Teraz jest środa, 24 kwietnia 2024, 21:50

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Destylacja wina
PostNapisane: wtorek, 29 grudnia 2009, 11:16 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2352
Lokalizacja: Dębica
W ramach treningu zrobiłem wino z labruski i jest .... trudnopijalne.

1) Czy standardowa destylacja wina (w prostym destylatorze, bez kolumny rektyfikacyjnej) usunie ten charakterystyczny aromat?

2) Ma ktoś pomysł jak nie inwestując w sprzęt zrobić destylat do analizy organoleptycznej?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 grudnia 2009, 12:06 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1972
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
W Googlach wpisz C2H5OH - pierwsza pozycja wiele Ci rozjaśni :wink:

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 stycznia 2010, 14:14 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 30 grudnia 2009, 01:00
Posty: 53
Lokalizacja: Okolice Starego Sącza
Wpadnij w moje okolice, to Ci przedestyluje:)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 stycznia 2010, 15:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2352
Lokalizacja: Dębica
Dzięki za porady i dobre chęci.
Temat mnie dosyć zainteresował, do tego stopnia że w tym roku nastawiam jabłka na CALVADOS.
Co do destylacji to albo sam zrobię prostego Pot-stilla albo coś innego do destylacji koniakopodobnej. Przyda się.
Zawsze jak wino nie wyjdzie to może chociaż koniak będzie :lol:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 stycznia 2010, 20:35 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1972
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
Może kiedyś z owoców naszych winnic i takie coś będziemy mogli sobie legalnie zrobić w domu:
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 stycznia 2010, 20:54 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 lipca 2007, 01:00
Posty: 324
Lokalizacja: śląsk
Być może już robimy :D

_________________
moje deserówki


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 stycznia 2010, 21:39 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2352
Lokalizacja: Dębica
O właśnie, albo grappę z wytłoków zrobić.
BTW - ile wody dodać do wytłoków aby wodnik/grappa nie wyszła bez smaku?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 17 stycznia 2010, 13:00 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 30 grudnia 2009, 01:00
Posty: 53
Lokalizacja: Okolice Starego Sącza
[quote="Canin"]O właśnie, albo grappę z wytłoków zrobić.
BTW - ile wody dodać do wytłoków aby wodnik/grappa nie wyszła bez smaku?


A wiec tak;
Podejrzewam że wytłoki nie będą miały wiele cukru, więc robienie bez dodatku cukru jest po prostu stratą czasu, wódeczki będziesz miał jak na lekarstwo :wink:
A jeżeli chcesz robić z samych wytłoków, to wody dodaj minimalną ilość.

Przepis na grappę z wytłoków z dodatkiem cukru;
Na 2kg wytłoków daj 1kg cukru rozpuszczonego w 3,5 l wody.
Wytłoki potraktuj pirosiarczanem potasu, coby Ci się dobrze zakonserwowało.
Można dodać drożdże winiarskie, lub gorzelniane.
Wodę zagotuj, dodaj i wymieszaj cukier, odstaw aby wystygło.
Dorzuć wytłoki, i odstaw to wszystko do beki, zakręć na dwa gwinty i zostaw na cztery, pięć tygodni, w ciepłym miejscu.
Po tym czasie można destylować :)
Przedestylowany produkt odstawić do beczułki dębowej, co najmniej na trzy miesiące, coby wódeczka nabrała ładnego koloru i delikatnego smaku.
Po czym można pić naprawdę fajną cukrową grappę :D [/url]

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 17 stycznia 2010, 13:15 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
Panowie, nie dyskutujcie o szczegółach technologicznych na Forum.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 17 stycznia 2010, 13:23 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="miszas21"] Podejrzewam że wytłoki nie będą miały wiele cukru, więc robienie bez dodatku cukru jest po prostu stratą czasu...


Hola, hola! A czemu to niby wytłoki z białych odmian mają mieć mało cukru? Z kolei destylacja wytłoków odmian czerwonych, po fermentacji w miazdze, ma niewielki sens - chyba, że masz tego tony.
"Robienie" z dodatkiem cukru to oszustwo - tak robi się bimber, nie grappę, calvados, śliwowicę...

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 17 stycznia 2010, 13:26 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 928
Lokalizacja: Białystok
[quote="miszas21"]

więc robienie bez dodatku cukru .....


Z dodatkiem cukru to będzie jak schabowy z dorsza . 8O

Wacek

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 17 stycznia 2010, 13:56 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 30 grudnia 2009, 01:00
Posty: 53
Lokalizacja: Okolice Starego Sącza
[quote="Maciej"][quote="miszas21"] Podejrzewam że wytłoki nie będą miały wiele cukru, więc robienie bez dodatku cukru jest po prostu stratą czasu...


Hola, hola! A czemu to niby wytłoki z białych odmian mają mieć mało cukru? Z kolei destylacja wytłoków odmian czerwonych, po fermentacji w miazdze, ma niewielki sens - chyba, że masz tego tony.
"Robienie" z dodatkiem cukru to oszustwo - tak robi się bimber, nie grappę, calvados, śliwowicę...

Sam robię śliwowicę i inne trunki, więc wiem jaka jest różnica między bimbrem, a trunkami szlachetnymi.

Ma Pan rację, może z białych to cosik tam by się polało, ale myślę że lepiej wyrzucić to do kompostnika, większy będzie pożytek :)

Przecie nie napisałem że będziemy mieć grappę, tylko "cukrową grappę", więc nie wiem do czego Pan pije :wink:
A jak ktoś chce mieć prawdziwą grappę to niech destyluje winko :)
Pozdrawiam
Tomasz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 17 stycznia 2010, 14:25 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="miszas21"] Ma Pan rację...

Tylko nie "Pan" ;)

Cytuj:
...może z białych to cosik tam by się polało, ale myślę że lepiej wyrzucić to do kompostnika, większy będzie pożytek :)

To zwyczajnie źle sobie myślisz. Czerwone wytłoki na kompostownik - jak najbardziej, białe - nigdy w życiu! Siedzi w nich samo dobro i ani odrobiny zła.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 17 stycznia 2010, 14:32 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 30 grudnia 2009, 01:00
Posty: 53
Lokalizacja: Okolice Starego Sącza
[quote="Maciej"][quote="miszas21"] Ma Pan rację...

Tylko nie "Pan" ;)

Cytuj:
...może z białych to cosik tam by się polało, ale myślę że lepiej wyrzucić to do kompostnika, większy będzie pożytek :)

To zwyczajnie źle sobie myślisz. Czerwone wytłoki na kompostownik - jak najbardziej, białe - nigdy w życiu! Siedzi w nich samo dobro i ani odrobiny zła.


ok :wink:

Na winogronach to się za dobrze nie znam, dopiero zaczynam się ich uczyć, więc nie będę dyskutował z Ekspertem :wink:

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 17 stycznia 2010, 14:54 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2352
Lokalizacja: Dębica
[quote="olmek"]Panowie, nie dyskutujcie o szczegółach technologicznych na Forum.

Sorry za podtrzymywanie tematu - nie wprost winiarskiego, ale na forum bimbrowniczym mówią głównie o zacieraniu żyta i przemianie skrobii ziemniaczanej a nie o fermentacji czegoś szlachetniejszego.

Ale wytłoki trochę trzeba dosłodzić - chyba?
Można też tłoczyć troszkę słabiej - i wino delikatniejsze wyjdzie i do grappy trochę aromatu zostanie.

Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO