany) z Efento jest formatu *.*.csv. Na pewno czyta go i może być obrabiany w Excelu.

Jeżeli plik eksportowany z Efento jest formatu csv to może być obrabiany także programem RTemp.
Wtedy nie ma znaczenia czy ktoś korzysta z rejestratora dallas czy z rejestratora efento.
Publikacja danych sat i gddc na forum może być wspólna i identyczna.
Napisałem to, bo od ponad 2-ch lat około 20-tu użytkowników tego forum korzysta z rejestratorów firmy dallas i programu zliczającego RTemp.
Dobrze by było aby programy zliczające były kompatybilne.
Zbyszek

PostNapisane: środa, 1 lipca 2015, 16:36 
nowicjusz
nowicjusz

Zodiak napisał(a):
Plik wychodzący (eksportowany) z Efento jest formatu *.*.csv. Na pewno czyta go i może być obrabiany w Excelu.

Format csv to standard w przypadku zapisu danych w formie tabelarycznej. Dane mogą być zaimportowane i obrabiane w dowolnym programie do analizy i przetwarzania danych (np. MS Excel, OpenOffice Calc, R, Matlab, Statistica, itp.).

Zawsze jesteśmy otwarci na wszelkie propozycje zmian i udogodnień oprogramowania, zarówno aplikacji na Androida jak i oprogramowania samego rejestratora (chociaż tu akurat nie da się nic specjalnie ciekawego wymyślić;). Gdyby mieli Państwo jakieś uwagi to prosimy o wiadomość na forum albo maila.

PostNapisane: środa, 1 lipca 2015, 18:04 
Ekspert
Ekspert

Wygląda więc na to ,że nieważne z jakiego rejestratora będziemy korzystać, bo obróbka danych będzie podobna.
Ważne jest natomiast jak będziemy mierzyć temperaturę.
Efento proponuje profesjonalną radiacyjną osłonę czujnika temperatury , która w pełnym słońcu zapewnia odpowiednie warunki pomiaru (mam nadzieję?).
Przy pomiarach innym rejestratorem np pastylką dallas , termometrem z rejestratorem max/min itp taką obudowę musimy zakupić lub skonstruować ją sobie sami !
Zbyszek

PostNapisane: środa, 1 lipca 2015, 21:50 
nowicjusz
nowicjusz

zbyszekB napisał(a):
(...) Efento proponuje profesjonalną radiacyjną osłonę czujnika temperatury , która w pełnym słońcu zapewnia odpowiednie warunki pomiaru (mam nadzieję?).
Przy pomiarach innym rejestratorem np pastylką dallas , termometrem z rejestratorem max/min itp taką obudowę musimy zakupić lub skonstruować ją sobie sami !
Zbyszek

W tej chwili nie proponujemy takich osłon, te zdjęcia to własna konstrukcja pana Mirka. Obecnie testujemy kilka obudów IP65 wraz z osłonami radiacyjnymi i powinny się pojawić wkrótce w naszej ofercie - poinformujemy o tym na forum.
Pozdrawiamy,
ekipa Efento

PostNapisane: piątek, 3 lipca 2015, 09:52 
Ekspert
Ekspert

Potwierdzam. Osłona jest moja. Efento wersji bez sondy jest w obudowie którą możemy zakwalifikować jako prosta obsłona antyradiacyjna tylko musimy logger prawidłowo zainstalować tzn. otwory musza być na dole i górze tak aby zapewnić swobodny przepływ powietrza. W takim przypadku musimy logger jakoś osłonić od deszczy, ale jednocześnie zapewnić swobodny przepływ powietrza, bo nie jest przystosowany do pracy na zewnątrz.
Najlepsze są aktywne osłony np. taka firmy Davis półaktywna osłona anty radiacyjna
Niestety bardzo kosztowne, ale złota rączka jest w stanie zrobić coś takiego za ułamek ceny trzeba tylko chcieć. Największy problem to zasilanie. Zbyt mały akumulatorek i panel solarny może w zimie nie dać rady. W przypadku tej obudowy podobno nie daje rady.

PostNapisane: piątek, 3 lipca 2015, 14:46 
Ekspert
Ekspert

Powoli i systematycznie wszystko się wyjaśnia.
Jeżeli logger musimy jakoś tam osłonić od deszczy , no to w zasadzie wszystko sprowadza się do problemu z osłoną. Efento coś tam zapowiada z badaniami osłon . Poczekajmy na te badania i efekty tych badań. A póki co ? pastylka Dallas .
Też problem osłony, ale jak napisał Mirek ?..złota rączka jest w stanie zrobić coś takiego za ułamek ceny..?
Mirku,
na tym forum to sami winogrodnicy ?złotych rączek ? bardzo mało jak widać po wynikach publikowanych sat, bo wyniki sat 3600 i powyżej,to w szklarni albo : Hiszpanii, Gruzji itp
Zbyszek

PostNapisane: piątek, 3 lipca 2015, 15:19 
Ekspert
Ekspert

:D Gdyby gdzieś w Polsce było miejsce z SAT-em 3600 to bym się tam przeprowadził i posadził Saperavi. Niestety prawidłowość pomiaru jest kluczowa mamy w tej chwili duży wybór urządzeń i oprogramowania zostało tylko rzetelne mierzenie temperatury.

