Teraz jest piątek, 25 kwietnia 2025, 19:00

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 6 marca 2014, 08:17 
mistrz
mistrz

DarekRz napisał(a):
... piwnice wymagają pozwolenia na budowę.

Czołem

A gdzie w prawie budowlanym jest literalnie wymieniona i zdefiniowana piwnica jako obiekt wymagający pozwolenia na budowę ?
Czytałem (gdzie i kiedy :crazy: ) że prawo budowlane jest "dziurawe" w zakresie powiedzmy obiektów podziemnych.

Dla jasności, interpretacja rozszerzająca przepisów prawa jest niedopuszczalna.

PostNapisane: czwartek, 6 marca 2014, 08:52 
Ekspert
Ekspert

Literalnie jest napisane w Prawie budowlanym, że nie wymagają pozwolenia na budowę "parterowe budynki gospodarcze". Jeśli coś nie jest wymienione jako nie wymagające pozwolenia, to tego pozwolenia wymaga. Jest definicja kondygnacji nadziemnej i podziemnej - niezależnie jak byś nazwał tę kondygnację podziemną - bunkrem, piwnicą, sklepem - będzie ona kondygnacją podziemną - a więc nie parterem - bo parter to "pierwsza kondygnacja nadziemna".

Michcio - nad tymi schodami radziłbym ci jednak zbudować daszek - bo to odwodnienie nie da rady odprowadzić wody w czasie ulewnego deszczu.

PostNapisane: czwartek, 6 marca 2014, 09:17 
Kiper
Kiper

Ta nadgorliwość ( czyt. upierdliwość urzędnicza ) zależy od ludzi którzy pracuja w konkretnym wydziale budowlanym. Samo życie.
Jak sie juz calkiem uprą to można budować piwniczke nadziemną, parterowa ale z dachem ziemnym
tzw zielonym, czyli mówiąc wprost: zrobic w parterze ale obsypać ziemia.
Można tez zrobić wykop, rozplantować ziemie, wybudować w parterze. Po roku, dwóch koparka i zasypac.
Polak zawsze cos wymysli.

PostNapisane: czwartek, 6 marca 2014, 14:42 
nowicjusz
nowicjusz

Piwniczka super. Nastawiasz się na jakąś większą winnicę? A może już taką masz?

PostNapisane: czwartek, 6 marca 2014, 18:19 
mistrz
mistrz

No chyba nie tak

DarekRz napisał(a):
Literalnie jest napisane w Prawie budowlanym, że nie wymagają pozwolenia na budowę "parterowe budynki gospodarcze".

Wymagają, wymagają !

DarekRz napisał(a):
Jeśli coś nie jest wymienione jako nie wymagające pozwolenia, to tego pozwolenia wymaga.

I to jest ta niedopuszczalne nadinterpretowanie prawa. W ten sposób studnia, grobowiec i pewnie inne obiekty też by wymagały pozwolenia. Pozwolenia wymagają budynki i budowle zgodnie z podaną definicją. Nie można powiedzieć "wszystko inne" oprócz budy dla psa bo co to jest "wszystko inne" ? Tak właśnie bywa z podatkami - poborcy mówią jak nie ma literalnie napisane, że jest zwolnione to należy płacić. A to nie jest prawda :D

DarekRz napisał(a):
Jest definicja kondygnacji nadziemnej i podziemnej - niezależnie jak byś nazwał tę kondygnację podziemną - bunkrem, piwnicą, sklepem - będzie ona kondygnacją podziemną - a więc nie parterem - bo parter to "pierwsza kondygnacja nadziemna".

A co ma "definicja kondygnacji nadziemnej i podziemnej" do piwnicy bez części nadziemnej. Definicja budynków i budowli wymaga właśnie części nadziemnej i dopiero wtedy definiuje się piwnicę w rozumieniu prawa budowlanego. Piwnica posiadając nad ziemią tylko wejście takich wymogów chyba nie spełnia. A przecież wejście też może być zasypane - na zasadzie dziura w ziemi a potem drzwi.

Tu są właśnie te niejasności i rozbieżności. Definicja budynku czy budowli funkcjonuje w kontekście jej części nadziemnej.

Ale dość już. Dlatego, że jest to niejednoznaczne to do niczego nie dojdziemy. Jedni zgłaszają inni nie i tak to u nas funkcjonuje.

Dzięki za odpowiedź.

