Teraz jest środa, 28 stycznia 2026, 08:32

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 3 sierpnia 2024, 15:23 
Kiper
Kiper

Witajcie, tak mnie ostatnio naszła myśl na zbudowanie opryskiwacza. Fakt, że nie mam zbyt dużego areału, ale ciągłe pompowanie i noszenie na plecach opryskiwacza ręcznego 10L jest dość męczące. Poza tym opryskanie całości zajmuje mi średnio około 3-4h. Może i nie dużo, ale zawsze przecież może być mniej... Pomyślałem o zbudowaniu czegoś na wzór przyczepki jednoosiowej do ciągnięcia ręcznego lub podpięcia pod kosiarkę traktorek. Budowa bardzo prosta: 2 rozpylacze wąskostrumieniowe aby pokryć na wysokość cały szpaler, pompka taka jak w opryskiwaczach elektrycznych i zbiornik aby na raz rozrobić odpowiednią ilość. Co myślicie? Koszt niewielki, a oprysk całości zająłby mi może 10 minut, no i przy tym jaka wygoda.

Rozpylacze:https://allegro.pl/oferta/krociec-s1-przelotowy-kompletny-14376305762

Pompka: https://allegro.pl/oferta/pompa-12v-do-opryskiwacza-akumulatorowego-pompka-opryskiwaczy-elektrycznych-15876821274?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_ogrod-narzedzia_pla_pmax&ev_campaign_id=18447276659&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIzbTG6IDZhwMV4BmiAx2QSAIREAQYASABEgK5RPD_BwE

Dmuchawa: https://allegro.pl/oferta/dmuchawa-wentylator-chlodzenie-turbina-12v-dc-97x33mm-kulkowe-2800-obr-min-14604239019?reco_id=8229c8ab-51a3-11ef-adde-da936f8f8e35&sid=1147bbb04b955b96a226cab2e664258d9124ef0862320b2d7366fdd6604cf017

Aby poprawić jakość oprysku można by też zastosować przynajmniej jedną turbinkę wiatrową by lepiej przedmuchać szpaler. Próbował może ktoś czegoś takiego?

PostNapisane: sobota, 3 sierpnia 2024, 15:51 
Ekspert
Ekspert

Temat na pewno ciekawy i wykonalny.

Co bym od siebie dodał:

2 rozpylacze (dysze) to za mało na cały szpaler. Ze 4-5 by się przydało.

Pompka 12 V - nie wyda na całość. Ona nie ma mocy (testowałem, wymieniałem w swoim opryskiwaczu). Raczej 1 pompka na 1 dyszę.
Pytanie jak to zasilić, bo to już będzie duże zapotrzebowanie prądu.

Dmuchawa - to na pewno nie taka na 12V, na to to by potrzeba było 230V i ze 2-3 kW, żeby to cokolwiek przedmuchało.

PostNapisane: sobota, 3 sierpnia 2024, 15:59 
Kiper
Kiper

Hehe, no ja wiem, że najlepszy byłby taki typowy opryskiwacz na traktor :D Ale tu ma być coś małego i mobilnego. Jedna pompka bierze 2A, a wentylator 0,5A. Na akumulatorze 15Ah powinno to pracować 6h. Zwiększając o dodatkową pompkę i wentylator nadal są 3h działania - czyli w moim przypadku z duuuuuużym zapasem. Zamiast tych podanych na szybko przeze mnie można by pewnie znaleźć bardziej wydajne elementy.

PostNapisane: niedziela, 4 sierpnia 2024, 10:37 
Ekspert
Ekspert

Nawet 10 takich wentylatorów nie przedmucha ci szpaleru.
Można kombinować jak koń pod górkę, ale można też stosować sprawdzone rozwiązania. Przy małych areałach (do 0,2 ha) nikt jeszcze nie wymyślił nic lepszego niż turbina spalinowa na plecy. Mi oprysk 10 ar zajmuje 1h przy czym połowa tego czasu to przygotowanie roztworu.

PostNapisane: wtorek, 6 sierpnia 2024, 07:05 
przedszkolak
przedszkolak

Misza napisał(a):
Nawet 10 takich wentylatorów nie przedmucha ci szpaleru.
Można kombinować jak koń pod górkę, ale można też stosować sprawdzone rozwiązania. Przy małych areałach (do 0,2 ha) nikt jeszcze nie wymyślił nic lepszego niż turbina spalinowa na plecy. Mi oprysk 10 ar zajmuje 1h przy czym połowa tego czasu to przygotowanie roztworu.