PostNapisane: sobota, 5 marca 2016, 21:36 
nowicjusz
nowicjusz

Bez informacji nt. rzeczywistych wartości SAT i GDDC trudno podejmować decyzję co do gatunku winorośli w konkretnej winnicy. Na rzeczywistą wartość SAT w danej lokalizacji ma wpływ dodatkowo wiele czynników takich jak: pochylenie terenu, osłony od wiatru, rodzaj gleby itp. To oczywiste. Pomiar temperatury jest absolutnie konieczny. Przykładem może być winnica UJ w Garlicy Murowanej pod Krakowem, dla której średni SAT na osłoniętym południowym zboczu wynosi 1119oC (W.Bosak-Winorośl i wino; str.29) a dla Krakowa tylko 877oC. A jakie są wartości graniczne? To trzeba wiedzieć. Dlatego wczoraj uruchomiłem dwa pomiary temperatury, przy założeniu że jeden będzie stały, a drugi w różnych miejscach w których mogę oczekiwać różnicy w temperaturze. Chcę po prostu zdefiniować najcieplejsze miejsca w mojej winnicy położonej na osłoniętym południowo zachodnim zboczu. Osłonkę na czujnik zrobiłem sam najtaniej jak umiałem (ok. 20zł).
Wszystko zaczęło się od Feteasca Neagra, na którą ?zachorowałem? po wypiciu wina na Enoexpo w Krakowie w 2014 roku. Było to jedno z najlepszych win jakie kiedykolwiek wypiłem w życiu. Jedynym wątpliwym parametrem to termin dojrzewania. Wszystko co można zrobić to użyć podkładki przyspieszającej dojrzewanie oraz ulokować winorośl w najlepszym miejscu w winnicy. To najlepsze miejsce można jeszcze podrasować.
Mam do dyspozycji dwa klony FN oraz podkładkę 3309C. Termin dojrzewania FN wg literatury - kilka dni przed Merlotem. Czy mam szansę? Oto jest pytanie. Po jednym dniu stwierdziłem różnicę temperatur góra/dół na odcinku 100m = 0,5oC.
Kiedyś Daniel (DW) słusznie zachęcał do wysiłków aby stworzyć coś godnego polskich ambicji dla polskich warunków klimatycznych. To niestety trwa. Adaptacja jest znacznie szybsza.

Pozdrawiam
Zbyszek Zobek
Winnica Dosłońce k/Racławic

Załączniki:
SAT.pdf [193.53 KiB]
Pobrane 590 razy

PostNapisane: środa, 9 marca 2016, 09:55 
Ekspert
Ekspert

Skusiłem się i także dołączyłem do grona posiadaczy Efento Logger. Pierwszy czujnik już zamontowałem na drugi robi się profesjonalna obudowa z melaminy. Odczyty z czujnika porównałem z danymi z czujników mojej stacji meteo które także są dobrze zabezpieczone przed zafałszowaniem wskazań, jest ok.

PostNapisane: piątek, 15 kwietnia 2016, 20:13 
czeladnik
czeladnik

Mam pytanie do użytkowników efento, jako że także przymierzam się do zakupu jakiegoś porządnego rejestratora, czy dane z efento są transmitowane do smartfona po każdym odczycie, czyli w czasie rzeczywistym, czy też wymagają specjalnego ściągania danych co jakiś czas?
Chodzi mi oczywiście o ustawienie alarmu, najlepiej dźwiękowego, który generowałby się po przekroczeniu ustawionej temperatury, po którym załączyłbym zraszacz, czy to urządzenie to umożliwia?

PostNapisane: piątek, 15 kwietnia 2016, 20:23 
Ekspert
Ekspert

Nie efento logger nie ma możliwości ustawienia alarmu. Nie ma także wyjścia sterującego. Jest to bardzo fajne urządzenie pomiarowe z dużym buforem i możliwością ściągnięcia danych pomiarowych do urządzenia mobilnego.

PostNapisane: piątek, 15 kwietnia 2016, 20:28 
czeladnik
czeladnik

Zodiak napisał(a):
Nie efento logger nie ma możliwości ustawienia alarmu. Nie ma także wyjścia sterującego. Jest to bardzo fajne urządzenie pomiarowe z dużym buforem i możliwością ściągnięcia danych pomiarowych do urządzenia mobilnego.

Czyli dane nie są przekazywane do smartfona w czasie rzeczywistym, a wymagają ręcznego ściągnięcia za każdym razem?

PostNapisane: piątek, 15 kwietnia 2016, 20:47 
Ekspert
Ekspert

Tak efento nie działa w czasie rzeczywistym . Dane ściągamy

PostNapisane: sobota, 16 kwietnia 2016, 07:28 
mistrz
mistrz

mechan napisał(a):
Zodiak napisał(a):

Czyli dane nie są przekazywane do smartfona w czasie rzeczywistym, a wymagają ręcznego ściągnięcia za każdym razem?

Efento logger nie, ale jest bardzo podobne urządzenie które nazywa się Efento sensor i ma taką funkcję jakiej potrzebujesz. Używa też innej aplikacji niż logger i telefon ma kontakt 'na żywo' z czujnikiem ale musi to być smartfon z odpowiednią wersją androida.

http://domster.pl/rejestratory-z-powiad ... fento.html

PostNapisane: środa, 17 sierpnia 2016, 00:42 
Ekspert
Ekspert

Niestety straciły mi się pomiary z ostatnich 3 miesięcy w Efento. Miałem od początku maja, zaglądam a tam są od 24.07. Nic w tym czasie nie robiłem. Miał ktoś podobny przypadek? Jakiś chwilowy zanik zasilania czy co? Pokazuje status "Sensor was never reset..." a dane wcięło. Coś mi się nie zgadza z pamięcią: sygnalizuje 64% wolnej pamięci na 190 dni (mam ustawiony pomiar co 15 minut). Dane są z 23 dni (???).

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1