PostNapisane: czwartek, 6 marca 2014, 21:07 
Ekspert
Ekspert

Piwnica jest traktowana jak budynek gospodarczy i wystarczy zgłoszenie jeśli:
-powierzchnia zabudowy mniejsza niż 25 m? i max. 2 obiekty na każde 500 m? działki
lub
-budynek gospodarczy jest związany z produkcją rolną i uzupełnia zabudowę zagrodową o powierzchni zabudowy do 35 m?, przy rozpiętości konstrukcji nie większej niż 4,80 m.

W innym wypadku wymagane jest pozwolenie na budowę.

PostNapisane: czwartek, 6 marca 2014, 22:18 
nowicjusz
nowicjusz

Tu gdzie jest wejście będzie dobudowany ogród zimowy. Także z domu będzie się przechodzić przez ogród zimowy i bezpośrednio do piwnicy. Nie będzie się lała woda. Co do winorośli mam już trochę posadzone docelowo będzie to 1 hektar. Jeżeli kogoś interesuje to zapraszam na mojego bloga tam są zdjęcia i wszystko opisane.
http://winnyogrodmichelle.blogspot.com/

Michał

PostNapisane: piątek, 7 marca 2014, 11:22 
Ekspert
Ekspert

alkor napisał(a):
Piwnica jest traktowana jak budynek gospodarczy i wystarczy zgłoszenie jeśli:
-powierzchnia zabudowy mniejsza niż 25 m? i max. 2 obiekty na każde 500 m? działki
lub
-budynek gospodarczy jest związany z produkcją rolną i uzupełnia zabudowę zagrodową o powierzchni zabudowy do 35 m?, przy rozpiętości konstrukcji nie większej niż 4,80 m.

W innym wypadku wymagane jest pozwolenie na budowę.

Ale widzisz Michał - kluczowy jest tu wyraz "parterowe" dotyczący zarówno budynków gospodarczych w zabudowie zagrodowej jak i normalnej mieszkaniowej. Co prawda w prawie budowlanym, ani w przepisach wykonawczych do tego prawa nie ma definicji "parteru" -/ stąd w niektórych starostwach przyjmują zgłoszenia bez sprzeciwu - o ile tylko nie napisze się "piwnica" a np. "jednokondygnacyjny (a jeszcze lepiej wręcz "parterowy") budynek gospodarczy", nawet jeśli jest on w znacznej części zagłębiony poniżej terenu/ - jednak urzędnik ma prawo, w przypadku braku definicji w prawie budowlanym i przepisach wykonawczych, poszukać takiej definicji choćby w słowniku języka polskiego czy innych aktach prawnych (Kodeks Cywilny, Ustawa o własności lokali, Ustawa o zagospodarowaniu przestrzennym itd, itp.). Słownik języka polskiego podaje zaś dla słowa "parter" znaczenie: "najniższa kondygnacja nadziemna budynku". Definicje kondygnacji nadziemnej i podziemnej mamy w Rzozporządzeniu Ministra Infrastruktury o warunkach technicznych.... (podziemna to zagłębiona do połowy lub więcej w gruncie). W przytłaczającej większości starostw nie przyjmą zgłoszenia "piwnicy".
Darchom - nie ma żadnej nadinterpretacji prawa. Art 29 Ustawy prawo budowlane, to zamknięty katalog obiektów i robót budowlanych zwolnionych z ogólnego obowiązku uzyskania pozwolenia na budowę. Ogólność tego obowiązku wynika z Art. 28. ust 1 Ustawy prawo budowlane: "Roboty budowlane można rozpocząć jedynie na podstawie ostatecznej decyzji o pozwoleniu na budowę, z zastrzeżeniem art. 29?31." Jest to dokładnie takie samo ograniczenie jak takie (pierwszy lepszy przykład z głowy): " Do przejazdu autobusem komunikacji miejskiej uprawnia ważny bilet jednorazowy lub okresowy .... Z obowiązku posiadania ważnego biletu jednorazowego lub okresowego zwolnione są osoby w wieku 75 lat lub starsze". Tu chyba nie uznasz że masz prawo jeździć bez biletu mając 40 (np.) lat, bo przecież nie jest napisane wprost, że 40 latkowie muszą posiadać bilet.

