Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 09:22

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 14 listopada 2017, 21:44 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Witajcie, pewnie zaraz posypią się komentarze, że najlepsze w filtracji są grawitacja i czas. Oczywiście - dla domowych potrzeb jak najbardziej, ale na pewno są na tym forum osoby, które podchodzą do produkcji wina bardziej przemysłowo i korzystają z filtrów.

Jakby ktoś chciał, to proszę pochwalcie się jakiego sprzętu używacie, ilu mikronowych filtrów, itd :-)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 14 listopada 2017, 23:38 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Filtry świecowe 5-20 mikronów, a najlepsza grawitacja ale to przy winach naturalnych.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 15 listopada 2017, 07:38 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Zodiak napisał(a):
Filtry świecowe 5-20 mikronów


Czy w Twoim przypadku kolego całkowicie usuwane są wszystkie "brudy" i wino już się nie osadza na dnie? Są to jakieś specjalne filtry - czy np zwykłe polipropylenowe takie jak do wody za 9zł?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 15 listopada 2017, 09:52 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Sorry 0,5-5 mikrona. 0,5mikrona do win białych i rózowych, 5mikronów do czerwonych.
Te filtry nie służą do filtracji niesklarowanego wina. Wino na filtry idzie "czyste" po filtracji grawitacyjnej. Te filtry zatrzymują zanieczyszczenia biologiczne i jakieś resztki zanieczyszczeń innych.
Po takiej filtracji nie ma zanieczyszczeń mechanicznych

link do filtrów
https://www.brouwland.com/en/our-produc ... -enolmatic

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 15 listopada 2017, 12:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5461
Lokalizacja: Łódź i okolice
Ja używam mini jeta. Przy mojej ilości wina w zupełności wystarcza.


Załączniki:
minijet2016.png
minijet2016.png [ 69.26 KiB | Przeglądane 2272 razy ]

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 21 listopada 2017, 18:08 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Koledzy, a powiedzcie mi jeszcze taką rzecz. Oczywistym jest, że filtrujemy już wina klarowne, dojrzałe i przed butelkowaniem - takie które stoją w balonie, rok, dwa lub więcej... A co jeżeli przefiltrujemy takie wino i po miesiącu od zabutelkowania na dnie pojawi nam się osad? O czym, to może świadczyć? O niedojrzałym jeszcze mimo tych lat winie? Rozumiem kwestie zrzucania barwnika itd. ale to chyba po nieco dłuższym czasie stania w butelce... (liczonym nawet w latach)?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 21 listopada 2017, 18:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7003
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
mihuu napisał(a):
Koledzy, a powiedzcie mi jeszcze taką rzecz. Oczywistym jest, że filtrujemy już wina klarowne, dojrzałe i przed butelkowaniem - takie które stoją w balonie, rok, dwa lub więcej... A co jeżeli przefiltrujemy takie wino i po miesiącu od zabutelkowania na dnie pojawi nam się osad? O czym, to może świadczyć? O niedojrzałym jeszcze mimo tych lat winie? Rozumiem kwestie zrzucania barwnika itd. ale to chyba po nieco dłuższym czasie stania w butelce... (liczonym nawet w latach)?

Wina które stoją w balonie rok, dwa lub więcej (w międzyczasie zlewane kilkakrotnie z nad osadu) i jeszcze dodatkowo przefiltrowane przed zabutelkowaniem nie powinny mieć po miesiącu od zabutelkowania osadu :shock:
Ale po dłuższym leżakowaniu może w butelkach pojawić się osad w postaci kamienia winnego (wodorowinian potasu).

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 21 listopada 2017, 19:18 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5461
Lokalizacja: Łódź i okolice
Mnie jeszcze nigdy się nie zdarzyło aby po filtrowaniu pojawił się osad. Kamień winny pojawia się sporadycznie.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 21 listopada 2017, 19:30 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Jeżeli po takich zabiegach pojawia się osad to na 99% ruszyła fermentacja bo był cukier, były drożdże i wzrosła temperatura.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 21 listopada 2017, 22:32 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Zodiak napisał(a):
Jeżeli po takich zabiegach pojawia się osad to na 99% ruszyła fermentacja bo był cukier, były drożdże i wzrosła temperatura.


Jest to opcja niby najtrafniejsza, ale... Załóżmy, że wino fermentowane jest do tylu %, ile wytrzymują drożdże i zdychają one od alkoholu. Tak jak wspomniano wino stojąc w balonie jest kilkakrotnie zlewane znad osadu. Wino jest dodatkowo filtrowane płytami usuwającymi nie tylko drożdże ale i wszelkie bakterie. I co jeżeli po czymś takim pojawi się osad na dnie butelki? Czy mimo tego wszystkiego może to być jednak wznowienie fermentacji? Zakładamy też, że wino nie siarkowane.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 21 listopada 2017, 23:15 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
W praktyce nie ma filtracji, która usunie wszystkie drożdże. Jeżeli niesiarkowane, jest cukier i sprzyjające warunki fermentacja ruszy.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 22 listopada 2017, 11:47 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Czyli co? Dla pewności i poprawy struktury trunku lepiej dać przynajmniej po zakończeniu fermentacji 1g/10l piro, aby całkowicie ubić drożdże i nie mieć później problemów z ciągłym osadem?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 22 listopada 2017, 12:00 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5461
Lokalizacja: Łódź i okolice
Wino powinno się siarkować. Bo inaczej po zabutelkowaniu mogą być granaty.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 16 grudnia 2017, 17:04 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
vanKlomp napisał(a):
Ja używam mini jeta. Przy mojej ilości wina w zupełności wystarcza.


Kolego, orientujesz się może jaka pompka zastosowana jest w tym filtrze?


PS: Czy do przelewania wina między baniakami można by użyć takiej pompki:

http://allegro.pl/pompa-240l-h-12v-pomp ... 51519.html

Nie wejdzie ona w reakcję z winem (nie przejdą do wina żadne smrody i smaki plastiku)?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 16 grudnia 2017, 19:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5461
Lokalizacja: Łódź i okolice
Tamta raczej się nie nadaje. Powinna być z kwasówki albo mosiądzu.
Najlepsza jest Taka:


Załączniki:
300_0_productGfx_0b353957380103342400418a8cc04c4b.jpg
300_0_productGfx_0b353957380103342400418a8cc04c4b.jpg [ 14.71 KiB | Przeglądane 1899 razy ]

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 14 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO