Teraz jest czwartek, 12 czerwca 2025, 17:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 10 czerwca 2009, 12:01 
nowicjusz
nowicjusz

Witam

Zastanawiam się nad kupnem używanego mikrociągniczka do prac ogrodowych tzn. do małego ogrodu, sadu i na razie ok 1a winorośli.

Musi mieć kosiarkę z tym, że oprócz "normalnych" trawników raz w roku muszę wykosić ok 2h łąki (puki co zlecam wynajętemu dużemu traktorowi z rotacyjną). Dodatkowo glebogryzarkę/kultywator i ew możliwość ciągnięciu małej przyczepki (beczkowóz).

Mój wybór ocenzurowany przez budżet wysokości ok 3000zł padł na ciągniczek jednoosiowy MF-70 i w związku z tym mam pytania:

1. W jakich wersjach, z jakimi silnikami występują MF-70?
Spotkałem opisy że dwusuwowe, czterosuwowe a najnowsze to chyba diesel.
2. Na co zwrócić uwagę podczas kupna?
3. Zakres cenowy - jaki i czego się spodziewać np za 1800 za ciągnik z kosiarką?
4. Podejrzewam, że nie przeanalizowałem wszystkiego i coś w zamian MF-70 będzie równie dobre bądź lepsze?
Podobają mi się np Terra Vari.

Pozdrawiam
PIN

Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 czerwca 2009, 18:17 
czeladnik
czeladnik

I te dwa hektary chcesz wykosic jednoosiowym ciagniczkiem? To masz krzepę :-)

PostNapisane: środa, 10 czerwca 2009, 20:39 
Ekspert
Ekspert

[quote="PIN"]Witam

Zastanawiam się nad kupnem używanego mikrociągniczka do prac ogrodowych tzn. do małego ogrodu, sadu i na razie ok 1a winorośli.
,a raz w roku muszę wykosić ok 2h łąki.
Dodatkowo glebogryzarkę/kultywator i ew możliwość ciągnięciu małej przyczepki (beczkowóz).
Mój wybór ocenzurowany przez budżet wysokości ok 3000zł.......

Z całym szacunkiem, ale za sprzęt za trzy koła i jeszcze niby z osprzętem to uważaj bo to śmierdzi na odległość!

Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 czerwca 2009, 23:06 
Kiper
Kiper

Troszkę o jednoosiowych było tutaj: http://www.winogrona.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=3763&start=45
Powiem szczerze: gdybym kupował używany ciągniczek jednoosiowy to tylko terra vari, hondy lub robi. Wynalazki typu alko itp. są bez sensu, bo wcześniej czy później skończysz w serwisie.
Ja na razie zdecydowałem się na nową glebogryzarkę Robi (bez osprzętu) i jestem bardzo zadowolony. A co do terra vari to jest to sprzęt sprawdzany od kilkunastu lat. Zieleń miejska i podobne firmy działają na tym sprzęcie.
Miej też na uwadze, że część kosiarek przy jednoosiowych ciągniczkach to zabawki, które mają potwierdzić funkcjonalność. Często szerokość robocza i wydajność jest bardzo mała (bardziej opłaca się kupić nową spalinową z własnym napędem, czy też traktorek). Akurat vari ma fajne rozwiązania do koszenia, ale czy jest sens używać to na 2ha to już nie wiem...

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 czerwca 2009, 16:04 
Kiper
Kiper

Ja osobiście używam Terra Vari - którą chyba będę sprzedawał, gdyż przymierzam się do traktorka. Jednak kolokwialnie i dosadnie mówiąc wybij sobie z głowy, że skosisz 2ha łąki ciągniczkiem jednoosiowym - wg mnie nierealne to nie jest sprzęt na takie powierzchnie, natomiast do pozostałych prac - super

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 czerwca 2009, 16:45 
Kiper
Kiper

Robi Rekord 151J i mulczer daje radę skosic sporą powierzchnię.

PostNapisane: wtorek, 16 czerwca 2009, 13:54 
nowicjusz
nowicjusz

Używam od kilku miesięcy włoski ciągniczek jednoosiowy ze stajni BCS (pod marka Pasquali XB40). Zanim go kupiłem przyczytałem prawie wszystko co na ten temat w sieci napisano.

Moje doświadczenia potwierdzają ogólną opinę na forach amerykańskich, że taki ciągniczek nadaje się na maksymalnie 4-5 akrów (do 2 ha).

Ciągniczek ma wszystko, co jest niezbędne do pracy w polu: blokadę dyferencjału, biegi do przodu i tyłu,szybki inwerter, odrębne hamulce na prawą i lewą stronę, obracaną kierownicę no i przede wszytkim WOM, do którego podpina się maszyny aktywne.

Ja używam XB z 80-centymetrową glebogryzarką, co pozwala mi oczyścić 25 arów w jakieś 5 godzin (z dokładnością pracy na jakieś 3-5 cm przy krzewach).

Mój sprzęt ma silniczek diesla (Lombardini) o mocy 11 KM z 5 litrowym zbiorniczkiem na paliwo - co pozwala na nieprzerwaną pracę przez cały dzień. Są oczywiście dostępne inne silniki diesla (Yanmar) i benzynowe (przede wszystkim Honda), ale wybrałem Lombardini z uwagi na wielkość zbiornika paliwa (nie chciałem jeździć na winnicę z dodatkowym kanistrem) oraz certyfikowaniem na biopaliwa (co odczytałem, że spali wszystko co tłuste).

Moje krótkie doświadczenie pracy XB potwiedza mnie w przekonaniu, że inne oferowane na rynku sprzęty (tak jak dyskutowane powyżej sprzęty) można używać tylko jako amatorskie substytuty. Np. nie wyobrażam sobie pracy ciągniczkiem jednoosiowym bez blokady dyfra na choćby lekko nachylonym zboczu.

Apropos problemu koszenia - przy kosiarce listwowej (1,5 m szerokości 2 ha obleci bez problemu). Tylko potem przyda się następna przystawka do ciągniczka - obracarka do siana.

Pozdrawiam :P

Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 czerwca 2009, 23:34 
Kiper
Kiper

Jajacek jaki masz areał do obrobienia tym Pasquali?, chcesz kosić 2ha 1,5m kosiarką chodząc za maszyną? a potem to jeszcze przetrząsnąć też na piechotę? , tak na szybko wydaje mi się, że aby skosić 2ha 1,5m szerokości kosiarką zakładając idealne przebiegi trzeba by przejść ponad 13km 8O , jeśli ktoś ma czas i krzepę :D

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 czerwca 2009, 18:59 
nowicjusz
nowicjusz

Ja mam (jak napisałem wyżej 25 ar winnicy), ale to PIN napisał o problemie z koszeniem 2 ha łąki i jednoczesnym obrobieniu małej winnicy. Stąd przykład.

A chodzenie nie jest złe. To jeden z powodów, dla którego kupiłem "chodzony" ciągniczek jednoosiowy. 8)

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 czerwca 2009, 12:24 
nowicjusz
nowicjusz

I dalej.
Oczywiście jak ktoś nie lubi (lub nie może) tyle chodzić, to może sobie dokupić (albo dorobić- za znacznie mniejsze pieniądze) coś takiego:

http://www.youtube.com/watch?v=yoGm70BTUSo&hl=pl

albo takiego:

http://www.tractorbynet.com/forums/atta ... r-bcs1.jpg

Ja do swojego XB40 za 30 PLN dokupiłem ośkę i kółko pompowane w castoramie, wziąłem ze złomu widelec z dziecięcego rowerka i w rezultacie na pole (a mam do niego z domu jakieś 800 m) nie prowadzę jednoosiowego traktora lecz pyrkającego trójkołowca.