No dobra - dosyć pierdół. Jakby ktoś naprawdę potrzebował porady jak załatwić formalności związane z budową piwniczki to zapraszam na priw. Wydaje mi się, że jednak wiem coś w tym temacie jako architekt z ponad 20 letnim doświadczeniem :)

PostNapisane: piątek, 7 marca 2014, 15:34 
mistrz
mistrz

alkor napisał(a):
Piwnica jest traktowana jak budynek gospodarczy ...

Przez kogo ? Bo na przykład przez jednego urzędnika w Krakowie nie. I to on kiedyś potwierdził wątpliwości o których pisałem.
Więc nie jest tak czarno-biało. Popatrz na definicję poniżej.

alkor napisał(a):
...
-budynek gospodarczy jest związany z produkcją rolną i uzupełnia zabudowę zagrodową ...

Też nie prawdo, bo to akurat sam przećwiczyłem, bez żadnych problemów. Mam budynek gospodarczy na zgłoszenie i żadnej produkcji rolnej i żadnych innych budynków na działce.

O popatrz @DarekRz co znalazłam- " Art 3 Ilekroć w ustawie jest mowa o: [..] 2. budynku ? należy przez to rozumieć taki obiekt budowlany, który jest trwale związany z gruntem, wydzielony z przestrzeni za pomocą przegród budowlanych oraz posiada fundamenty i dach;".
Pytanie komplikujące sprawą brzmi: co to jest przestrzeń ? A odpowiedź może być filozoficzna :D

Urzędnik ma prawo do różnych czynności, ale tylko w granicach delegacji ustawowej a "Ustawa ? Prawo budowlane, zwana dalej ?ustawą?, normuje działalność obejmującą sprawy projektowania, budowy, utrzymania i rozbiórki obiektów budowlanych oraz określa zasady działania organów administracji publicznej w tych dziedzinach." Jeżeli coś nie spełnia definicji ustawowych, czyli w naszym przypadku nie jest ani budynkiem ani budowlą (pominę definicję) to urzędnik może sobie sięgnąć do słownika i przeczytać czym jest piwnica hobbistycznie i po pracy.

Jeżeli byśmy tak stosowali prawo jak proponujesz to trzeba uważać żeby jakiś urzędnik nie uznał, że czerpiesz z uczestnictwa na tym forum korzyści, tą korzyść potraktował by jako przychód bezgotówkowy, zrobił by stosowną wycenę i naliczył podatek. Bo przecież korzyści czerpiesz, jako i ja.

Więc spokojnie, mądrzejsi niż ja ludzie w urzędzie krakowskim wydający pozwolenia na budową mieli problemy z piwnicą.

A żeby tak być symetrycznym, to ja też mam staż ponad 20-to letni ale w stosowaniu prawa.

A tak żeby spuścić ciśnienie to słyszeliście o sraczu postawionym w otulinie TPN. Nie wolno tam budować bo park narodowy, ale sracz przeszedł, tyle tylko że sracz ma o ile pamiętam ze 200 m2. Przepisy były, są i będą dziurawe i dlatego czasem można więcej :Yahoo!:

PostNapisane: piątek, 7 marca 2014, 16:17 
nowicjusz
nowicjusz

Słuchajcie nie ma co się sprzeczać mi się udało na zgłoszenie w którym było napisane " Budowa piwnicy (ziemianki) z przeznaczeniem na salę szkoleniowo doradczą".

-- piątek, 7 marca 2014, 16:17 --

Zawsze trzeba próbować może akurat się uda

Michał

PostNapisane: wtorek, 1 kwietnia 2014, 20:48 
nowicjusz
nowicjusz

To macie różne doświadczenia ja z powodu odmowy wybudowania budynku gospodarczego do 35 m na polu 2 ha oddawałem sprawę do wojewody , odrzucona z możliwością odwołania do Wojewódzkiego sądu administracyjnego - odrzucona został krajowy ale potrzebne zastępstwo (prawnik ) i koszta i zrezygnowałem , mogę postawić bez problemu 25 ale to za mało na ciągniczek i maszyny a chodziło mi o zaoszczędzenie jazd, no i kiedy mnie nie ma w kraju by żona mogła używać na polu te maszyny (zawsze ktoś mógłby przejechać glebogryzarką między rzędami :) ).
Tak jak widać każde starostwo i wojewoda ma własne widzimisie .

