Teraz jest poniedziałek, 11 sierpnia 2025, 04:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Co ze słupkami
PostNapisane: wtorek, 5 grudnia 2006, 12:54 
mistrz
mistrz

Witam .
Zastanawiam się jak skutecznie zabezpieczyć przed wkopaniem słupki dębowe.
Myślałem o pomalowaniu impregnatem części nadziemnej słupka a część która ma być w ziemi opalić .
Pytanie - jak sprawnie i skutecznie opalic słupki. Trzeba to zrobic do wysokości 30cm nad ziemią (bo do takiej wysokości odbijają się krople deszczu) więc trochę tego opalania będzie.
Czy ktoś praktykował taką metodę ?
A może ktoś ma inny sprawdzony patent na drewniane słupki ?

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 grudnia 2006, 18:56 
Kiper
Kiper

Części "podziemne" konstrukcji drewnianych mam zamiar zabezpieczyć izolbetem, zostało mi go trochę z budowy. Wcześniej podobny środek użyłem do zabezpieczenia wkopanych w ziemię ław i stołu ogrodowego, po 2 latach nic się z nimi nie dzieje (twarde). Nadziemne którymś z dostępnych w sklepach impregnatów ,powinno wystarczyć.

Tytuł: na gorąco..
PostNapisane: wtorek, 5 grudnia 2006, 19:21 
Kiper
Kiper

polecalbym goracy impregnat.. jezeli masz samochod (albo sasiad lub ktos z rodziny) to napewno masz i zuzyty olej silnikowy.. zmieszaj go pol na pol z normalna ropa (olej napedowy).. jak masz to dodaj parafiny ze zniczy, swiec (wizyta na cmentarnych smietniskach).. jak masz to mozesz dodac taki techniczny wosk pszczeli lub inny..
ja to wszystko wlalem do metalowej beczki pod ktora rozpalilem ognisko (nieduze) i wsadzalem do tego paliki (kiedys robilem tak taki murek oporowy wbijajac paliki na ok 50 cm) i delikatnie gotowalem przez kilka godzin (3 - 4).. mialem troche takich uzywanych stempli drewnianych (pewnie jodla lub sosna).. minelo juz kilkanascie lat.. murek stoi jak stal..:))
teraz na wiosne tez bede tak przygotowywal slupki na swoja winniczke..
pozdrawiam Marek

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 grudnia 2006, 19:30 
Ekspert
Ekspert

Dajcie jeszcze wiecej chemi :idea: -slupki wytrzymaja napewno dluzej!!......i zycze smacznego i swiecenia w ciemnosciach!!

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 grudnia 2006, 19:42 
Ekspert
Ekspert

Dębina nie jest najlepszym pomysłem. Jej drewno niestety pod ziemią gnije. Pomalowanie z zewnątrz jakimś asfaltem nie wiele da, wilgoć i bakterie rozkładające drewno dość szybko zaczną przenikać do wnętrza słupków, a później to już z górki 4-5 lat i zaczną Ci się łamać. Jeszcze słabsze zabezpieczenie to opalanie. Najlepiej by było jakbyś nasączył drewno na jak największą głębokość. Ale to się da zrobić jedynie przez jakieś długotrwałe moczenie albo gotowanie w roztworze asfaltowym. I to nie takim jakim są gotowe roztwory Izolbetu czy innych tego typu środków, tylko raczej jego mocno rozcieńczoną wersją.

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 grudnia 2006, 19:49 
Ekspert
Ekspert

Jak juz ktos chce slupki z drzewa-to najlepsza jest akacja-ale jest "problematyczna" pod innymi wzgledami.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 grudnia 2006, 19:55 
nowicjusz
nowicjusz

CZESC-mam swoj sposob sprawdzony od lat."owijam slupki drewniane czarna folia budowlana.Nie jest droga dobrze sie mocuje(jak trzeba to przybijam gwozdziami).Ponadto dab i akacja to material ktory jest najtrwalszy z dostepnych w naszych lasach.........na bank.POWODZENIA

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 grudnia 2006, 20:11 
Kiper
Kiper