Masz rację, ale jak mamy problemy z kręgosłupem i nie możemy dźwigać tego ustrojstwa to jak sobie radzić ?

PostNapisane: wtorek, 6 sierpnia 2024, 08:51 
Kiper
Kiper

Wentylator z silnikiem spalinowym.
Ja też mam podobne problemy jak ty i będę zimą budował opryskiwacz do ciągnika. Na razie bez turbiny a jak trzeba będzie to nawet na 10 arów kupię sadownika

PostNapisane: wtorek, 6 sierpnia 2024, 09:13 
Ekspert
Ekspert

Tak jest. Jak ktoś ma możliwość, to traktorowy, sadowniczy (z wentylatorem), zawieszany to jest bardzo fajne rozwiązanie.
Poza tym, że ilość pracy fizycznej jest mała (trzeba podpiąć, umyć itd); to sama jakość oprysku, równomierność, przedmuch jest bardzo dobra.

PS. Wtrącę odrobinę prywaty, może się komuś przyda – na jesień, po sezonie, będę miał do sprzedania 200 l zawieszany opryskiwacz sadowniczy. Niemiecki, stary (zeszłe stulecie), w stanie wskazującym na w/w wiek, ale na chodzie i w dobrej cenie.

PostNapisane: niedziela, 11 sierpnia 2024, 19:03 
Kiper
Kiper

Ciekawy pomysł na ręczny opryskiwacz.

PostNapisane: niedziela, 11 sierpnia 2024, 21:08 
Ekspert
Ekspert

Jak to się ludzie zabawiają z gadżetami.
Jak już ma się taką pompkę to ok, bo ta pompka jest droższa niż niejeden opryskiwacz elektryczny.

PostNapisane: środa, 28 sierpnia 2024, 00:36 
nowicjusz
nowicjusz

Do opryskiwaczy sprzedają jeszcze takie coś (turbo dysze), ale to w oprysku pewno pomaga jak umarłemu kadziło.
(nawiasem mówiąc te elektryczne opryskiwacze są całkiem niezłe jak nie ma potrzeby używania turbinowego spaliniaka)

Obrazek

Ja nawet w zeszłym roku kupiłem takie coś po sezonie (bodaj za 30 zł) do liści i innych wygłupów (małe lekkie i ciche), ale za bardzo nie testowałem.

PostNapisane: środa, 28 sierpnia 2024, 06:27 
Ekspert
Ekspert

Apropo dyszy. Kiedyś przyszedł mi do głowy pomysł zatrudniania dmuchacza do liści do oprysku - wystarczy wstawić dyszę opryskiwacza w kawał powietrzny dmuchacza i gotowe. W wersji wypasionej można zrobić zbiornik z płynem roboczym na plecach, do tego dozownik na pompce perystaltycznej itp. Pomysł zarzuciłem z braku czasu ale może wrócę do tego... w każdym razie pierwsze próby wyszły pomyślnie a sam dmuchacz dmucha mocno.

https://www.youtube.com/watch?v=v3sX0dT906I

https://www.youtube.com/watch?v=Q5vgyAmhIUY

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".

PostNapisane: wtorek, 22 października 2024, 14:19 
przedszkolak
przedszkolak

Do wiosny też mam plan zrobić opryskiwacz na kołach żeby nie chodzić z plecakowym. I do winnicy i do malin mi się przyda. Przeglądając internet trafiłem na ciekawy filmik. W komentarzach pisze że ok 1 tys. zł wyszedł ze wszystkim.
Mam zamiar podobny robić z tym że lance pionowe, po 3 dysze na każdej. I może jeszcze jakaś regulacja obrotów pompki.
https://www.youtube.com/watch?v=cajvcZEj99s

PostNapisane: wtorek, 22 października 2024, 18:48 
Kiper
Kiper

Fajny projekt,
Do mocnej chemii przydał by się ciągniony aby mniej wdychać,

PostNapisane: wtorek, 22 października 2024, 20:31 
Ekspert
Ekspert

To się nie sprawdzi. Powtórzę po raz kolejny: szpaler trzeba przedmuchać by pokryć cieczą roboczą liście z obu stron.
Swoją drogą uprawa trawnika dla samego trawnika to straszne marnowanie zasobów.

PostNapisane: środa, 23 października 2024, 11:48 
Kiper
Kiper

Większość hobby to marnotrastwo zasobów. Ja na przykład mam akwarium morskie, a to nie są tanie rzeczy.
Oczywiście że powinno się przewiać szpaler, ale jak ktoś ma 30 krzaków i nie może dźwigać to chyba jedyny wybór

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1