Teraz jest sobota, 26 kwietnia 2025, 14:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 20 maja 2020, 21:14 
Ekspert
Ekspert

krzysztof1970 napisał(a):
Ale ja jestem zielony w tej dziedzinie. I nie wiem czy jest sens pchać się tą drogą? Boję się, że woda się nie wyłączy i będzie się lało bez opamiętania. A tam 140 km i praca, że nie da się zostawić wszystkiego i jechać od razu. Muszę przez rok to przemyśleć.

I tu masz rację, bo takie cuda się zdarzają i to czasami wcale nie przez automatykę. Zdarzyło mi się, jak zamknąłem zawór automatyczny, to łącze przed nim (zwykłe skręcane) potrafiło puścić i wywaliło mi całą instalacje, woda się lała pełnym przepływem pod dom. Musiałem założyć łącza strażackie.
W Twoim przypadku to przydałby się jakiś życzliwy sąsiad, który na telefon w takim wypadku zamknie zawór główny lub zasuwę.

Zazwyczaj w takich wypadkach proponuje się redundancję czyli dublowanie istotnych urządzeń, w tym wypadku dwa zawory po sobie.

PostNapisane: środa, 20 maja 2020, 22:00 
Ekspert
Ekspert

gbed napisał(a):
......
W Twoim przypadku to przydałby się jakiś życzliwy sąsiad, który na telefon w takim wypadku zamknie zawór główny lub zasuwę.

Zazwyczaj w takich wypadkach proponuje się redundancję czyli dublowanie istotnych urządzeń, w tym wypadku dwa zawory po sobie.

W moich projektach automatyzacji , nigdy nie projektowałem na sąsiada.
W przypadku np podlewania, oprócz czujnika wilgotności , który załączał i wyłączał zawór przesyłu wody , był jeszcze bezpiecznik w postaci przekaźnika czasowego który sterował zamknięciem dopływu , (gdyby główny zawór był otwarty dłużej niż potrzeba podlania szklarni) na skutek awarii czujnika wilgotności.
Na tym polega automatyka, aby wyeliminować wszystkie możliwe przypadki :wink:
Przy obecnych możliwościach programowania , to łatwizna :wink:
Kiedyś za moich czasów , czujniki musiały być okablowane.
Obecnie mają możliwości przesyłania informacji (danych) zdalnie - bezprzewodowo
Czy błędy przesyłu są większe lub mniejsze , nie jestem na bieżąco.
Już automatyk emeryt.

PostNapisane: środa, 20 maja 2020, 22:21 
Ekspert
Ekspert

Zbyszku,
Masz rację. I tak się to da robić i tutaj. Software pozwala wyłączyć zawór przez:

1. dowolny lub wszystkie czujniki temperatury,
2. przez wewnętrzny dla sterownika zaworu harmonogram,
3. przez harmonogram aplikacji w telefonie,
4. zdalnie z komórki z dowolnego miejsca na świecie.

Ale jak zawór się fizycznie nie zamknie z powodów powiedzmy mechaniczno-hydraulicznych to już żadne sterowania nie pomogą. Jedynie drugi zawór przed lub za nim (także automatycznie lub za pomocą sąsiada. :D)

PostNapisane: piątek, 14 lipca 2023, 20:00 
nowicjusz
nowicjusz

gbed napisał(a):
Zbyszku,
Masz rację. I tak się to da robić i tutaj. Software pozwala wyłączyć zawór przez:

1. dowolny lub wszystkie czujniki temperatury,
2. przez wewnętrzny dla sterownika zaworu harmonogram,
3. przez harmonogram aplikacji w telefonie,
4. zdalnie z komórki z dowolnego miejsca na świecie.