Tytuł: Pasquali XB 40
PostNapisane: wtorek, 9 lutego 2010, 21:43 
nowicjusz
nowicjusz

Mam pytanie do "jajacek" - zamierzam kupić Pasquali XB 40 z kosiarkami . Pierwotnie planowałem i dostałem ofertę na mikrociągnik z silnikiem 11 kM Lamborghini z rozruchem - a obecnie są do wyboru tylko 10kM z silnikiem Yanmara z rozrusznikiem lub Lamborghini ale bez rozrusznika . Nie mam pojęcia czy bez rozrusznika taki silnik jest łatwo uruchomić czy lepiej wybrać Yanmara . Ponadto nie mam pojęcia jak sobie będzie dawał rady z kosą 145 cm w terenie górzystym - czy lepiej kupić z 115 cm .

PostNapisane: czwartek, 22 stycznia 2015, 00:28 
nowicjusz
nowicjusz

wybór kosiarek do ciągniczków jednoosiowych jest spory, znalazłem bijakowe, rotacyjne, nożowe i listwowe. Wszystkie trochę kosztują ale coś za coś. Jak to mówią tylko biednego stać na tanie rzeczy.
Trzeba sobie odpowiedzieć wg mnie na dwa pytania (piszę bo znalazłem ten wątek a sam jestem na kupnie). Chcemy oczyszczać działkę z trawy czy kosić estetycznie ?
Jak chcemy zbierać trawę dla zwierzaków to najlepiej listwa bo czytałem, że rotacyjne wytrzepują więcej nasion co zubaża wartości odżywcze pokosu.
Jak chcemy oczyszczać działkę i nie martwić się o zbiory to bijakowa.

Ja kupuję na wiosnę BCS 740 w dieslu :lolno: . Patrzyłem też na pasquali ale to tak jakby woleć dacię od renault mimo, że to ten sam producent. W Polsce ceny BCS i pasquali są praktycznie takie same. Kolor żółty do prac rolniczych wg mnie okropny (od razu widać brud i kurz) i oferta pod szyldem pasquali dużo skromniejsza niż BCS. Też czytałem dużo o tym sprzęcie na forach w USA i tam pasquali nie istnieje. Jest tylko BCS America.

PostNapisane: czwartek, 22 stycznia 2015, 01:05 
nowicjusz
nowicjusz

postaram się to zrobić w wolnej chwili :)

PostNapisane: czwartek, 12 lutego 2015, 14:09 
nowicjusz
nowicjusz

Ja mam Terrę z 1983r od dziadka. Fajny sprzęt, ale nie mam skrzyni z przekładnią do kosiarek. Używam jej z pługiem (pług obrotowy to rewelacyjny pomysł), glebogryzarką i przyczepką. W zestawie mam jeszcze bronę i kultywator (nigdy nie używane). Wadą tego sprzętu jest brak serwisów. W warsztatach kosiarkowych nie chcą dotykać Terry ze względu na brak części. W grudniu parę rzeczy musiałem wymienić i kupowałem w sklepie internetowym w Czechach. Wyszło 40% polskiej ceny. No ale nie będę sprowadzał każdej sprężynki czy śrubki z zagranicy, bo koszt przesyłki jest spory.
Teraz jakbym miał kupować ciągniczek to brałbym nowy z silnikiem Hondy, który można naprawić wszędzie. Moim zdaniem naklejka z marką nie ma znaczenia, liczy się tylko dostępność serwisu silnika i ewentualnie skrzyni biegów.

PostNapisane: wtorek, 14 kwietnia 2015, 12:48 
nowicjusz
nowicjusz

Cześć.

Mam Vari i do tej pory części kupoiwałem w Bielsku ceny faktycznie nie najnizsze, chętnie porównałbym ceny z tymi w Czechach. Czy możesz podac namiar na ten sklep internetowy?

Pozdrawiam
Andrzej

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1