PostNapisane: poniedziałek, 21 lipca 2014, 14:35 
nowicjusz
nowicjusz

oddawałem sprawę do wojewody , odrzucona z możliwością odwołania do Wojewódzkiego sądu administracyjnego - odrzucona został krajowy

skarga do WSA odrzucona? - czyli z powodu braków formalnych , krajowy? - chyba chodziło o NSA

przy odrobinie wysiłku sprawę przed WSA mozna samemu zalatwic bez prawnika, potem to ju zrzeczywiście potrzebny

PostNapisane: poniedziałek, 2 lipca 2018, 13:35 
Kiper
Kiper

Też mi chodzi po głowie budowa piwniczki...
Chyba coś się zmieniło w prawodawstwie dot budowy tego typu obiektu.
Natknąłem się na takie coś:

Uwarunkowania prawne
Przepisy prawne dotyczące budowy piwnic podziemnych wg zmian przepisów Prawa Budowlanego obowiązujących od dn. 28.06.2015r

Budowa i przebudowa wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, w tym garaży, altan oraz przydomowych ganków i oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 35 m2, jeśli łączna liczba tych obiektów na działce nie przekracza dwóch na każde 500 m2 działki podlega zgłoszeniu robót budowlanych.
Warto wiedzieć...
Miejsce powinno być zacienione, ale nie w bezpośrednim sąsiedztwie drzew ze względu na korzenie, mogące uszkodzić ściany ziemianki. W przeciwnym razie należy wcześniej wykonać ścianki w ziemi zabezpieczające przed przerastaniem korzeni. Teren powinien być suchy, bez gromadzącej się

wody opadowej.

Wejście i wentylacja
Najlepiej lokalizować od północy, co zapobiegnie nagrzewaniu się piwnicy, a tym samym pozwoli na utrzymanie niższej temperatury wewnątrz. Otwory wylotowe wentylacji najlepiej sytuować na wschód.

Na budowę piwnicy wymagane jest zgłoszenie robót.
Nie ma natomiast wymagań w kwestii odległości od granicy działki, gdyż przepisy odnoszą się tylko do ścian budynków powyżej powierzchni gruntu.
Należy jednak pamiętać, aby piwniczka nie powodowała, że wody opadowe będą spływały na teren sąsiedniej nieruchomości.

:clap: :clap: :clap: :Yahoo!:

-- Pn lip 02, 2018 2:33 pm --

Czy ktoś ma doświadczenie i potrafi doradzić...
Budując piwniczkę całość z zewnątrz (ściany + sklepienie) zabezpieczam przeciwwilgociowo przed wnikaniem do ścian wilgoci i wody - lepikiem (dysperbit, czy jakoś tam - zależy od producenta) + na to folia kubełkowa.
Wokół całej piwniczki, na wysokości ławy fundamentowej robię drenaż opaskowy (rura drenarska w otoczeniu żwiru i geowłókniny). Jest to raczej na wyrost, gdyż mam grunt piaszczysty / przepuszczalny, ale jak to się mówi: "Strzeżonego Pan Bóg strzeże"
Pytanie:
Chcę zapewnić wewnątrz piwniczki odpowiednią wilgotność... (60-70% jest podobno optymalna)
Z tego powodu zastanawiam się, jak wykonać podłogę.

W budownictwie mieszkaniowym zawsze dajemy pod wylewkę folię budowlaną, by nie wpuszczać od dołu wilgoci do budynku. Jest to dla mnie logiczne. Później idą inne warstwy (styropian, wylewka, wykończenie). Ale ta folia odcina nam wilgoć...

W mojej piwniczce chcę / potrzebuję mieć wilgoć więc zamierzam zrezygnować z tej folii...
Nie wiem, czy nie strzelam sobie w kolano...
Obecnie na dnie wykopu mam glinę / piasek.
Zamierzam na tym wysypać ok 10cm warstwę żwiru, zagęścić i na tej warstwie ułożyć cegłę...
Bez kładzenia folii i bez wylewania chudziaka...
Co o tym sądzicie?

PostNapisane: wtorek, 3 lipca 2018, 10:56 
mistrz
mistrz

Poszukaj w necie tematu glina jako materiał budowlany. Warto wziąć te informacje pod uwagę w trakcie budowy piwniczki.
Co do folii, ja nie rezygnowałbym z niej.

PostNapisane: wtorek, 3 lipca 2018, 12:44 
Ekspert
Ekspert

Nie rezygnowałbym z folii zabezpieczającej przed wilgocią, raczej z izolacji pod wylewką.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1