No a to akurat byłoby chyba najgorsze rozwiązanie.Woda która dostanie się między słupki a folię zniszczy drewno szybciej niż jak by było nie zabezpieczone.
Wątpię też Werojtku czy w smaku owoców , wina wyczujesz impregnat. Jeżeli tak to naprawdę zazdroszczę Ci zmysłu smaku i chylę czoła.
Z drugiej strony to jeżeli myślimy o tych samych słupkach konstrukcyjnych pod szpaler, to dębowe czy akacjowe muszą chyba kosztować fortunę. Ja zamierzam wykorzystać sosnowe okrąglaki śr. 100mm, lokalny producent sprzedaje po 9 zł za szt - dł. 3m.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 grudnia 2006, 20:40 
Ekspert
Ekspert

Akacja w polsce jest traktowana jako....CHWAST.Jej cena za metr przestrzenny(jezeli juz ja gdzies oficjalnie znajdziesz) wynosi kilkadziesiat zl(trzeba sobie samemu wyciac legalnie) jej trwalosc jest conajmniej 2 krotnie wyzsza niz debu(w ziemi wiecej).Jej klopotliwosc polega na tym......ze jesg przewaznie cholernie krzywa.
Smacznego nie powiedzialem apropo smaku ale swinstwa ktore bedziesz spozywal przy okazji konsumpcji.(jezeli masz zamiar impregnowac czymkoliwek co jest wodorozpuszczalne to sobie daruj-a impregnaty na bazie benzyny i zywic to juz niezle swinstwo!Na dodatek chodzilo mi bardziej o czesc podziemna ktora bedzie nasaczona czyms na bazie ...smoly itd)
Pozatym radze najpierw przejzec dlugi watek dotyczacy slupkow ktory juz byl kiedys poruszany na tym forum-zeby na pusto nie kalpac jezykiem.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 grudnia 2006, 12:15 
mistrz
mistrz

Zdecydowanie odpada opcja impregnatów w ziemi , dlatego myślałem o opaleniu słupków .
Co z takim rozwiązaniem ?
Może ktoś to już wypróbował - podeślijcie spostrzeżenia :roll:

Tytuł: ..:((
PostNapisane: czwartek, 7 grudnia 2006, 20:14 
Kiper
Kiper

upss.. sorki.. o tym nie pomyslalem, ze to przeciez szlachetna roslinka.. ale wybaczcie nowicjuszowi..
czesc Marek

PostNapisane: piątek, 8 grudnia 2006, 18:07 
Kiper
Kiper

delete

Ostatnio edytowano sobota, 26 stycznia 2008, 23:30 przez Zbyszek1B, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: piątek, 8 grudnia 2006, 18:35 
Ekspert
Ekspert

[quote="Zbyszek1B"]

Dębowe słupki średnicy ok.10cm wytrzymywały bez impregnacji średnio 5 lat(zależnie od gleby)
Oczywiście część podziemna a nadziemna dużo dłużej.

pozdrawiam Zbyszek

Ja miaem konstrukcję na różę pnącą z dębiny, izolowałem ją lakierem asfaltowym na zimno. Wiatr zweryfikował i impregnację i dębinę juz po 3 latach. Ależ byłem wkurzony... jak wycinałem tą leżącą różę :twisted: - strasznie drapała :evil: :evil: :evil:
Ja poluję teraz na wiosnę na modrzew. Leśniczy który ma ogrodzone jakieś 10 h na słupkach modrzewiowy mówi, że paliki nie okorowane nie izolowane stoją już 6 rok i mają się dobrze.

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 grudnia 2006, 14:42 
Ekspert
Ekspert

[quote="werojtek"]Dajcie jeszcze wiecej chemi :idea: -slupki wytrzymaja napewno dluzej!!......i zycze smacznego i swiecenia w ciemnosciach!![/quo

Popieram........więcej świństwa :evil:

Narobicie sie tylko i g.... z tego będzie, a po paru latach jak się konstrukcja zawali to dopiero jest problem.
A potem płacz dlaczego nie wkopałem betonowych.
Wierzcie mi przerobiłem to już i polecam BETONOWE do siatki ogrodzeniowej jako skrajne, a jako przelotowe mogą być drewniane bo nie przenoszą takich obciążeń jak skrajne.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 grudnia 2006, 14:44 
Ekspert
Ekspert

Cytat mi nie wyszedł!
Muszę się uczyć dalej. Nie śmiać się!!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1