Ale jak zawór się fizycznie nie zamknie z powodów powiedzmy mechaniczno-hydraulicznych to już żadne sterowania nie pomogą. Jedynie drugi zawór przed lub za nim (także automatycznie lub za pomocą sąsiada. :D)

Masz rację, sterowanie oprogramowaniem może pozwalać na zdalne wyłączanie zaworu poprzez różne metody, takie jak czujniki temperatury, harmonogramy sterownika czy aplikacje na telefonie. Jednak jeśli zawór fizycznie nie zamknie się z powodu problemów mechaniczno-hydraulicznych, żadne sterowania programowe nie będą w stanie temu zapobiec. W takiej sytuacji konieczne może być zastosowanie drugiego zaworu przed lub za nim, który można zamknąć automatycznie lub za pomocą sąsiada. Czasem problemy techniczne wymagają rozwiązania fizycznego.

PostNapisane: niedziela, 12 listopada 2023, 17:27 
mistrz
mistrz

gbed napisał(a):
Xe sterowania jestem zadowolony ale będę marudził o te dane, bo dalej muszę korzystać z Effento które kosztuje 2 razy tyle i łączy się po Bluetooth.
[/quote]

Zdaję się, że jest coś nowego w portfolio.
https://blebox.eu/pl/produkt/humiditysensor/

PostNapisane: poniedziałek, 13 listopada 2023, 21:52 
Ekspert
Ekspert

Wiem. Używam od wiosny w szklarni. Całkiem do rzeczy.

Wysłane z mojego SM-G996B przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: środa, 15 listopada 2023, 21:27 
mistrz
mistrz

A jak widzisz możliwość eksportu danych i przetwarzania na wskaźnik SAT?
Czy ten czujnik daje potencjalnie taką możliwość?

W moim przypadku ten sensor wydaje się być optymalnym rozwiązaniem. Uprawę mam zlokalizowana ok 50 m od domu, po zamontowaniu AP (zewnetrzny router np. TP-link na paśmie 2,4gHz) miałbym podgląd do temp. na żywo + późniejsza możliwość rozbudowy systemu o switch + elektrozawór + flippery (ochronę przed przymrozkami wiosennymi).

PostNapisane: czwartek, 16 listopada 2023, 11:52 
Ekspert
Ekspert

Export daje się robić za cały rok w dowolnym momencie. Do csv lub xlsx (po wybraniu opcji xlsx generuje 2 pliki xlsx i json)
Przy czym jest to chwilowa dana za każdą godzinę.

Jednak SAT trzeba sobie z tego policzyć samemu.
W tej sytuacji wolę liczyć ze stacji pogodowej bo dostaję już średnią z każdej doby - mniej liczenia.

Jednak te czujniki Blebox fajnie się sprawdzają w sterowaniu zaworami (bo są też sterowniki Blebox). Można za pomocą czujnika (progu temperaturowego) zasterować inne urządzenie blebox.
Tak mam zrobione załączanie fliperów. Jeśli masz więcej czujników w różnych punktach, to każdy z osobna może zasterować ten sam zawór i włączyć zraszanie. Wszystko bez sieci kablowej - na wifi. Takie sterowanie rozproszone.

PostNapisane: czwartek, 16 listopada 2023, 17:10 
mistrz
mistrz

Grzegorz, jaką stacją dysponujesz?
Chciałbym nieco zoptymalizować ilość sprzętu do pomiarów i sądziłem, że bleboxem można ogarnąć pomiary na poczet SAT i sterowania instalacją antyprzymrozkową.

Teoretycznie przy danych eksportowanych z historii blebox dane można obrobić sprytnymi formułami w excell (przy *.csv).

PostNapisane: czwartek, 16 listopada 2023, 22:34 
Ekspert
Ekspert

Dobrze sądziłeś. Da się to ogarnąć samym Bleboxem.
Jednak stosuję także stację pogody Bresser bo póki co Blebox nie miał opadów, prędkości i kierunku wiatru, i paru innych funkcji w tym wizualizacji w postaci ekranu z danymi.
A, że akurat jego eksport za rok daje już uśrednione za cały dzień temperatury, to mam mniej "sprytnych formuł" w Excelu do liczenia SATu. :D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1