Teraz jest czwartek, 7 sierpnia 2025, 06:58

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Cukromierz
PostNapisane: środa, 20 sierpnia 2008, 09:39 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 19 października 2006, 01:00
Posty: 257
Lokalizacja: Jarosław
Mam pytanie czy ktoś używa ten cukromierz czeski??

http://sklep.winiarz.pl/product_info.php?cPath=12&products_id=1334

W jakich stopniach wskazuje ten cukromierz i czy ma poprawke na niecukry i ogólnie czy jest godny polecenia.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 sierpnia 2008, 10:43 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
Jeżeli jest 0-30% to znaczy, że wskazuje % wagowy zawartości cukru - odpowiada to skali Ballinga, Brixa, Plato. Raczej nie ma poprawki na niecukry. Może ma załączoną tabelkę z podaniem poprawki na temperaturę i ewentualnie na niecukry.

Ja używam areometru firmy Dujardin-Salleron z termometrem, wyskalowanego w gęstości (g/dcm3) z dołączoną tabelą podającą dla odczytów z aerometru ilość cukrów w moszczu po odjeciu poprawki na niecukry (w g/l) oraz ilosc % potencjalnego alkoholu.
Podobnie wyskalowany jest ten:
Obrazek choć bez termometru.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Cukromierz
PostNapisane: środa, 20 sierpnia 2008, 15:21 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 marca 2004, 01:00
Posty: 144
Lokalizacja: Zielona Góra / Drzonków
[quote="karolek44"]Mam pytanie czy ktoś używa ten cukromierz czeski??

http://sklep.winiarz.pl/product_info.php?cPath=12&products_id=1334

W jakich stopniach wskazuje ten cukromierz i czy ma poprawke na niecukry i ogólnie czy jest godny polecenia.


Witam,
cukromierz ten podaje % cukrów fermentowalnych (tak to nazwali czesi) nie mniej do moszczów polecam :
http://sklep.winiarz.pl/product_info.ph ... ts_id=1328
jest wyskalowany tak, że podaje wartość w kg cukru na 100l :-) dzieli sie na 1,7 i masz %. Z ewentualnym dosypaniem nie ma problemu bo tylko przeliczasz na ilosc nastawu

pozdrawiam
Moskw@

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 września 2008, 18:19 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 26 maja 2006, 01:00
Posty: 10
Lokalizacja: Warszawa
witam

Mój cukromierz długośc 45 cm to termocukromierz bardzo długi, skala od 10-25 Blg i jest na nim napisane coś takiego - % wag 20 stopni Celsjiusza, moje pytanie dotyczy poprawki na niecukry przy sporządzaniu nastawów czy je odejmować czy też nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 września 2008, 20:39 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
Odejmować, skoro jest w stopniach Ballinga to nie uwzglednia żadnych poprawek. Jeśli jkestes dociekliwy i chcesz byc pewny na 100% zrób roztwór cukru kryształu - wytaruj litrowy słoik czy inny pojemnik na wadze - może być kuchenna, byle miała dokladność nie mniejszą niz 5 g - wsyp do pojemnika 20 dkg cukru i dolej wody o temperaturze pokojowej (20 st.C) do 1 kg masy łaćznej cukru i wody - wymieszaj i zbadaj roztwór cukromierzem - jak bedzie pokazywal między 19,5 a 20,5 Blg to poprawki trzeba odejmować, jesli pokaże miedzy 16,5 a 17,5 Blg to znaczy, że ma uwzglednione poprawki.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 30 września 2008, 20:55 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 6 listopada 2006, 01:00
Posty: 261
Lokalizacja: Siedlce
A jak może wpływać temperatura moszczu na wskazania spławika (w instrukcji nie znalazłem, żadnych wskazówek co do poprawki) - mierzyłem przy 12 st. C ?

_________________
Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 30 września 2008, 21:09 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
Powinno sie mierzyć w 20 st.C lub korygować wprowadzajac poprawki - przy temp. nizszych od 20 st odejmuje sie nieco a przy wyzszych dodaje - ale to sa wartosci niwielkie - nie przekraczajace 0,2 Blg w zakresie 15 - 25 st.C


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: cukromierz
PostNapisane: niedziela, 6 grudnia 2009, 21:57 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7009
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Odświeżam temat
Miałem cukromierz Biowinu skala 0-22Blg
Potłukłem pojemnik.
Kupiłem nowy tej samej firmy skala 0-24Blg
Prawdopodobnie uwzględnili jeszcze winogrona na skali :!: :lol:
Na skali zaznaczony zakres dla nastawu - czerwony
zakres żółty - na dosładzanie ewentualne
zakres zielony - zakończenie fermentacji.
Bez konieczności liczenia poprawki na niecukry.
I prosty sposób szacowania alkoholu w winie.

Polecam dla początkujących winiarzy.
Czytając instrukcję obsługi i stosując zalecenia wg niej, można zrobić wino nie robiąc sobie odcisków na mózgu :lol:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 grudnia 2009, 06:57 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 23 października 2009, 01:00
Posty: 451
Lokalizacja: okolice Tucholi
czy to jest taki cukromierz??
http://www.nokaut.pl/oferta/winomierz-c ... ductOffers
jeśli inny to możesz dać linka??

na stronie biowinu jest tylko taki
http://biowin.pl/?bio=1&lang=pol&am ... 4c08bac195

_________________
Pozdrawiam wszystkich zapaleńców


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 grudnia 2009, 16:07 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7009
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
[quote="Radekk"]...
na stronie biowinu jest tylko taki
http://biowin.pl/?bio=1&lang=pol&am ... 4c08bac195

Ja kupiłem w Leroy Merlin za 8zł z groszami ? pokazuję same tylko spławiki
Obrazek

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 grudnia 2009, 17:19 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 23 października 2009, 01:00
Posty: 451
Lokalizacja: okolice Tucholi
Ja mam komplet węgierskich w eurowinie 3 mies temu, w skład wchodzi duża menzurka, rurka fermentacyjna ale taka bolsza, cukromierz 0-20blg, aerometr 0-20% i 20-96%, całość za 30zł chyba. Wg mnie spisuje się dobrze ale do menzurki trzeba szklanę wina wlać aby aerometr pływał. Potem można degustować po pomiarze :) :)

http://www.euro-win.pl/sklep/product_in ... cts_id=328

a tutaj jest ten twój
http://www.euro-win.pl/sklep/product_in ... cts_id=105

cena podobna. Żałuję że nie kupiłem sobie wtedy tego dodatkowo.

_________________
Pozdrawiam wszystkich zapaleńców


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO