Teraz jest sobota, 26 kwietnia 2025, 00:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 sierpnia 2008, 09:26 
Kiper
Kiper

wiesz przy moich 50 krzewach -kiedyś do 100 i 18 arach działki to chyba wystarczy taki sprzęt?

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 sierpnia 2008, 09:52 
Kiper
Kiper

Ja obawiałabym się zaraz jakiś remontów,bo przecież ktoś to używał i nie wiadomo jak długo.Może lepiej dołożyć i kupić nowe.

Zuzanna

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 sierpnia 2008, 10:06 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Mam doświadczenia z dwiema glebogryzarkami: stareńką Hondą, szerokości 65cm i nową MTD, szerokości 45cm.
Honda, choć stara, spisywała się znakomicie, nawet na twardej, zbitej, gliniastej ziemi. Pewnie swoje robiła waga (jakieś 60kg), ale bardziej to "coś", co mają w sobie kulturalne, dobrze zaprojektowane sprzęty. Prowadziła się lekko, prosto, bez większego wysiłku. Nie zakopywała się, a rzucało jedynie na kamieniach. Niestety Honda zdechła.
MTD (37kg) kupiłem nową, znęcony dwuletnią gwarancją. Po krótkiej walce sprzedałem. Na mojej ziemi nie dało się nią pracować w ogóle. Albo obdrapywała ziemię z wierzchu, albo zakopywała sie po oś i stała w miejscu. A potem rzucało nią do przodu i na boki tak, że w końcu musiałbym urąbać jakiś krzak. Masakra pół na pół z beznadzieją. Może i ta glebogryzarka na miękkiej, uprawionej ziemi da radę, ale po co glebogryzać taką ziemię? Zakup nowej, ale taniej (niedopracowanej technicznie, lekkiej, niefirmowej) glebogryzarki okazał się dla mnie bardziej bezsensowny, niż starej, która jednak trzy lata swoje robiła.
Z rozpaczy kupiłem ciągnik - Mitsubishi D1350. To je bajka :P , po dwukrotnym glebogryzaniu zarośniętej chwastami ziemi twardej jak beton za ciągnikiem pozostaje czyściutki czarny ugór. Jakieś walające się po ogławianiu kawałki latorośli, patyki, chwasty itp. mieli na kaszankę. Tyle, że glebogryzarkę mam ciut za szeroką i muszę jeździć z dokładnością +/- 10-15cm. To nie je bajka :( Zamienię ciągnik na mniejszą Kubotę B5000 albo 5001.
Taka rada, jeśli ktoś planuje zakup ciągniczka z glebogryzarką: całkowita (nie robocza!) szerokość glebogryzarki, mierzona metrówką w najszerszym miejscu, musi być conajmniej 20-30cm mniejsza od najwęższego miejsca między krzewami czy słupami w międzyrzędziu. Jeśli ktoś ma winnicę na mocniej pochylonym zboczu, glebogryzarka musi być węższa o pół metra od międzyrzędzi, a ciągnik z napędem na cztery koła. I nawet wtedy łatwo nie jest.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 sierpnia 2008, 10:24 
mistrz
mistrz

JA również podzielę się moimi spostrzeżeniami.
Posiadam glebogryzarkę PUBEERT silnik Subaru 6KM, szerokość robocza od 30-90 cm, glebogryzarka sprawuje się wyśmienicie, na ziemi piaszczystej - wcześniej był 25-cio letni ugór i 2 pierwsze "gryzienia" było ciężko ze wzgl na długą trawę wkręcającą się w noże, ale teraz - sama przyjemność, na glinie również próbowałem i całkiem dobrze się sprawuje. Pracuję nią w winniczce 26 arowej, międzyrzędzia 2 metrowe więc tam i z powrotem i jest OK, przy krzaczku motyczka i poletko wygląda całkiem nieźle, małe zużycie paliwa. Gwarancja 2 lata, sprzęgło odśrodkowe więc nie męczy się ręka tak jak przy naciąganiu cięgna na lince, regulowana prędkość robocza, bieg do przodu i do tyłu. Na razie jestem z niej zadowolony. Cena nowej bo taką kupiłem 2680 PLN
P.S. Macieju mógłbyś umieścić zdjęcie tego traktorka z glebogryzarką?
- Darek

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 sierpnia 2008, 10:51 
Kiper
Kiper

Zakładając ten temat nie miałem żadnego doświadczenia.
Mogę już jednak napisać, że waga jest bardzo istotna i wpływa na stabilność.
Nabyłem używaną RALLY 5HP z silnikiem B&S, waga ok 88kg http://www.gardening-tools-direct.co.uk/Merchant2/4.13/merchant.mv?Screen=PROD&Store_Code=1&Product_Code=rallyrt5&Category_Code=CULT, prowadzi się to jednym palcem zarówno do przodu jak i przy rozplantowywaniu ziemi tylną osłoną na biegu wstecznym.
Co do szerowości 43cm, to jest akuratna na czarny ugór przy krzewach, środek międzyrzędzi zadarnionym pozostawiając.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 sierpnia 2008, 11:47 
Ekspert
Ekspert

[quote="darucha"] P.S. Macieju mógłbyś umieścić zdjęcie tego traktorka z glebogryzarką?
Na razie jedynie takie...
Traktorek ma 6 biegów (3 polowe, 3 szosowe) + 2 biegi wsteczne, 3 prędkości WOM, oddzielne hamulce na koło prawe i lewe (zawraca w miejscu, jak czołg), blokadę mostu, alternator, podnośnik hydrauliczny. Pali mniej, niż kosiarka, jakieś 0,8 litra ropy na 1 mth.
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 sierpnia 2008, 12:56 
Ekspert
Ekspert

A będzie (mam nadzieję) taki:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 sierpnia 2008, 15:49 
Ekspert
Ekspert

Kurcze Maciej... na obrazku to co masz lepiej wygląda niż to co masz mieć?

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 sierpnia 2008, 16:25 
Ekspert
Ekspert

[quote="heavy"]Kurcze Maciej... na obrazku to co masz lepiej wygląda niż to co masz mieć?

Heavy, ta pierwsza fota - to jest dokładnie to, co mam. Druga fota - to taki model, jaki mam mieć, ale jakis przypadkowy egzemplarz. Mój siedzi w kontenerze i płynie z Japonii. Nie widziałem go, ale podobno jest w bardzo dobrym stanie.
Zresztą co poradzić - muszę mieć mniejszy ciągniczek. Ta maleńka Kubotka ma za to napęd na cztery kółka.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 sierpnia 2008, 17:51 
nowicjusz
nowicjusz

Ale ten niebieski ma "oczy",jak pan samochodzik :)

Piotrek

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 8 sierpnia 2008, 10:32 
mistrz
mistrz

Tak z ciekawości ile kosztuje taki ciągniczek wraz ze sprowadzeniem i czy jest sprawny?

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 8 sierpnia 2008, 14:20 
Ekspert
Ekspert

[quote="darucha"]Tak z ciekawości ile kosztuje taki ciągniczek wraz ze sprowadzeniem i czy jest sprawny?

Sprawny jest. Nie mam pewności, czy będzie sprawny za miesiąc, rok, pięć lat, ale sądząc po oryginalnym (nie malowanym, nie czyszczonym) silniku, jego wyglądzie i kulturze pracy, posłuży jeszcze całe lata. Trochę poryłem po necie, zanim kupiłem ciągnik i zupełnie normalnie handluje się w USA, Kanadzie i na Zachodzie mini-ciągnikami mającymi po 15-20 lat. Pewnie o czymś to świadczy.
Koszt? W zależności od modelu, mocy, wieku - od 7000 do 15000 (z glebogryzarką). Są rzecz jasna droższe...

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 9 sierpnia 2008, 02:15 
mistrz
mistrz

Maćku, co Cię podkusiło, żeby kupić zabawkę z napędem na jedną oś :?:
Przecie wiadomo, że w winnicy sprawdza się tylko 4WD.
Ja też się za takim jak Ty rozglądam. W zeszłym roku, w Rzymie (prawie w środku miasta!) mogłem obserwować porządny ciągnik z glebogryzarką w akcji (za płotem campingu przy Via Flaminia było gospodarstwo ogrodnicze). Poezja po prostu :!: Wtedy podjąłem decyzję, że se takie cudo kupię. Robiłem nawet podchody pod unijne programy pomocowe, ale bez szans, bo tam używany sprzęt można kupić 3-max 5 letni. A to majątek! Przecie te kilkunastoletnie kosztują kilkanaście tysięcy...

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 9 sierpnia 2008, 17:55 
Ekspert
Ekspert

Jureczku, przy niewiekim nachyleniu napęd na jedną oś jest wystarczający, ten ciągniczek radzi sobie u mnie znakomicie. Tyle, że glebogryzarka jest niebezpiecznie szeroka.
Jak już mówiłem, ugadałem się już z ludźmi od ciągniczków na zamianę - płynie do mnie węższa Kubota 4x4.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 9 sierpnia 2008, 20:51 
mistrz
mistrz

Pamiętam scenkę z Luksemburga, jak Portugalczyk w biegu wyskakiwał z ciągnika w połowie rzędu, a maszyna dokonała sporej dewastacji, nim się zatrzymała na drutach w sąsiednim rzędzie. Faktem jest, że nachylenie sięga tam 30', a do tego śliska gleba gliniasta. Ja u siebie w winnicy mam 10-15', ale natychmiast po końcu rzędów teren spada do 30-40'. Maszyna musi zjechać prawidłowo, a nie spaść, jak Ursus kolegi, który orał mi winnicę i po zjechaniu niżej ratował życie/hamował pługiem. Jestem więc zdecydowany na 4 WD i to z blokadą.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1